Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Emotie eten de baas met deze 7 tips!

Gezondheid

Voeding is energie. We eten koolhydraten om te kunnen bewegen en eiwitten om spieren op te bouwen. We eten vezels voor gezonde darmen en calcium voor onze botten. Maar voeding is ook onlosmakelijk verbonden met onze emoties. Wanneer we honger hebben gaan we op zoek naar eten en wanneer we suiker en vetten in onze mond stoppen worden we beloond met geluksstofjes zoals dopamine. Deze natuurlijke emoties zorgen ervoor dat we onze tank op tijd vullen en het houdt ons gezond en gelukkig. Maar emotie-eten is niet altijd zo onschuldig. In sommige gevallen is het erg destructief en is er zelfs professionele hulp bij nodig.

Wat is emotioneel eten? 

We spreken van emotie-eten wanneer je voornamelijk eet om op zoek te gaan naar positieve emoties of om negatieve emoties te onderdrukken. 

Dit doet zich dus voor wanneer je veel ongezonde dingen eet op momenten dat je niet lekker in je vel zit, zonder dat je eigenlijk honger hebt en dit een negatieve impact heeft op je welzijn op langere termijn. Emotie-eten kan bijvoorbeeld na een stressvolle dag op het werk, een ruzie met je vriend(in), bij liefdesproblemen of een gevoel van eenzaamheid.

Indien je op die momenten naar snelle, ongezonde suikers grijpt, dan ga je (on)bewust op zoek naar een shot dopamine om de pijn te verzachten. Op korte termijn voel je je heel even “beter”. Maar indien je op lange termijn je problemen niet oplost en blijft grijpen naar eten om de pijn te verzachten kom je in een negatieve spiraal terecht. 

Hulp bij emotie-eten

Emotie-eten kan verschillende oorzaken hebben en doet zich voor in heel veel verschillende gradaties. Een keertje wat meer snoepen omdat je op zaterdag alleen op de bank zit is heus niet erg. Maar indien je diepe littekens meedraagt uit je verleden en je geen andere uitweg ziet dan de pijn te verzachten of je emoties te onderdrukken met voeding, dan kun je het beste hulp zoeken.

Vergeet standaard diëtisten en voedingscoaches. Het probleem is niet de voeding, maar de onderliggende emoties en gedachten. Raadpleeg een ervaren psycholoog die gespecialiseerd is in jouw probleem. Pas wanneer je weer een goede relatie met jezelf opbouwt, zul je in staat zijn om een gezonde relatie met voeding aan te gaan. Hulp vragen is geen teken van zwakte, het is een teken van moed. 

Emotie-eten de baas worden: 7 tips

Hoewel echt emotie-eten vooral een psychologische grondslag heeft, wil dit niet zeggen dat de voeding zelf er niet toe doet. Door tegelijkertijd met je persoonlijke ontwikkeling je eetpatroon op te schonen maximaliseer je je kansen op een gezondere relatie met voeding. Met deze 7 tips maak je het vooral fysiek veel makkelijker om minder te eten vanuit je emotie. 

1. Eet voldoende

Eet voldoende tijdens je maaltijd zodat je een later hongergevoel kan vermijden. Honger is absoluut niet hetzelfde als emotie-eten, maar het maakt je er wel meer vatbaar voor. Het klinkt logisch, maar het blijft een valkuil. Indien je minder eet om calorieën te besparen of een eerdere hongeraanval te compenseren zal je een uurtje of twee na je maaltijd alweer honger hebben. Hierdoor ga toch weer snacken en zo kom je in een negatieve spiraal terecht. 

2. Eet bewust

Soms eet je omdat je honger hebt, soms is het eerder uit emotie. Probeer voor jezelf bij elke maaltijd of snack na te gaan waarom je eet. Eet je omdat het lunchtijd is en voel je je maag rammelen? Of eet je een uurtje na de hoofdmaaltijd voor tv omdat je je eenzaam voelt? Bewustwording is de eerste en belangrijkste stap in het veranderen van je eigen gedrag. 

3. Beloon jezelf met een gezond alternatief

Als je beseft dat je vatbaar bent voor emotie-eten wanneer je je eenzaam voelt kan je proberen hier een positieve draai aan te geven. Ga op zoek naar een alternatieve, maar gezondere manier om om te gaan met je emoties. In plaats van te snacken kan je bijvoorbeeld een wandeling maken of naar je favoriete muziek luisteren. In het geval van eenzaamheid is het natuurlijk beter om gelijk het probleem zelf aan te pakken en een vriend(in) op te bellen.

4. Eet met regelmaat 

Wacht niet met eten tot je helemaal uitgehongerd bent. Indien je door je drukke agenda je lunch overslaat, maak je jezelf vatbaarder voor emotie-eten. Zodra er dan iets tegenzit, zoals een verkeersopstopping of een natte regenbui, verlies je de controle en ga je als een malle op zoek naar snelle en vaak ongezonde snacks. 

Hou je aan een vast eetpatroon zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Gebruik eventueel een voedingsschema dat je dagelijks kan inspireren om gezond en lekker te eten.

5. Ontspan

Stress vormt de basis van veel fysieke en mentale ziektes en kwaaltjes. In stresssituaties zijn we minder in staat om rustig na te denken en de beste oplossing voor ons probleem te kiezen. De emoties krijgen de overhand en sturen ons gedrag.

Bedenk daarom op welke manier jij het beste ontspant. Dat kan een dagelijkse wandeling zijn of een partijtje tennis. Misschien verkies je wel een goed boek of een wekelijks bezoekje aan de sauna. Doe wat goed voelt voor jou, neem die me-time en kom weer tot jezelf. Je zult merken dat wanneer je echt relaxt bent je veel minder geneigd bent tot emotie-eten.

6. Eet minder suikers 

Niet alleen honger, maar vooral de echte “cravings” zijn een erg grote trigger voor emotie-eten. Een dip in je bloedsuikerspiegel activeert je reptielenbrein en schakelt je gezond verstand helemaal uit. Het reptielenbrein zet je aan tot acties vanuit je emoties. En hierdoor grijp je weer ongelimiteerd naar snelle suikers. Door minder snelle suikers te eten zorg je voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel en is het makkelijker om minder vanuit je emotie te eten en meer met je gezonde verstand.

7. Eet zo veel mogelijk in gezelschap

Eten mag een emotionele gebeurtenis zijn, in de positieve zin. Negatief emotie-eten doe je meestal alleen, omdat je je schaamt voor je gedrag. Eten in gezelschap heeft dus twee voordelen. Enerzijds zal je minder geneigd zijn om je te laten gaan. Anderzijds verbind je positieve emoties aan voeding. Want als je eet, samen met je vrienden voel je je blij, aanvaard, gerespecteerd en geliefd. Dit kan je helpen om je relatie met voeding te herstellen.