šŸ‘‰ [Crazy sale] Tot vrijdag FitChef boek voor ā‚¬14,95!Ja dat wil ik!

Weekmenu's op maat

Start voor ā‚¬9,95

Start met je eerste weekmenu

Wat is je doelstelling?

Intermittent Fasting (IF): dit zijn de voor- en nadelen!

Gezondheid

Je hebt waarschijnlijk wel eens van Intermittent Fasting, ook wel kortweg IF, gehoord. Het idee van deze methode is heel simpel: regelmatig eet je een korte periode niets of heel weinig. Dat zou dan allerlei gezondheidsvoordelen opleveren. Toch vinden veel mensen IF onprettig klinken. Want mag je dan helemaal niets eten? En hoe voorkom je dan dat je honger krijgt? In deze blog zetten we tips en de grootste voor- en nadelen op een rijtje. Zo weet je direct of Intermittent Fasting iets voor jou zou kunnen zijn.

Intermittent Fasting (IF): dit zijn de voor- en nadelen!

Body

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent Fasting betekent, zoals de naam als zegt, dat je periodiek vast. Dat wil zeggen dat je tijdens regelmatige ā€“ korte ā€“ periodes niets eet. De rest van de tijd eet je volgens je gewenste macro + caloriebehoefe,Ā dus daar plan je al je maaltijden in.

Dat betekent ook dat je bij Intermittent Fasting niet per se minderĀ hoeft te gaan eten. Wel is het gevoelsmatig gemakkelijker om in een calorietekort te eten. Om die reden kan IF handig zijn als je af wilt vallen. Maar zeker niet iedereen raakt er gewicht mee kwijt, en dat is ook zeker niet nodig.

Verschillende IF protocollen

ā€œRegelmatig niets etenā€ klinkt natuurlijk nog een beetje vaag. Dus wat bedoelen we daar dan precies mee? Er bestaan allerlei verschillende IF protocollen, die allemaal weer andere patronen voor vasten en eten aanhouden. De volgende twee zijn het gebruikelijkst:

ā€œKlassiekā€ IF

Dit is waarschijnlijk de populairste vorm van IF. Het idee is dat je iedere dag een deel van de dag vast. De standaard is dat je op een dag 16 uur niet eet, en 8 uur wel.

Dat klinkt misschien heftig, maar hou in gedachten dat de meeste mensen toch al zoā€™n 12 uur niets eten tussen diner en ontbijt! Met IF rek je die periode simpelweg nog een beetje op. Je ontbijt iets later, je dineert iets eerder, en voilĆ : al je eetmomenten liggen binnen een periode van 8 uur.

Een klassiek IF eetschema is bijvoorbeeld:

 • 12.00: ontbijt
 • 16.00: lunch
 • 19.30: diner

Daar kun je natuurlijk mee variƫren zoals je zelf wilt. Eet je bijvoorbeeld graag een stevig ontbijt? Dan kun je ook wat eerder ontbijten, en ook je avondeten wat naar voren schuiven.

Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld 14 om 10 vasten: 14 uur vasten, 10 uur eten. Zo heb je net iets meer ruimte om je maaltijden in te plannen.

Het 5-2 dieet

Een heel andere vorm van Intermittent Fasting is het 5-2 dieet. Bij dit dieet vast je niet per dag, maar per week. Concreet: je eet 5 dagen volgens je normale schema, en vast de overige 2 dagen per week.

Voor de duidelijkheid: vasten betekent hier niet voor iedereen ā€˜helemaal niets etenā€™. De meeste mensen die het 5-2 dieet volgen, eten op vastendagen nog wel een klein beetje. Ze houden die inname alleen beperkt tot enkele honderden kilocalorieĆ«n. Ook plannen ze vaak een beperkt aantal eetmomenten per dag.

Je kunt zelf kiezen welke twee dagen je wilt vasten, hoewel het verstandig is om geen twee aaneengesloten dagen te kiezen.

Voordelen Intermittent Fasting

Prima, denk je nu misschien, maar waarom zou je jezelf dat in vredesnaam allemaal aandoen? Twee dagen niet eten? Wat is daar het idee van?

Intermittent Fasting heeft een aantal gezondheidsvoordelen die dat vasten wel degelijk de moeite waard kunnen maken. Je lichaam gaat zich namelijk anders gedragen als je een korte periode niet eet. En dat kan allerlei nuttige gevolgen hebben.

De belangrijkste voordelen van Intermittent Fasting zijn:

 • Meer insulinegevoeligheid. Wanneer je koolhydraten eet, maakt je lichaam insuline aan. Dat hormoon kan de suikers uit je bloed opnemen. Maar als je vaak koolhydraten eet, word je steeds minder gevoelig voor insuline en moet je er dus steeds meer van produceren. Als dat te lang doorgaat kun je zelfs diabetes krijgen. Vasten zorgt echter voor een omgekeerd effect: met IF verbetert de gevoeligheid voor insuline juist.
 • Betere cholesterolverhouding. Wanneer je vast, neemt het ongezonde LDL-cholesterol in je lichaam af. Dat zorgt dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten! Het gezonde HDL-cholesterol blijft juist wĆ©l behouden.
 • Meer groeihormoon. Het groeihormoon is belangrijk bij de aanmaak van weefsel, zoals een gezonde huid en nieuwe spiermassa. Wanneer je een tijdje vast, ga je meer groeihormoon produceren. Het helpt namelijk ook om energiereserves uit vetvoorraden te halen.
 • Minder ontstekingen. Vasten verlaagt de hoeveelheid oxidatieve stress, dus ontstekingen, in je lichaam. Dat kan heel belangrijk zijn! Het lijkt er namelijk op dat oxidatieve stress een grote rol speelt bij het ontstaan van ouderdomsziekten. Wel is er op dit punt nog veel onderzoek nodig.

Nadelen Intermittent Fasting

Helaas zijn er ook een paar nadelen die ervoor zorgen dat niet iedereen evenveel aan IF heeft. De belangrijkste zijn:

 • Aankomen met IF is moeilijk. Heb je juist last van ondergewicht, of ben je fanatiek krachtsporter? Dan kan IF een minder goede keuze zijn. Het is namelijk lastig om extra calorieĆ«n binnen te krijgen als je alleen binnen een relatief kort tijdsbestek kunt eten.
 • Last van eetbuien. Niet iedereen slaagt erin om zich in te houden wanneer hij wel mag eten. Sommige mensen gaan juist extra veel eten nadat ze gevast hebben. Als je weet dat je snel last krijgt van eetbuien, is dit met name een risico. In dat geval is het misschien beter om een wat minder rigoureuze methode te gebruiken.
 • Niet ideaal voor fysiek werk of sport. Als je bijvoorbeeld van vroeg tot laat intensief lichamelijk werk moet verrichten, is pas op 12 uur ontbijten waarschijnlijk niet haalbaar. Het is niet de bedoeling dat je te weinig energie hebt door IF!
 • Niet bij medicatie. Sommige medicijnen gaan niet goed samen met Intermittent Fasting. Dat geldt met name voor hartmiddelen en cholesterolverlagende medicatie. Ook als je zwanger bent is IF geen goed idee. Twijfel je? Dan kun je het beste even met je huisarts overleggen voor je aan IF begint.

Afvallen met Intermittent Fasting?

En hoe zit het dan met afvallen? IF wordt vaak neergezet als een soort wondermiddel om gewicht kwijt te raken. Omdat je binnen kortere tijd alle maaltijden plant, zou je ā€˜automatischā€™ veel minder calorieĆ«n binnenkrijgen, zonder extra honger.

Het goede nieuws: voor sommige mensen lijkt dat inderdaad te werken. Wanneer je vast, stopt je lichaam op een gegeven moment met zijn hongersignaal. Als je binnen je niet-vastenperiode vervolgens wat minder eet, kan dat al snel heel wat calorieƫn schelen.

Maar let op, niet iedereen krijgt datzelfde effect! Er zijn ook mensen die juist meer honger krijgen als ze met IF proberen af te vallen. Ook zijn er mensen die extra risico op eetbuien lopen wanneer ze na een vastenperiode weer wat eten.

Het is dus zeker de moeite waard om IF te proberen als je wilt afvallen, maar het hoeft niet te werken. Sommige mensen voelen zich beter met een traditioneel eetschema, en dat is ook geen enkel probleem.

Intermittent Fasting eetschema

Wil je Intermittent Fasting een keer proberen, maar weet je niet zeker hoe je dat gezond aanpakt? Of ben je bang dat je te weinig of juist te veel calorieƫn binnenkrijgt als je met IF begint?

Dan hebben we goed nieuws voor je! ViaĀ FitChef Premium bieden wij namelijk ook Intermittent Fasting weekmenu's aan!Ā Je kunt zelf het aantal gewenste eetmomenten opgeven. Wij zorgen dat je bij die maaltijden alle voedingsstoffen en calorieĆ«n binnenkrijgt die je nodig hebt!

Benieuwd? Je kunt FitChef Premium zonder risicoā€™s een maandje proberen! Bevalt het toch niet, dan zeg je het probleemloos weer op.Ā šŸ˜ŠĀ