Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Wat moet je eten om aan te komen?

Aankomen

Elke fitnessfanaat heeft zo zijn eigen methodes om aan te komen. De ene zweert bij kip en rijst. En de andere opent bij elke lunch een blik tonijn. In dit blog blikken we terug op de essentie van wat je moet eten om aan te komen en hoe je je dieet hier makkelijk kan op afstemmen.

Het beste eten om aan te komen

In principe kan je van alle voedingsmiddelen aankomen, zolang je er maar voldoende van eet. Het beste eten om aan te komen is echter calorierijk, eiwitrijk, makkelijk verteerbaar en gezond. 

Calorierijk eten

Elk soort voedingsmiddel heeft een bepaalt aantal calorieën per 100 gram. Groenten en fruit bevatten relatief weinig calorieën per 100 gram, omdat ze ook heel veel water bevatten. Noten en mayonaise bevatten daarentegen juist heel veel calorieën omdat ze weinig water bevatten en veel vet.

Een gram vet levert overigens 9 kcal op, een gram eiwitten of een gram suikers slechts 4 kcal. Dus wat dat betreft zijn voedingsmiddelen met veel vetten het meest efficiënt. 

We hebben trouwens een heel blog geschreven over energierijke voeding. En ook het blog met calorierijke snacks is erg handig. 

Probeer eens een tijdje van elk voedingsmiddel dat je eet, te bekijken hoeveel calorieën er in zitten per 100 gram. Er is geen specifieke regel, maar minder dan 60 kcal per 100 gram is relatief laag, ongeveer 100 kcal is vrij gemiddeld en 200 kcal en meer is relatief veel. 

Eiwitrijk

Indien je meer calorieën opneemt dan je verbruikt, dan kom je aan. Dat kunnen calorieën uit vetten zijn, uit eiwitten of uit koolhydraten. Maar indien het je doelstelling is om vooral aan te komen in spiermassa, en niet zozeer in extra lichaamsvet, dan is het belangrijk dat je de juiste verhoudingen van macronutriënten opneemt. Vooral een hoge eiwitinname is essentieel. 

In ons blog producten met veel eiwitten vind je een hele lijst! 

Makkelijk verteerbaar eten

Brood en pasta bevatten veel koolhydraten, en kwark zit vol eiwitten en vetten. Dus het zijn zeker voedingsmiddelen waarvan je makkelijk zou kunnen aankomen. Maar als jij deze niet goed verteert omdat je gluten- of lactose-intolerantie bent, dan heeft het weinig zin dit te eten. Je spijsvertering zal vertragen en protesteren, je eetlust wordt geremd en uiteindelijk eet je veel minder. 

Hetzelfde geldt voor vis en vlees. Rood vlees, gevogelte en vis bevatten min of meer hetzelfde aantal calorieën. Maar gevogelte en vooral vis verteert veel vlotter dan een taaie lap steak. En hoe makkelijker je iets verteert, hoe meer je kan eten, of hoe sneller je opnieuw iets anders kan eten. 

Voor een goede vertering zal je bovendien niet enkel makkelijk verteerbare calorierijke voedingsmiddelen moeten eten, maar zijn vezelrijke groenten en fruit. 

Gezond eten

Gezond eten is in de eerste plaats belangrijk omdat het makkelijker verteert. Dit betekent ook dat je meer voedingsstoffen opneemt. Indien je je tegoed doet aan fastfood, maar je darmen zijn ontregeld en je neemt hierdoor de voedingsstoffen niet op, dan kom je er minder van aan dan je zou verwachten. 

Maar gezond eten is ook nodig omdat het dankzij de vitamines, mineralen en vezels, en de afwezigheid van synthetische stoffen, je oplaadt met goede energie, waardoor je je veel beter voelt. Hierdoor ga je makkelijker de juiste keuze maken die in lijn liggen met je doelstelling. En je hebt meer energie voor je krachttraining, die je nodig hebt als je wil aankomen in spiermassa. 

Hoe zorg je elke dag voor het juiste eten om aan te komen? 

Je moet dus calorierijk & eiwitrijk eten vinden, maar wel gezond, en dit dien je aan te vullen met groenten en fruit voor een goede vertering en je energieniveau. Elke dag op zoek gaan naar de juiste mix is veel werk en gedoe. Een gepersonaliseerd eetschema biedt hier de oplossing.

Met de eetschema’s van FitChef krijg je elke week voedingsschema’s op maat om aan te komen. Bovendien kan je in je persoonlijke dashboard intoleranties of persoonlijke voorkeuren opgeven zodat je schema altijd aangepast is aan jouw lichaam. 

👉 Meld je hier aan voor persoonlijke eetschema’s om aan te komen