FAQ

Bekijk hier onze veelgestelde vragen. Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Welke functies krijg ik bij een Premium abonnement?

Met een Premium abonnement krijg je toegang tot de volgende extra functies:

 • Toegang tot de FitChef app
 • Elke week een nieuw weekmenu op basis van je macro- en caloriebehoefte
 • Een automatische boodschappenlijst voor je weekmenu’s
 • De optie om je weekmenu's met 1 klik te importeren bij Albert Heijn (niet verplicht)
 • De optie om het aantal eetmomenten voor je weekmenu's in te stellen
 • De optie om zelf categorieën te kiezen waaruit je recept wordt gekozen
 • De optie om zelf recepten uit onze database in te plannen in jouw weekmenu
 • De optie om jouw familieleden toe te voegen via de Family functie
 • De optie om intoleranties op te geven en producten die je niet lust uit te sluiten
 • De optie om maaltijden uit je weekmenu's met 1 klik te vervangen
 • De optie om favoriete recepten op te slaan in je profiel
 • De optie om je geadviseerde caloriebehoefte en macro’s te wijzigen
 • De optie om tussentijds je doelstelling aan te passen

Kan ik mijn Premium abonnement weer opzeggen?

Je kunt je Premium abonnement op elk gewenst moment opzeggen. 
Wanneer je een Premium abonnement neemt bij FitChef, betaal je voor een bepaalde periode vooruit, afhankelijk van je gekozen abonnement. Je abonnement is per gekozen periode op te zeggen via je dashboard, simpel en snel.

Op het moment dat je abonnement verloopt heb je geen toegang meer tot je weekmenu’s, boodschappenlijsten en (favoriete) recepten.

Hoe snel kan ik resultaat verwachten?

Wanneer je ervoor kiest om af te vallen kun je met onze weekmenu’s ongeveer 1 kg per week afvallen, afhankelijk van je beginsituatie. Wanneer je juist voor gewichtstoename kiest kom je wekelijks 0,1 tot 0,3 kg aan.

Snellere gewichtsveranderingen zijn onverstandig: ze leiden tot terugval op de lange termijn, tekorten aan bepaalde voedingsmiddelen of juist overmatige vetopslag. We raden je daarom niet aan om sterk van onze geadviseerde verhoudingen af te wijken.

Wat als ik geen resultaat zie?

De FitChef berekening van kilocalorieën is gedetailleerd, maar blijft natuurlijk gebaseerd op gemiddelden. Sommige mensen verbranden simpelweg wat meer of minder kilocalorieën. Wil je aankomen of afvallen en zie je na enkele weken nog steeds geen verschil? Pas dan via de settings in je profiel je calorie-inname met 100-200 kcal per dag aan. Wij verwerken dit dan bij je nieuwe menu’s.

Let op: met name bij afvallen kan het resultaat op de weegschaal tegenvallen als je intussen ook fanatiek sport. De opbouw van spierweefsel zorgt dan voor een toename van gewicht die kan compenseren voor het vet dat je kwijtraakt. In dat geval word je nog steeds wel slanker, dus let ook op hoe je kleren vallen! Of meet de omtrek van je buik, billen, etc.

Kan ik tussentijds mijn doelstelling aanpassen?

Ja! Je hebt via je profiel de optie om je gegevens zoals je gewicht en doelstelling aan te passen. Wij rekenen dan opnieuw je caloriebehoefte + macro’s uit en passen je nieuwe weekmenu’s hierop aan. Zo kun je dus heel makkelijk periodes van vetverlies afwisselen met periodes waarbij je meer focust op spieropbouw.

Hoe kunnen gezinnen de menu's volgen?

Je familieleden of vrienden kunnen makkelijk met je mee-eten.
Hiervoor ga je naar 'Family' en voeg je bijvoorbeeld je partner toe en vink deze ook aan op de maaltijd op je weekschema. Stel het juiste aantal calorieën in voor degene die mee wilt eten en de porties worden dan opgehoogd in het recept en in de boodschappenlijst.
Zo kun je per eetmoment instellen met hoeveel personen je aan tafel gaat.

Ook is het mogelijk om voor beide partners een apart account te hebben, met eigen doelen en macro's. Je kan dan bijv. voor lunch en diner hetzelfde recept uitkiezen, zodat je niet apart hoeft te koken. Dit kun je instellen via 'eetmomenten'.
Het voordeel hiervan is dat jullie weekschema's zijn samengesteld naar jullie persoonlijke behoeftes.

Waar is de berekening van kilocalorieën en macronutriënten op gebaseerd?

Je aanbevolen hoeveelheid kilocalorieën wordt berekend met behulp van de Harris en Benedict-formule, een veelgebruikte formule om de energiebehoefte te bepalen. De uitkomst vermenigvuldigen wij met een factor die geschikt is om op een verantwoorde manier af te vallen of aan te komen. Hiermee voorkom je het welbekende ‘jojo-effect’.

Binnen je geadviseerde caloriebehoefte worden de macro’s op basis van je sportieve activiteit bepaald. Hierbij houden wij rekening met wetenschappelijke richtlijnen voor gezonde voeding. Eet je toch liever volgens je eigen voorkeuren? Met een Premium abonnement heb je de mogelijkheid om je geadviseerde macro- en caloriebehoefte naar eigen wens te wijzigen.

Wat verstaat FitChef onder een gezond eetpatroon?

Gezond eten betekent voor FitChef: gevarieerd en gebalanceerd eten, met zo veel mogelijk onbewerkte basisproducten. Geen overbodige superfoods en dure supplementen, maar gewoon een degelijk voedingspatroon met producten die je bij iedere supermarkt kunt vinden.

In onze recepten maken we zo veel mogelijk gebruik van fruit en groenten, volkoren granen, eiwitten en gezonde vetten: allemaal ingrediënten die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Onze weekmenu’s zorgen ervoor dat je gezond en gevarieerd eet met macro’s die op jouw persoonlijke situatie en doelen zijn afgestemd. Makkelijker gaat het echt niet worden!

Hoe ingewikkeld zijn de weekmenu’s?

Absoluut niet ingewikkeld! Het doel van FitChef is om gezond eten voor iedereen toegankelijk te maken, juist ook als je een drukke baan hebt of veel onderweg bent. Daarom voldoen alle recepten in je weekmenu’s aan de volgende richtlijnen:

 • Weinig ingrediënten
 • Makkelijk mee te nemen
 • Snel te bereiden
 • Betaalbaar
 • Smakelijk

Moet ik elke week volgens een nieuw menu eten?

Variatie in je voeding is belangrijk: daarmee voorkom je dat je bepaalde tekorten oploopt. Om die reden krijg je met een Premium abonnement wekelijks een nieuw menu op maat. Daarmee eet je automatisch gezond, gevarieerd en gebalanceerd.

Maar natuurlijk kun je er prima zelf voor kiezen om volgens een vaster patroon te eten! Je kunt weekmenu’s bijvoorbeeld een paar weken achter elkaar volgen of een dagmenu wat vaker herhalen. Zo bepaal je zelf wanneer het tijd wordt om weer naar een volgend menu over te schakelen. Let er dan wel op dat je niet te eenzijdig gaat eten.

Is het erg als ik een keer een maaltijd mis?

Absoluut niet! Focus je niet teveel op details, maar probeer over de gehele dag ongeveer in de buurt te komen van je geadviseerde macro + caloriebehoefte. Heb je een keer een maaltijd gemist? Of heb je toch wat meer gegeten dan je had gepland? Geen probleem! Compenseer dat dan gewoon een beetje bij je andere eetmomenten.

FitChef is voorstander van de 80-20 regel. Als je voor 80% gezond eet, is er voor 20% ruimte om te ‘zondigen’. Wees dus niet te streng voor jezelf. Gebruik onze weekmenu’s als richtlijn, maar voel je ook niet schuldig als je eens een minder verantwoorde maaltijd of snack eet.

Wel is het natuurlijk zaak om die uitzonderingen niet de regel te laten worden. Kijk dus uit dat je 80-20 verhouding niet langzaam opschuift naar een 50-50 verhouding… Lukt het je om het zondigen tot 20% beperkt te houden, dan ben je prima bezig!

Op welk tijdstip eet ik de maaltijden?

Dat bepaal jij helemaal zelf! Het tijdstip waarop je eet heeft geen invloed op de resultaten die je met onze weekmenu’s behaalt. Het gaat erom dat je aan het einde van de dag ongeveer de juiste hoeveelheid kilocalorieën binnen hebt gekregen, met ruwweg de juiste verhouding van macronutriënten.

Waarom staan er geen dranken op het menu?

Bij FitChef raden we je af om kilocalorieën te drinken: vloeistoffen verzadigen namelijk nauwelijks, waardoor je op deze manier heel snel te veel energie binnenkrijgt. 

Ons advies is om dagelijks zo’n 2 liter vocht te drinken, verdeeld over de dag. Kies daarbij voor water, thee of (met mate) koffie. Vruchtensappen, frisdranken en alcoholische dranken zijn geen goede keuzes: die bevatten veel suikers en daarmee ook veel kilocalorieën.

Hoe werkt de boodschappenlogica?

FitChef stelt je weekmenu's zo kostenefficiënt als mogelijk samen. Concreet betekent dit dat we recepten bij elkaar zoeken die kostentechnisch het beste bij elkaar passen, bijvoorbeeld door binnen één week veel dezelfde ingrediënten te gebruiken en restjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Je ontvangt bij elk weekmenu een overzichtelijke boodschappenlijst die je eventueel met één druk op de knop kunt importeren bij Albert Heijn online. FitChef zet hier automatisch de juiste hoeveelheden bij. Controleer welke producten je al in huis hebt en check voor de zekerheid of de juiste producten op je boodschappenlijst staan. Dat voorkomt onnodige extra kosten.

Bestel je je boodschappen liever ergens anders? In de toekomst volgen er koppelingen met meerdere aanbieders van online boodschappen. Tot die tijd kun je je boodschappenlijst natuurlijk altijd voor een andere supermarkt gebruiken! Je bent uiteraard volledig vrij om je boodschappen te doen waar jij maar wilt.

Ik heb een allergie. Wat nu?

Via je dashboard kan je bij 'dieetvoorkeuren' enkele van de meest voorkomende allergieën zoals gluten, lactose en noten uitsluiten. Je weekmenu’s worden dan zo samengesteld dat het recepten zonder deze allergenen bevat.

Bovendien heb je via je persoonlijke dashboard de optie om producten uit te sluiten. Zo voldoen onze menu's volledig aan je wensen.

Ik eet vegetarisch of veganistisch. Wat nu?

Als je een Premium abonnement op FitChef hebt, kun je vlees en vis uitsluiten van je weekmenu's. 

Via 'eetmomenten' kun je zelf recepten uitkiezen en toevoegen aan je weekschema. Ook kun je hier kiezen om bepaalde categorieën aan of juist uit te zetten.

Met deze settings bepaal je dus helemaal zelf hoe je weekmenu's eruit zien!

FitChef is nog volop in ontwikkeling en we werken hard aan een filter voor veganistische weekmenu’s. Zodra die beschikbaar is, zal het voor Premium leden ook mogelijk zijn om weekmenu’s zonder dierlijke producten samen te stellen!

Wat als ik een recept niet lekker vind?

Bevat je weekmenu recepten of ingrediënten die je liever niet eet? Dan kun je verschillende dingen doen:

 • Vervang de maaltijd in je weekmenu door op 'Vervang' te klikken en je krijgt een nieuw recept.
 • Sluit het ingrediënt dat je niet lekker vindt uit via 'Dieetvoorkeuren' op je dashboard. Dit ingrediënt komt dan niet meer voor in nieuwe weekmenu's.
 • Via 'eetmomenten' kun je zelf recepten uitkiezen en toevoegen aan je weekschema. Ook kun je hier kiezen om recepten uit bepaalde categorieën te ontvangen, zodat je bijv. iedere dag een ontbijtje met yoghurt krijgt.
 • Een laatste optie is natuurlijk om de avontuurlijke aanpak te kiezen en het recept toch eens uit te proberen. Soms kunnen ‘vieze’ voedingsmiddelen met de juiste bereiding of smaakmakers verrassend goed uitpakken!

Ik lust of mag een ingrediënt niet. Wat nu?

Met een Premium account heb je de optie om, via je dashboard op de site of via 'Voorkeuren' in de app, bij 'Dieetvoorkeuren' intoleranties op te geven en producten die je niet lust uit te sluiten. Deze producten komen dan niet voor in je weekmenu's. Komt er toch een maaltijd voorbij die je niet lekker lijkt, klik dan op 'vervang' en dan krijg je een ander recept.

Via 'eetmomenten' kun jezelf recepten uitkiezen en toevoegen aan je weekschema. Ook kun je hier kiezen om recepten uit bepaalde categorieën te ontvangen, zodat je bijv. iedere dag een lekker ontbijtje met yoghurt krijgt.

Met deze settings bepaal je dus helemaal zelf hoe je weekmenu's eruit zien!

Hoe kan ik mijn 3 maanden abonnement upgraden naar een jaarabonnement?

Je hebt de optie om je 3 maanden abonnement via je dashboard te upgraden naar een jaarabonnement. Het jaarabonnement zal starten op de dag dat je 3 maanden abonnement verloopt.

Fit worden was nog nooit zo makkelijk…