FitChef Methodologie

Met een FitChef Premium account krijg je volledige weekmenu's op basis van jouw persoonlijke energiebehoefte en een optimale verdeling van macro's. Hieronder leggen we uit welke methodes we bij FitChef gebruiken om jouw calorieën en macro’s te berekenen. Dit wetenschappelijk onderbouwd maatwerk is namelijk de basis voor jouw succes.

Berekening van het energieverbruik

Het energieverbruik in rust

Om het BMR (basal metabolic rate) of energieverbruik in rust te berekenen maakt FitChef gebruik van indirecte caloriemetrie. Indirecte caloriemetrie is de meest betrouwbare methode om energieverbruik te meten en voor te schrijven. 

De basisformule van Harris en Benedict wordt na meer dan 100 jaar nog steeds aanzien als de gouden standaard en is breed toepasbaar. De formule berekent het energieverbruik aan de hand van geslacht, gewicht, lengte en leeftijd. 

De originele formule voor het rustmetabolisme luidt: 

Voor Mannen: 

BMR = 66.5 + ( 13.75 × gewicht in kg ) + ( 5.003 × lengte in cm ) – ( 6.755 × leeftijd)

Voor vrouwen: 

BMR = 655 + ( 9.563 × gewicht in kg ) + ( 1.850 × lengte in cm ) – ( 4.676 × leeftijd)

Het totale energieverbruik

Om het totale energieverbruik te berekenen wordt het BMR vermenigvuldigd met een PAL-index (physical activity level)

  • Sedentair of heel weinig beweging: BMR x 1,2
  • Matig actief (3-5x per week sporten): BMR x 1,55
  • Zeer actief (Actieve job of 6-7x per week sporten): BMR x 1,725
  • Extra actief (Actieve job en 6-7x per week sporten): BMR x 1,9

Het totale energieverbruik bij aankomen of afvallen

  • Calorierestrictie wordt toegepast om af te vallen. Dit is de meest doorslaggevende factor tot succesvol gewichtsverlies. 
  • Een calorie-surplus is de beste strategie om aan te komen in spiermassa. 

Berekening van de macrobehoefte

Voor de berekening van de macrobehoefte heeft FitChef gekozen voor de volgende waarden: 

Eiwitten

Wetenschappelijke studies over de behoefte aan eiwitten tonen aan dat een inname tussen 1,3 en 1,8g/kg ideaal is. Personen die frequent sporten of een calorierestrictie hanteren hebben baat bij een hogere consumptie t.o.v. niet sporters of een personen zonder calorierestrictie. De waarde die wij hanteren zijn: 

  • Voor niet sporters: 1,4g/kg lichaamsgewicht. 
  • Voor duursporters: 1,6g/kg lichaamsgewicht. 
  • Voor andere sporters: 1,8g/kg lichaamsgewicht. 

Vetten

FitChef hanteert de standaard van 1g/kg lichaamsgewicht wat ongeveer overeenkomt met de aanbeveling van 20-40% van de Nederlandse gezondheidsraad.

Koolhydraten

Deze worden bepaald door de totale energiebehoefte te verminderen met de behoefte in eiwitten en vetten. Het resterende aantal calorieën wordt dan ingevuld met koolhydraten. 

De keuze van voedingsmiddelen in de FitChef weekmenu's

Bij FitChef vinden we gezonde voeding prioriteit. We vermijden het gebruik van bewerkte voeding en focussen op onbewerkte kwaliteitsvolle ingrediënten die een positieve impact hebben op de gezondheid van onze klanten. Enkele voorbeelden zijn: 

Variatie van onze gerechten

Dankzij onze slimme menuplanner bieden we elke week een grote variëteit aan recepten. Een grote variatie verhoogt immers de kwaliteit van het voedingspatroon en zo ook de gezondheid.