Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

5 redenen waarom jij geen zin in eten hebt

Aankomen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij geen zin in eten hebt. Een van de meest voorkomende, naast ziekte, is stress. Maar ook je huidige voedingspatroon kan ervoor zorgen dat je geen trek hebt. Voor je gezondheid, en ook als je wil aankomen, is het belangrijk om de onderliggende mechanismen aan te pakken en weer op een gezonde manier zin te krijgen om te eten.

1. Stress

Stress zorgt er bij de meeste mensen voor dat ze minder honger hebben, of meer zin krijgen in snelle suikers. Dat komt omdat het lichaam in een stresssituatie geen energie wil verspillen aan de vertering, maar wel nood heeft aan snelle suikers voor de fight or flight reactie. Sommige mensen hebben zelfs geen zin in die snelle suikers en krijgen absoluut geen hap meer binnen. 

Helemaal ontstressen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar een eenvoudige manier om even tot rust te komen is om 10 minuten voor je maaltijd te stoppen met werken en even te mediteren, een ademhalingsoefening te doen of rustig te wandelen

2. Te weinig beweging

Als je totaal niet beweegt, dan wordt je maag en je darmen niet gekneed en gaat je spijsvertering een stuk trager. En uiteraard zorgt beweging ervoor dat je energie verbrandt, zodat je lichaam weer verlangt naar een aanvulbeurt. Beweeg zoveel je kan, en doe af en toe ook een intensere inspanning. 

3. Te vaak eten

Een veel voorkomende fout is dat mensen die geen zin in eten hebben, als oplossing vaker kleine hoeveelheden eten. In het begin lijkt dat een goede strategie, maar als je de hele dag door snackt, dan krijg je nooit meer een normaal hongergevoel. Je kan altijd wel wat eten, maar hebt nooit zin in een echte maaltijd. 

Stop eens met snacken, eet maximaal 3 keer per dag en doe af en toe intermittent fasting. Het lijkt gek, want jij wil juist meer eten. Maar door je gezonde honger weer te trainen, zul je op een gegeven moment weer zin hebben in echte maaltijden. 

4. De foute dingen eten

Indien je ongezond eet, of je eet zaken waar je eigenlijk intolerant voor bent, zoals gluten en lactose, dan zijn je darmen erg ontevreden en willen ze even tot rust komen en herstellen. Indien je om deze reden tijdelijk geen zin in eten hebt, is het een natuurlijke reactie van je lichaam waar je naar moet luisteren. 

De oplossing op lange termijn is om te eten waar je lichaam wel blij van wordt. Een gezond eetschema kan je hierbij helpen. 

De gepersonaliseerde eetschema’s van FitChef worden helemaal op maat gemaakt. Zo eet je precies de hoeveelheden die jouw lichaam nodig heeft. En indien je weet dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen kan je dit aangeven in je dashboard. Zo maak je je darmen blij en krijgt je weer op een gezonde manier zin in eten. 

👉 Meld je hier aan voor gepersonaliseerde eetschema’s 

5. Te veel eten

Heb je soms geen zin in eten, maar op andere momenten eet je dan weer veel te veel? Dan is het best dat je even reset en de balans weer herstelt. Want als je ‘s middags veel te veel eet, dan zul je later op de dag inderdaad geen zin in eten hebben.

De oplossing is om meer structuur in je dieet te brengen en op vaste tijdstippen, driemaal per dag te eten tot je voor 80% vol zit. Eet je bovendien volgens een eetschema waarbij je exact eet wat je nodig hebt, dan raak je zo weer in balans.