Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoe snel kun je aankomen?

Aankomen

Ben je erg vermagerd door ziekte en moet je gewicht omhoog? Of ben je gewoon supergemotiveerd om snel aan te komen in spiermassa? Dan vraag je je misschien af hoe snel je werkelijk kan aankomen. Nou, dat hangt er een beetje vanaf…

Kun je snel aankomen in korte tijd?

Je kan op korte termijn snel aankomen en een stap zetten richting jouw doelen. Maar er is natuurlijk wel een limiet, en grote resultaten vragen meer tijd. Er is bovendien geen exact cijfer te geven omdat de snelheid afhankelijk is van jouw startgewicht en metabolisme

En hoe groter je calorie-overschot, hoe groter de kans dat je meer aankomt in vetmassa dan in spiermassa. 

Hoe snel kun je aankomen?

Om te kijken hoe snel je kan aankomen, maak je best een onderscheid in spiermassa en vetmassa. 

Aankomen in spiermassa

Het aankomen in spiermassa is sowieso gelimiteerd. Als beginnende mannelijke krachtsporter kun je wekelijks ongeveer 0,1 tot 0,25 kg spieren opbouwen. Voor vrouwen geldt ongeveer een maximum van 0,12 kilo per week. Bij gevorderde krachtsporters gaat het nog veel trager. 

Aankomen in vetmassa

Behaal jij bovenstaande resultaten, en ben je van plan nog meer te eten om aan te komen? Dan zal het resultaat enkel een toename in vetmassa zijn. 

Stel dat je in staat bent om dagelijks extra 500 kcal te eten, dan zijn dit een extra 2500 kcal per week. Eet je 1000 kcal extra per dag, wat een grote uitdaging is, dan kom je aan een overschot van 5000 kcal per week. 

Een kilo lichaamsvet is 7000 kcal. Op een week tijd kan je dus misschien iets meer dan een halve kilo aankomen, als je geen krachtsport doet. 

Doe je wel intens aan krachtsport, dan er een groot deel van het energie-overschot naar het herstel van je spieren gaan, en gaat het aankomen in vet nog langzamer. 

5 kilo aankomen in 2 weken

Om 5 kilo aan te komen in 2 weken zal je dus flink je best moeten doen. Als je bovenstaande redenering volgt, zal het je niet echt lukken om 5 kilo aan te komen in echte lichaamsmassa: vet of spieren. 

Toch kan je weegschaal daadwerkelijk laten zien dat je 5 kilo zwaarder bent geworden. Maar dit is meestal opgehouden water, dat zich samen met glycogeen in de spieren ophoopt. Zeker als je nog wat extra zout eet merk je dit effect, maar het is dus geen spier- of vetmassa.

Hoe maximaal aankomen in spiermassa en niet in vet? 

Aankomen in spiermassa met zo weinig mogelijk vet noemen we ook wel lean bulken. De beste manier om dit succesvol toe te passen is intense training te combineren met een strikt voedingsschema. 

Met een FitChef Premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat die helemaal zijn afgestemd op jouw persoonlijke behoefte aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Op die manier kan jij gestructureerd aankomen in spiermassa op een gezonde manier, zonder onnodig vet. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat