Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Afslanken is makkelijker dan je denkt! 7 tips

Afvallen

Afslanken kan je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wil. Het mechanisme van afvallen kennen we allemaal en is in theorie erg eenvoudig: je moet minder calorieën innemen dan je verbruikt. Helaas liggen de winkelrekken vol met calorierijke voedingswaren die je zwaar op de proef stellen. Maar met een paar basisregels maak je altijd de juiste keuzes en kan je afslanken door lekker en gezond te eten zonder honger te lijden.

Gezond afslanken

Als je snel wil afslanken kan je jezelf uithongeren of een weekje overleven op droge crackers. Maar dit hou je nooit vol en het is absoluut niet gezond. Om echt af te slanken en je gewicht er af te houden heb je tijd nodig, en gezond afslanken is daarom de enige manier om duurzaam gewicht te verliezen. 

Goed nieuws! Gezond afslanken is uiteindelijk ook de makkelijkste manier om extra kilo’s kwijt te raken. In het begin lijkt dat niet altijd zo, maar als je echt gezond eet en je lichaam in balans brengt dan vliegen de kilo’s er zo af en is volhouden geen probleem meer. 

7 afslanktips voor duurzaam gewichtsverlies

Met deze 7 tips wordt afslanken een makkie. Geen speciale trucjes en ingewikkelde jojo diëten. Wel de juiste inzichten in de gezonde basis die je calorieinname sterk zal doen minderen zonder moeilijkheden.

1. Eet zo natuurlijk mogelijk

Toen we jagers en verzamelaars waren bestond obesitas niet eens. Een van de redenen is natuurlijk dat er niet altijd voeding beschikbaar was. En een andere reden is dat de voeding die beschikbaar was helemaal was aangepast aan het menselijk lichaam. Groenten, fruit, noten, zaden en hier en daar een stukje vlees of vis voorzag ons van superveel goede energie

De bewerkte voeding van tegenwoordig bevat veel meel calorieën dan wat goed voor ons is. Deze producten bevatten superveel ongezond vet en suiker en nauwelijks vezels, vitamines en mineralen. Onnatuurlijke voeding is zo caloriedens dat het ons dik maakt en we er moe, futloos en ziek van worden.

2. Eet superveel groenten 

Groenten zijn magisch voor je gezondheid en je gewicht. Als je wil afslanken moeten groenten een centrale rol krijgen in je voedingspatroon. Bijna alle groenten bevatten veel water, vezels, vitamines en mineralen en weinig calorieën. Het gevolg is dat je er een hele berg van kan eten, zonder je te overeten qua gevoel of aantal calorieën. 

Het goede is dat je door veel groenten te eten toch de nodig natuurlijke suikers verzamelt om er stevig tegenaan te kunnen. En vind je groenten saai? Varieer dan met salades en soepen, wissel rauwkost af met gekookte groenten, of maak eens een ovenschotel.

3. Eet meer eiwitten 

Het heeft geen zin om je te overeten in eiwitten, maar de kans is groot dat je nog niet aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid zit. Als je gewicht verliest door een calorietekort is je lichaam geneigd om ook wat kostbare spiermassa op te offeren om te overleven. Dit kan je grotendeels vermijden door voldoende eiwitten in te nemen.

Eiwitten zijn bovendien erg verzadigend. Eet je weleens een goed stuk vis of vlees? Dan zal je merken dat dit je een diep verzadigend gevoel geeft. Koolhydraten daarentegen doen je steeds verlangen naar meer of verzadigen voor een veel kortere periode.

4. Eet met regelmaat

Een beetje flexibiliteit in je dieet is gezond, maar hoe meer gestructureerd je aanpak, hoe meer controle je krijgt over je proces. Had je een uur na de vorige lunch alweer honger, kies dan de volgende keer voor dezelfde lunch met een extra portie groenten of eiwitten. Zo vermijd je dat je later op de dag toegeeft aan ongezonde snacks. 

Voedingsschema's zijn de ultieme tool om gestructureerd te eten als je wil afslanken. Hou je aan de voorgeschreven hoeveelheden en weeg jezelf wekelijks. Ben je niets afgevallen, pas het schema dan een beetje bij. Val je wel wekelijks 1 kilo af? Hou het schema dan gewoon aan. Zo simpel is het!

Het FitChef Premium abonnement is ideaal als je wil afslanken met eetschema's. FitChef levert je wekelijkse eetschema’s op maat helemaal aangepast aan jouw persoonlijke voorkeuren.

👉 Aanmelden voor FitChef Premium eetschema's

5. Weeg je bakolie af

Een gezonde portie eiwitten zoals een stukje vis of kipfilet bevat in verhouding de juiste hoeveelheid calorieën. Maar indien je deze bakt in een grote olievijver dan krijg je alsnog veel te veel calorieën binnen.

Met goede bakolie zoals olijfolie of kokosolie is niets mis, maar een eetlepel is meer dan voldoende. Meet je bakolie af en zet je vuur een of twee standen lager om je vlees langzaam te laten garen zonder aanbrandgevaar. Gebruik eventueel een anti-aanbakpan of een grillpan.

6. Vervang je koolhydraten 

Je hebt echt niet zoveel koolhydraten nodig als je denkt. Zelfs als je 4 maal per week sport overleef je dat zonder brood, pasta, rijst en aardappelen.

En vergeet niet dat groenten ook wel wat koolhydraten bevatten, alleen niet zo geconcentreerd. Vervang je spaghetti door courgetti-noodles en vervang je rijst door bloemkoolrijst. Het is even lekker, gezonder en het voorziet je van meer dan voldoende energie.

7. Eet tot je lekker vol zit

Het grootste misverstand als je wil afslanken is dat je niet te veel mag eten en je je altijd wat moet inhouden. Ok, je overeten tot je buik ontploft is niet gezond. Maar als je de juiste dingen op je bord legt zoals een groot stuk zalm en een berg groenten dan mag je heus eten tot je lekker vol zit. 

Wie diep verzadigd is kan soms wel uren verder zonder ook maar aan eten te denken. Je kan focussen op je dagtaken en je zit lekkerder in je vel. Idealiter heb je pas een uurtje voor je volgende maaltijd weer een gezonde honger. Eet de volgende keer dus gewoon tot je lekker vol zit en afslanken lijkt opeens veel makkelijker dan je ooit had kunnen denken!