Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Afvallen met hardlopen

Afvallen

Iedereen die wil afvallen lijkt wel geobsedeerd door hardlopen. Hardlopen wordt gezien als de beste manier om je flink in het zweet te werken en snel af te vallen. Maar waar komt dit idee vandaan en is dit wel terecht? Ontdek alles over afvallen en hardlopen.

Val je af van hardlopen?

Nee, je valt niet af van hardlopen op zich. Je verbrandt er natuurlijk wel calorieën mee en als je daardoor in een calorietekort komt val je af. Maar puur enkel van hardlopen val je niet af. Anders kan je ook stellen dat je van ademen of tv-kijken afvalt. Hier verbrand je namelijk ook calorieën mee. 

Dat gezegd hebbende verbrand je met hardlopen natuurlijk wel een stuk meer calorieën dan met tv-kijken. En als je je aan een gezond eetschema houdt waardoor je dus in een licht calorietekort komt val je af.

Dit eetschema is overigens vele malen belangrijker dan het hardlopen, wat je caloriebalans betreft. Een ongezond eetpatroon met veel te veel calorieën kan je echt niet compenseren met wat hardlopen. Dat zal duidelijk worden in het rekenvoorbeeldje verderop. 

Waar is hardlopen goed voor?

Hardlopen is natuurlijk wel erg goed voor je lichaam. Maar daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: 

  • Je hebt geen zwaar overgewicht
  • Je hebt voldoende spierkracht
  • Je beschikt over voldoende mobiliteit
  • Je loopt met de juiste techniek
  • Je loopt met de juiste intensiteit

Als je aan deze voorwaarden voldoet dan kan hardlopen bijdragen aan een gezond lichaam. Je traint je hart en bloedvaten, verbetert je conditie en versterkt je botten. Je wordt er zelfs gelukkiger van dankzij het ontspannende effect en de productie van endorfines. 

Maar als je niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet kan hardlopen juist een aanslag zijn op je lichaam. Je belast je spieren en gewrichten veel te veel en raakt mogelijk geblesseerd. En zo blijft dat geluksgevoel ook achterwege. 

Hardlopen en calorieën verbranden

Wat als we nu puur het verbranden van calorieën bekijken. Is hardlopen dan echt zo effectief? 

Hoeveel lopen om af te vallen?

Hoeveel calorieën je verbrandt met hardlopen hangt af van je gewicht en je level en de duur en intensiteit van je training. Ruw geschat verbrand je met hardlopen ongeveer 560 tot 1040 kcal per uur. Gemiddeld dus zo’n 700 kcal. 

Dat betekent dat je bijna 13 uur moet lopen om 1 kg vet (9000 kcal) te verbranden. Met een trainingsvolume van 2 uur effectief hardlopen per week heb je dus zo’n 8 maanden nodig om 5 kg vet kwijt te raken. 

Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen?

De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden. 

Deze rekenvoorbeelden kunnen best demotiverend zijn als jij snel 5 of 10 kg vet kwijt wil. Maar je moet alles in perspectief zien. Er zijn geen wondermiddeltjes als je wil afvallen. Hardlopen kan bijdragen aan een hoger calorieverbruik, samen met een algemene actieve levensstijl. 

En wil je echt zo snel mogelijk resultaat, gebruik dan een eetschema. Je voeding is namelijk veel doorslaggevender. Alles wat je namelijk niet overbodig in je mond stopt hoef je er nadien ook niet af te lopen. 

Voor gezonde eetschema’s om af te vallen kan je terecht bij FitChef. Met een FitChef Premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat die precies zijn afgestemd op jouw persoonlijke behoefte. Op die manier krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en de juiste hoeveelheid calorieën. De eetschema’s houden zelfs rekening met hoeveel jij beweegt. Zo haal je het giswerk eruit en ben je er zeker van dat je je doel zal behalen. 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema’s om af te vallen