Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Kun je afvallen op je heupen?

Afvallen

Afvallen op je heupen lijkt wel het lastigste wat er is, vooral bij vrouwen. Na een paar weken diëten zie je meestal wel resultaat op de weegschaal, maar dit uit zich vooral in slankere ledematen, maar niet in minder vet op de heupen. Ontdek hoe je ervoor kan zorgen dat je toch ook op die heupen wat vet kwijtraakt.

Waarom is afvallen op je heupen zo moeilijk voor vrouwen? 

Laten we eerst eens kijken waarom afvallen op je heupen moeilijker is dan op de rest van het lichaam. Vrouwen stapelen nu eenmaal makkelijker extra vet op rond de heupen, dan ergens anders in het lichaam. Dat is ongeveer voor de helft genetisch bepaald en voor de helft hormonaal. 

Je genetische en hormonale software bepaalt dat je als vrouw eerst vet opslaat rond de heupen en billen en pas later ook op je buik, benen en armen. Elke vrouw heeft een uniek lichaam, maar toch is de typische peervorm erg kenmerkend. 

Mannen daarentegen hebben andere genen en hormonen en ervaren ditzelfde probleem op de buikzone. Vandaar de typische appelfiguur bij zwaarlijvige mannen. 

Hoe kan je afvallen op je heupen? 

Er zijn 2 manieren om strakkere heupen te krijgen: algemeen gewichtsverlies en je heupspieren verstevigen. 

Algemeen gewichtsverlies

De typische peervorm bij vrouwen duikt vooral op als je wat kilootjes te veel hebt. Heb je een hoog BMI en/of vetpercentage, dan is het misschien goed om gewicht te verliezen. Door algemeen je lichaam weer in balans te brengen en kilo’s te verliezen, zul je ook kilo’s en centimeters op de heupen kwijtraken. 

Ook wanneer je niet "te dik" bent kan het zijn dat je je toch moet focussen op, een beetje, normaal gewichtsverlies. Je armen, benen en buik zijn misschien slank, maar zoals eerder vermeld zijn de heupen gewoon de laatste plaats waar je vet verliest. Dus focussen op algemeen gewichtsverlies met beweging en gezonde voeding is dan de boodschap. 

Een eetschema kan je helpen om je in een licht calorietekort te brengen, zonder streng te diëten. De eetschema’s van FitChef zijn hier uiterst geschikt voor. Met een Premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat, helemaal aangepast aan je persoonlijke energiebehoefte om af te vallen. 

👉 Meld je hier aan voor voedingsschema’s op maat

Je heupspieren verstevigen

De tweede methode voor strakkere heupen focust zich niet op het vet, maar op de spieren. Door je heupspieren te verstevigen met krachtoefeningen zoals squats, lunges en hipbridges, verhoog je de "spiertonus" van je heupen. Dat betekent dat je spieren ook in de ruststand net iets meer gespannen zijn en dus steviger aanvoelen. 

Een hogere spiertonus zorgt dus voor strakkere heupen en dit effect doet zich ook voor zonder extra spiermassa te creëren. Wil je juist wel volle, maar stevige heupen? Dat kan ook, maar daar is echt veel meer harde training voor nodig.  

Kan je plaatselijk afvallen op je heupen?

Zoals hierboven vermeld is het sowieso een goed idee om spierverstevigende oefeningen te doen voor de heupen. Maar je gaat er niet enkel plaatselijk van afvallen. 

Er zijn wel studies die het bestaan van "spotreductie" onderzoeken en aangeven dat je met krachtoefeningen kan sturen waar je afvalt. Dit zou te maken hebben met meer bloedtoevoer en de energievoorziening in de spieren die je traint. Maar het effect is verwaarloosbaar klein. Dus als jij wil afvallen op je heupen, zit er niets anders op dan te eten in een calorietekort en dit eventueel aan te vullen met spierverstevigende oefeningen.