Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Afvallen na je zwangerschap: 5 handige tips!

Afvallen

Het krijgen van een kindje is een godsgeschenk. Je rol als moeder geeft je leven een nieuwe dimensie. Maar het is begrijpelijk dat je toch ook benieuwd bent naar hoe je je oude lichaam weer terugkrijgt. Tijdens een zwangerschap kom je namelijk wat extra aan en dat gaat er niet bij iedereen vanzelf weer af. Ontdek hoe je gezond kan afvallen na een zwangerschap.

Hoeveel kom je aan bij een zwangerschap? 

Afvallen na een zwangerschap is niet voor iedereen een zorg, omdat niet iedereen even veel aankomt. Elk lichaam en elke zwangerschap is anders. Hoeveel je aankomt wanneer je zwanger bent is onder andere afhankelijk van je BMI.

  • Indien je voor je zwangerschap een normale, gezonde BMI had tussen de 18,5 en 25, dan kom je tijdens je zwangerschap gemiddeld 11,5 tot 16 kg aan.
  • Had je een lager BMI, dan kom je waarschijnlijk wat meer aan.
  • Had je een hoger BMI, dan kom je waarschijnlijk minder aan.

Hoe mooi toch hoe de natuur precies doet wat nodig is. 

Hoe snel afvallen na de bevalling?

Meteen na de bevalling verlies je ongeveer 5 kilogram. Dit gewicht bestaat uit de baby, het vruchtwater, de placenta en bloed. Het extra gewicht dat je vervolgens nog meedraagt, is opgestapeld lichaamsvocht en extra vet. 

Tijdens de weken na de bevalling zal je lichaam zich vanzelf stabiliseren. En na 2 maanden vind je vanzelf een nieuw evenwicht. 

Mocht je op dat moment niet tevreden zijn over je lichaam, dan kan je alsnog beslissen om eventueel op een gezonde manier wat extra af te vallen. Het is wel erg belangrijk dat je op een rustig tempo afvalt, zodat je lichaam nog steeds voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te herstellen. Dit geldt des te meer wanneer je borstvoeding geeft. 

5 tips om af te vallen na je zwangerschap

Elke vrouw zal het moederschap en haar nieuwe lichaam op haar eigen unieke manier ervaren. Er is dan ook niet 1 beste manier als je wil afvallen na je zwangerschap. Daarom geven we je een aantal tips mee waaruit je zelf kan kiezen wat jou het meeste aanspreekt. 

1. Begin niet te snel met afvallen

Geef je lichaam de tijd om op een natuurlijke manier een nieuw evenwicht te vinden en de zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Wacht tot je afspraak bij de verloskundige na 6-8 weken en bespreek samen of het verstandig is om af te vallen. 

2. Val traag af

Langzaam afvallen is altijd belangrijk. Je hebt minder honger, behoudt je spiermassa en krijgt nog voldoende voedingsstoffen binnen. Dat laatste is als je net bevallen bent erg belangrijk voor een goed herstel en zeker als je borstvoeding geeft. Een richtlijn is om niet meer dan 0,5 kilogram per week af te vallen. 

3. Eet gezond

Dat klinkt natuurlijk logisch, maar het is na een bevalling niet altijd vanzelfsprekend. Je hormonen en het drukke moederschap maken het niet altijd eenvoudig om gezonde keuzes te maken. Gezond eten zonder echt te diëten vormt de basis voor een gezond gewicht.

4. Beweeg

Als je wil afvallen is beweging belangrijk. Maar je lichaam heeft na een zwangerschap en bevalling wel minimaal zes weken nodig om te herstellen. Start met wandelen en doe eventueel een sportprogramma met een gespecialiseerde fysiotherapeut of personal trainer. 

5. Geef borstvoeding

Borstvoeding geven is onderdeel van onze natuur als mens. Het is gezond voor jou als moeder en voor de baby. En je valt er makkelijker van af. Een goed alternatief of praktisch hulpmiddel is het afkolven van de moedermelk. 

Afvallen na zwangerschap lukt niet? Wat nu?

Zoals eerder gezegd zal je lichaam deels vanzelf stabiliseren en ongeveer 2 maanden na je zwangerschap kan je op een rustige manier extra proberen af te vallen. Als ook dat niet erg vlot hoef je niet meteen te panikeren. 

Elk lichaam is anders, dus geef jezelf gewoon nog wat meer tijd. Misschien duurt het wat langer voor jou om weer intensief te kunnen sporten. Of misschien slaap je de eerste maanden niet goed waardoor je de energie mist om voldoende te bewegen. Het leven als moeder is nu eenmaal erg druk en dat vraagt enige tijd om je hieraan aan te passen. Ben je toch nog gefrustreerd omdat je niet kan afvallen, probeer dan een van deze tips: 

  • Ga vaker wandelen met je baby.
  • Laat je partner (of familie) een nachtje voor de baby zorgen zodat jij eens goed kan slapen. 
  • Doe overdag een extra powernap.
  • Raadpleeg een gespecialiseerde personal trainer.
  • Ga naar een voedingsdeskundige.
  • Gebruik een gezond eetschema.

Met dat laatste kunnen wij je prima helpen! De voedingsschema’s van FitChef worden helemaal op maat gemaakt. Zo krijg jij elke week heerlijke recepten toegestuurd aangepast aan jouw energiebehoefte. Elk weekmenu voorziet je van alle voedingsstoffen die je nodig hebt en alle recepten zijn makkelijk om te maken en superlekker. 

👉 Meld je hier aan om gezond af te vallen na je zwangerschap