Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Altijd honger? 7 praktische tips!

Afvallen

Een beetje honger hebben is normaal. Het is onderdeel van je levensritme waarbij honger en verzadiging elkaar afwisselen. Een hongergevoel is namelijk een signaal van je lichaam om op zoek te gaan naar voedsel, wat nodig is om te overleven. Maar zodra je voldoende gegeten hebt, zou je honger een tijdje moeten verdwijnen, zodat je kan focussen op andere dingen zoals je werk, huishouden of je hobby’s. Maar wat als je altijd honger hebt? Je lichaam laat je niet met rust en wil je iets zeggen, maar wat? Ontdek 7 tips tegen een constant hongergevoel.

Ik wil afvallen, maar ik heb altijd honger

Vooral als je wil afvallen is altijd honger hebben niet zo handig. Als je honger hebt, ga je natuurlijk vaker eten en dit heeft, eigenaardig genoeg, niet altijd het gewenste effect. De honger is er nog steeds en je gewicht wil maar niet naar beneden. 

Deze negatieve spiraal kan je radeloos maken. Maar geen paniek; er is hoop. En de oplossing is zelfs niet zo ver te zoeken. Lees dus snel verder! 

Altijd honger en ook moe?

Ook vermoeidheid brengt je in een negatieve spiraal van hongergevoelens. Indien je vermoeid bent zal je meer zin hebben in snelle lapmiddelen zoals suikerrijke snacks en koffie. Helaas zorgt dit slechts heel even voor een oppepper, maar niet veel later komt de suikerdip en ook op langere termijn raakt je lichaam helemaal uitgeput. Hierdoor blijven sommige mensen zelfs gedurende meerdere jaren verstrikt in deze destructieve gewoontes. 

Maar net als bij afvallen hoef je de hoop zeker niet op te geven. Laten we eerst eens kijken naar de achterliggende oorzaken van honger. Vervolgens geven we jou 7 praktische tips om zowel je hongergevoel, je gewicht en je energie weer in balans te brengen! 

Waarom heb ik altijd honger?

Je zou natuurlijk kunnen denken dat je honger hebt omdat je niet voldoende gegeten hebt. Maar dat is duidelijk niet altijd waar. Soms eet je meer dan voldoende calorieën op een dag en kom je zelfs aan in gewicht terwijl je toch constant honger hebt. Er zijn dus duidelijk nog enkele andere achterliggende oorzaken. 

Stress

Indien je veel stress hebt verkeer je in de fight or flight modus. Je lichaam voelt gevaar en geeft de voorkeur aan snelle energie zoals suikers. Iemand die erg veel stress heeft, is niet in staat om goed vetten te verbranden. Zodra de snelle suikers op zijn, heb je opnieuw honger. En aangezien je geen vetten kan verbranden kom je erg makkelijk aan in gewicht en lijkt afvallen vrijwel onmogelijk. 

Vermoeidheid

Vermoeidheid heeft eigenlijk hetzelfde effect als stress. Je lichaam zoekt naar een efficiënte manier om snel energie te krijgen. Snelle suikers en ook cafeïne uit koffie, thee en energiedrankjes zijn hierdoor erg populair. Maar als je de oorzaak van je vermoeidheid niet aanpakt, zal de drang naar deze lapmiddelen nooit verdwijnen. 

Dehydratatie

Misschien heb je geen honger maar dorst. Het lichaam kan namelijk dagen en, in extreme gevallen, weken zonder voeding, maar niet zonder water. Als je lichaam gedehydrateerd is, maar jij eet veel ongezonde voeding met snelle suikers en zout in plaats van voldoende te drinken, dan blijf je met een vreemd gevoel zitten.

Je lichaam goed hydrateren met voldoende groenten en fruit en natuurlijk water, zal weer rust geven en je “honger”gevoel doen afnemen. 

Voedingsgewoontes

Je voeding bepaalt natuurlijk een heel groot deel van je hongergevoel. Meer eten is echter allesbehalve de oplossing! Door erg vaak op een dag te eten raakt je insulineniveau uit balans. Bovendien zal een verkeerde verhouding van je macronutriënten je lichaam niet de juiste verzadigingssignalen geven. De oplossing hiervoor is vrij eenvoudig en vind je in de 7 tips onderaan. 

Hormonen

Zowel stress en vermoeidheid als je voedingsgewoontes hebben invloed op je hormonen. Dus eigenlijk zijn het altijd je hormonen die je indirect een hongergevoel geven. In sommige gevallen zullen je hormonen ook de directe oorzaak van je hongergevoel zijn. 

Als vrouw zal je een verschil in honger waarnemen op bepaalde momenten in je menstruele cyclus. En ook tijdens je zwangerschap verandert er heel wat. Maar ook dan kan je dit gevoel bijsturen met onze 7 tips. 

7 tips om je constante hongergevoel tegen te gaan

Ben jij klaar om af te rekenen met je constante hongergevoel? Volg dan deze 7 tips op en je zult gegarandeerd meer balans vinden. 

1. Eet minder vaak

Het klinkt nogal onlogisch en tegelijk erg moeilijk. Toch is minder vaak eten niet alleen het doel, maar ook werkelijk een deel van de oplossing. Door minder vaak te eten verplicht je je lichaam om over te gaan op vetverbranding. In het begin is dit erg moeilijk, daarom heb je altijd honger, maar na verloop van tijd raakt je lichaam hieraan gewend.

Eet je momenteel 6 keer per dag? Bouw dan langzaam af naar 5 of 4 en ten slotte 3 eetmomenten. De overige 6 tips die hier beschreven staan zullen je helpen om dit te bereiken. 

2. Eet gezond

Suikerrijke voeding, fastfood en zoute snacks houden een hongergevoel in stand en zijn echt verslavend. Gezonde voeding levert je een gebalanceerde bloedsuikerspiegel, hydrateert je lichaam en voorziet je van gezonde voedingsstoffen die je veel energie geven. Dit alles zorgt ervoor dat je lichaam echt krijgt wat het nodig heeft en geen hongersignalen meer hoeft te versturen. 

3. Train nuchter

Om een langere periode zonder voeding te overbruggen moet je je lichaam leren te werken op vetten. Een ideale manier om dit te oefenen is nuchtere training. Dit hoeft niet extreem te zijn. Een stevige ochtendwandeling voor het ontbijt doet al wonderen. En wie klaar is voor een uitdaging kan dit combineren met intermittent fasting

4. Eet meer eiwitten en vet

Gezond eten betekent ook de juiste verhouding van macronutriënten respecteren. Vooral eiwitten en vet geven je een gevoel van diepe verzadiging. Koolhydraten daarentegen zijn niet verzadigend en doen je zelfs verlangen naar meer eten waardoor je altijd honger blijft hebben.

Een goede maaltijd tegen de honger bestaat dus vooral uit een voldoende grote eiwitbron zoals een stukje vis of vlees of een portie peulvruchten samen met heel veel groenten. 

5. Eet slimme koolhydraten

Koolhydraten zijn absoluut niet verboden, maar je moet er wel slim mee omgaan. De focus van de maaltijd moet gericht zijn op eiwitten. Je haalt zonder moeite makkelijk voldoende koolhydraten uit fruit en groenten. Voedingsmiddelen zoals brood, pasta en rijst zijn voor een hongergevoel niet ideaal. Je mag ze wel blijven eten, zolang de hoeveelheid in verhouding staat tot je bewegingsniveau. 

6. Eet bewust

Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je eet, is erg belangrijk. Door tijdens je maaltijd alle afleiding weg te nemen en je te focussen op wat je eet zullen je hersenen meer bewust zijn van wat er gebeurt en zal je meer verzadigingshormonen aanmaken. Bovendien kom je zo meer tot rust, wat weer goed is voor je stressniveau. En door bijvoorbeeld bewust goed te kauwen doe je je spijsvertering een groot plezier! 

7. Gebruik een voedingsschema

Om het gevoel van altijd honger te hebben op te lossen is het dus belangrijk gezond te eten, maximaal 3 keer op een dag, met de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten. Om hierin te slagen is het erg handig om gebruik te maken van een voedingsschema

De eetschema’s van FitChef zijn hier uitermate geschikt voor. De hoeveelheden worden perfect gepersonaliseerd en je kan zelf je aantal eetmomenten kiezen en eventueel wekelijks aanpassen. En natuurlijk zijn alle recepten ook makkelijk te bereiden en superlekker! 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema's