Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is een caloriearm ontbijt om af te vallen een goed idee?

Afvallen

Om af te vallen moet je minder calorieën eten dan je verbruikt. Je dag starten met een caloriearm ontbijtje zou dus een goede strategie kunnen zijn om je totale energie-inname te verlagen. En er zijn nog meer voordelen aan verbonden. Maar toch is er ook een grote valkuil waar je voor moet uitkijken.

4 voordelen van een caloriearm ontbijt

Laten we eerst eens kijken wat een caloriearm ontbijt je kan opleveren. 

1. Je bespaart calorieën

Indien je aan de rest van je dagmenu niets verandert, bespaar je een (groot) aantal calorieën. De meeste mensen kunnen al afvallen met een calorietekort van 300-500 kcal. Een caloriearm ontbijt kan dus misschien wel de enige interventie zijn die je nodig hebt om af te vallen. En dan kan je de rest van je eetpatroon gewoon lekker ongewijzigd laten.

2. Je kan je macro’s optimaliseren

Zowel om af te vallen en voor je gezondheid en een optimaal energieniveau is het belangrijk dat je dagelijks de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten eet. De meeste mensen eten te weinig eiwitten en te veel koolhydraten (suikers). Door de koolhydraten in je ontbijt te schrappen en een caloriearm ontbijt met eiwitten te eten, kan je de verhoudingen van je macro’s optimaliseren. 

Meer eiwitten eten tijdens het afvallen zorgt voor het behoud van je spiermassa. En minder suikers eten zorgt voor het stimuleren van de vetverbranding.

3. Minder kans op een dipje na de maaltijd

Een te zware maaltijd zorgt nogal snel voor een dipje daarna. Dit geldt vooral voor zware maaltijden waar veel koolhydraten aan te pas komen. Maar ook gezonde zware eiwitrijke of vetrijke maaltijden zorgen voor een dipje. Door te kiezen voor een caloriearm ontbijt kan je dit ochtenddipje voorkomen en blijf je lekker productief. Deze extra energie kan je gebruiken om te werken of te sporten, waardoor je nog makkelijker afvalt. 

4. Gezonde mentale intentie

Ook mentaal kan het je helpen. Door de dag te starten met een gezond caloriearm ontbijt voel je dat je goed bezig bent en blijf je de hele dag gemotiveerd. Een goed begin is het halve werk! 

Het grote (mogelijke) nadeel van een caloriearm ontbijt

Hoewel de voordelen erg aanlokkelijk zijn, is er helaas een groot (mogelijk) nadeel: meer honger en cravings.

Minder eten zorgt natuurlijk makkelijker voor honger en mogelijk cravings. Je kan dit deels compenseren door veel groenten te eten en veel te drinken, maar het gevoel is toch anders. Indien dit hongergevoel ervoor zorgt dat je nadien (ongezond) gaat snacken, dan heeft het caloriearm ontbijt juist een negatieve invloed. 
 
Soms zorgt iets kleins eten voor het aanwakkeren van de honger. Dit kan je voorkomen door te proberen om je caloriearm ontbijt iets minder extreem te maken of je gaat er helemaal voor en doet aan intermittent fasting. Want helemaal niet eten, vasten dus, is soms makkelijker dan weinig eten, én het wakkert de drang naar suikers minder aan én is een ideale manier om vet te verbranden.

Conclusie: Is een caloriearm ontbijt aan te raden om af te vallen? 

Indien je geen last hebt van honger en cravings, dan kan een caloriearm ontbijt een makkelijke manier zijn om wat extra kilo’s kwijt te raken. Maar indien je het mentaal moeilijk vindt omwille van het opkomen van cravings, dan kan je het beter niet doen. 

In dat geval kan je beter een normaal ontbijt nemen en ervoor zorgen dat je totale aantal calorieën over de dag overeenkomt met jouw energiebehoefte om af te vallen. Want of je dat tekort nu via je ontbijt, je lunch of avondmaal creëert, maakt niet uit.

In de meeste gevallen is het voldoende om supergezond te eten volgens je behoefte. En wie gezond eet, kan ook meer volume eten. Hoe je hier aan begint? Met de eetschema’s van FitChef natuurlijk!

👉 Ontdek hier de eetschema’s van FitChef

Het voordeel van onze gepersonaliseerde eetschema’s is dat het aantal calorieën perfect wordt afgestemd op jouw persoonlijke behoefte en doelstelling. Bovendien kan je zelf instellen op welke manier jij je calorieën wil spreiden. Het beste ontbijt om af te vallen kan dus zowel weinig als “veel” calorieën bevatten, zolang je dagtotaal maar klopt. En met de FitChef eetschema’s lukt dat altijd!

Gezonde caloriearme ontbijtjes 

Denk je dat een caloriearm ontbijt wat voor jou is? Laat je dan inspireren door deze heerlijke recepten!