Hoeveel calorieën verbrand je met (hard)lopen of fietsen?
AfvallenAls je wil afvallen of calorieën wil verbranden om je gewicht te onderhouden is het niet alleen belangrijk om gezond en matig te eten. Het is minstens even belangrijk om veel te bewegen, zelfs als je dieet helemaal op orde is. Beweging en sport zorgt voor het behoud van je spiermassa, de insulinegevoeligheid van je cellen en het stimuleert je (vet)verbranding. Indien je geen specifieke voorkeur hebt tussen wandelen, fietsen of hardlopen, dan kan het calorieverbruik mee je keuze bepalen. Ontdek met welke activiteit je het meeste calorieën verbrandt. En kom te weten waarom minder soms juist meer is.
Met welke brandstof kan je calorieën verbranden met hardlopen of fietsen?
Bij alles wat je doet verbruik je energie en zul je dus calorieën verbranden. Zowel bij het tandenpoetsen, het rennen naar je bushalte en tijdens een lange fietstocht. Je lichaam kan deze energie halen uit je opgeslagen vet, suikers, of eiwitten.
- Suikers. Bij een korte intense inspanning kiest je lichaam voor snelle suikers, zij werken als een soort turbomotor. Helaas is deze turbo na enkele minuten tot een uur helemaal opgebruikt. En het verbranden van je suikers uit je lever en spieren heeft geen rechtstreeks effect op je zwembandjes.
- Vetten. Bij rustige langdurige inspanningen verbrand je wel vooral vetten, deze werken als een kaars met een klein vlammetje, dat vele uren kan branden.
- Eiwitten. Eiwitten dienen vooral als bouwstenen, en niet als energie. Maar als er niet genoeg koolhydraten of vetten zijn, dan kunnen eiwitten gebruikt worden als noodoplossing. Hiervoor zal het lichaam spieren opofferen, dus dit wil je liever vermijden. Dat is de reden waarom je best geen crashdieet volgt.
Wat je moet onthouden is dat elke type training andere brandstof aanspreekt. Wil je vooral vetten verbranden, dan focus je best op lange rustige trainingen.
Hoeveel kcal verbrand je met sporten?
Calorieën verbranden met hardlopen of fietsen is niet voor iedereen gelijk. De hoeveelheid energie die je verbruikt hangt vooral af van de volgende vier factoren.
- Intensiteit: Hoe intenser de inspanning, hoe meer calorieën je per uur verbrandt.
- Duur: Hoe langer je iets volhoudt, hoe meer energie je verbruikt.
- Gewicht/spiermassa: Een zwaarder persoon gebruikt meer calorieën voor dezelfde inspanning dan een lichter persoon.
- Fitnesslevel: Een getraind persoon is in staat om langer en intenser te trainen. Maar een beginner verbruikt voor een gelijkaardige inspanning juist méér energie dan een gevorderde, omdat hij of zij nog niet op een efficiënte manier beweegt.
Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?
Hoeveel calorieën je met een bepaalde activiteit verbrandt, hangt dus af van bovenstaande factoren. Het nadeel van wandelen is dat je per uur niet enorm veel calorieën verbrandt in vergelijking met andere sporten.
Het voordeel is echter dat je omwille van de matige intensiteit bijna uitsluitend vetten verbrandt en je het ook lang kan volhouden. Wie een beetje fit is, kan gerust 4 uur in het bos wandelen.
Bovendien is wandelen iets wat je altijd en overal kan doen. Een uitgebreide wandeling in de natuur is leuk, maar je kan ook naar de winkel wandelen om boodschappen te doen, de trappen nemen in plaats van de lift, even een blokje om lopen, enzovoort.
Wandelen kcal per uur
Gemiddeld genomen verbrand je met wandelen ongeveer 267 kcal per uur op een vlak terrein. In de bergen kan dit echter makkelijk oplopen tot 439 kcal. En met een zware rugzak erbij is het nog meer zweten geblazen.
Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?
Met hardlopen verbrand je duidelijk meer calorieën dan met wandelen. Althans per uur. Veel mensen zien hardlopen als de heilige graal om calorieën te verbranden, maar als je niet in staat bent om dit langer dan 30 minuten vol te houden schiet je er niet veel mee op.
Wat telt is hoeveel calorieën je op het einde van de rit verbruikt. En voor de meeste mensen is het makkelijker om 3 uur te wandelen dan 1,5 uur hard te lopen.
Hardlopen kcal per uur
Hoeveel calorieën je exact verbrandt met hardlopen hangt vooral af van je gewicht en de duur. Je snelheid is verbazend genoeg minder determinerend. Dat komt omdat sommige mensen door een inefficiënte loopstijl vaak meer verbruiken met een lage snelheid ten opzichte van een getrainde atleet met een erg zuinige loopstijl.
Het verbruik tussen hardlopers verschilt enorm en schommelt tussen 560 en 1040 kcal per uur.
Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?
Net als wandelen kan je rustig fietsen lang volhouden. Door op een rustige zondag de tijd te nemen om even ergens naartoe te fietsen beweeg je op een erg leuke en functionele manier. Zelfs mensen met knie- en rugklachten kunnen vaak zonder problemen een eindje fietsen.
Fietsen kcal per uur
Als je de fiets neemt om even naar de winkel te rijden of een drankje te doen in het volgende dorp verbrand je gemiddeld 450-750 kcal per uur.
Hoeveel calorieën verband je met wielrennen?
Wielrennen is een erg goede manier om veel calorieën te verbranden Wie een beetje getraind is, heeft er geen problemen mee om een tocht van 3 tot 4 uur te ondernemen.
Een getrainde wielrenner verbruikt per uur minder kcal dan een getrainde hardloper. Maar het voordeel is dat je fietsen veel langer kan volhouden dan hardlopen. Dus op het einde van de rit is de wielrenner meestal de grote kampioen, wat het verbranden van calorieën betreft.
Wielrennen kcal per uur
Hoeveel calorieën je verbrandt met wielrennen hangt af van veel factoren. Je fiets zelf, je snelheid, de ondergrond, de wind en de eventuele hoogteverschillen. Wie in groep rijdt en uit de wind zit verbruikt bovendien een pak minder dan iemand die vooraan de kop van het peloton neemt.
Gemiddeld verbrandt een wielrenner ongeveer 600-700 calorieën per uur.