Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoeveel calorieën verbrand je met krachttraining?

Afvallen

Vooral cardio staat er om bekend om veel calorieën te verbranden. Maar hoe zit dat met krachttraining? Kan je veel calorieën verbranden met krachttraining? En is krachttraining goed om af te vallen?

Calorieën verbranden met krachttraining

Net als bij andere vormen van sporten is de hoeveelheid calorieën die je verbrandt afhankelijk van meerdere factoren. 
Intensiteit: Hoe intenser je training, hoe meer calorieën verbrandt. De pure intensiteit bij krachttraining komt voort uit hoeveel gewicht je tilt. 

  • Duur: Hoe langer je set en je training duurt, hoe hoger je energieverbruik. 
  • Gewicht/spiermassa: Hoe zwaarder je bent, hoe hoger je energieverbruik tijdens inspanning. Meer vetmassa heeft ook een effect, maar vooral meer spiermassa heeft een belangrijke impact. 

Gemiddeld genomen zul je met kwalitatieve krachttraining ongeveer 360 tot 500 kcal verbruiken. 

Met welk type krachttraining verbrand je de meest calorieën? 

Er zijn verschillende vormen van krachttraining. Het verschil in energieverbruik heeft vooral te maken met het aantal herhalingen dat er gedaan kunnen worden. 

  • Bij krachtuithouding en bodybuilding doe je veel herhalingen, en neem je relatief weinig rust tussen de oefeningen. Het voelt dus erg intens, maar de gewichten waarmee je traint zijn niet maximaal. 
  • Bij maximale krachttraining focus je juist wel op het tillen van maximale gewichten. Maar hiervoor moet je wel telkens erg veel rust nemen. 

Hoewel je bij maximale krachttraining zwaardere gewichten gebruikt, zul je toch minder energie verbruiken, door de vele rustpauzes. Wil je zoveel mogelijk calorieën verbranden met krachttraining, dan doe je dus best krachtuithouding of focus je op spiermassa. 

Verbrand je meer met cardio dan met krachttraining? 

Met krachttraining zal je dus tevreden moeten zijn met 500 kcal per uur. Voor fietsen kan dit al gauw oplopen tot 750 kcal per uur. En voor hardlopen zit je gemiddeld tussen de 560 en 1040 kcal per uur. 

Strikt genomen verbrand je dus meer calorieën met cardio. Maar het effect blijft sterk afhankelijk van de intensiteit en je lichaamsgewicht. 

Is krachttraining goed om af te vallen? 

Je zou kunnen denken dat cardio superieur is om af te vallen, omdat je er meer calorieën mee verbrandt. Maar je moet wel even het grotere geheel bekijken. 

De hoeveelheid energie die je verbruikt tijdens het sporten is sowieso niet erg veel in vergelijking met je totale energieverbruik. Zeker niet als je maximaal drie keer per week sport. 

Je verbruik in rust is veel belangrijker. En dit is vooral afhankelijk van je spiermassa.

  • Door veel cardio te doen, verlies je mogelijks spiermassa, waardoor je metabolisme daalt en afvallen juist moeilijker wordt. 
  • Door krachttraining te doen, win je aan spiermassa, waardoor je metabolisme stijgt en afvallen en op gewicht blijven juist makkelijker wordt. 

Op lange termijn is dus vooral krachttraining een slimme strategie om gewicht te verliezen. Uiteraard is het verstandig om dit aan te vullen met cardio voor je fitheid en gezondheid. 

In beide gevallen is het echter vooral je voeding die steeds doorslaggevend is als je wil afvallen. Een eetschema is de ideale manier om gezond te eten en de juiste hoeveelheid calorieën binnen te krijgen om af te vallen. Benieuwd wat de eetschema’s van FitChef jouw te bieden hebben? Meld je dan aan via onderstaande link. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat