Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoe kom ik van mijn dad bod af?

Afvallen

Uit onderzoek blijkt dat mannen werkelijk zwaarder worden zodra ze kinderen krijgen. En zo werd samen met heel wat baby’s de term “dad bod” geboren. Maar helaas kunnen we niet alle verantwoordelijkheid op deze schattige kinderen afschuiven, maar mogen we ook de hand in eigen boezem (lees: manboobs) steken.

Wat is een dad bod?

Officieel is het een Engelse betekenis voor ‘papafiguur’ of ‘vaderlichaam’. Er wordt vooral een volwassen man mee bedoeld met een bierbuik(je) en soms ook mannelijke borsten (manboobs). Eigenlijk is het niets meer dan het typische overgewicht bij volwassenen van deze tijd. 

De oorzaken zijn in dit geval vooral gerelateerd aan de levensstijl van drukke mannen, die een gezonde levensstijl ver achter zich gelaten hebben.  

De typische oorzaken zijn: 

 • Werk: Men is jong en werkt hard voor een huis en het gezin
 • Stress: De combinatie van werken en gezin kan zwaar zijn
 • Meer bier: Wanneer mannen ontspannen, doen ze dat in een café
 • Minder sport: Daar zijn te gestrest en te moe voor
 • Minder slaap: Door de stress en jonge kinderen
 • Lager testosteron: Door de combinatie van al deze factoren

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van een dad bod?

Je kan wat lachen om de term, maar een dad bod neem je maar beter serieus. Meer buikvet, samen met weinig slapen en stress verhoogt de kans op: 

 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes type–2
 • Galstenen
 • Verschillende soorten kanker
 • Metabool syndroom
 • Gewrichtsontstekingen- en slijtage
 • Slaapapneu
 • Vruchtbaarheidsproblemen

7 tips om van je dad bod af te komen

Gelukkig kan je op elke moment beslissen om weer gezonder te leven. Misschien denk je dat je daar geen tijd en energie voor hebt. Maar het zal je juist energie opleveren, waardoor je meer tijd creëert om je aan deze nieuwe levensstijl te houden. Dus verzamel al je moed en begin alvast met tenminste 1 van deze 7 tips. 

1. Til zware gewichten

Krachttraining verhoogt je spiermassa, verbrandt vet en boost je testosteron. En wat nog belangrijker is: je krijgt er energie en zelfvertrouwen van. Door te starten in de sportschool voel je weer die energie en die “drive” die je mogelijk al een tijdje kwijt was. 

2. Drink minder bier

Sorry mannen. Bier drinken draagt bij aan heel wat onnodige calorieën en dus ook aan buikvet. Misschien vind je een buikje mannelijk. Maar de fyto-oestrogenen in bier geven je dad bod ook manboobs. Smaken verschillen, maar misschien verkies je toch een stoere gespierde borstkas? 

3. Verhoog je slaapkwaliteit

Je slaap verbeteren kan je op verschillende manieren doen. Pas toe wat werkt voor jou. Minder alcohol drinken en meer sporten helpt en daarmee creëer je dus dubbele winst.

Daarnaast helpt het om op regelmatige tijdstippen te gaan slapen, je schermtijd in de avond te verminderen en ook mentaal tot rust te komen door een warme douche, een goed boek, of een leuk gesprek. 

4. Eet eiwitten van goede kwaliteit

Je bent wat je eet. Organiseer jezelf zodat je niet laat op de avond naar fastfood hoeft te grijpen. Gezonde eiwitten uit eieren, vis en vlees zorgen voor spieropbouw en stabiliseren je bloedsuikerspiegel. Zo krijg je meer energie en minder buikvet. 

5. Eet een beperkte hoeveelheid gezonde vetten

Weet jij waar hormonen zoals testosteron uit gemaakt worden? Uit cholesterol, dat op zijn beurt weer gemaakt wordt uit gezonde vetten. Zowel verzadigde als onverzadigde vetten dragen op een positieve manier bij aan je hormoonhuishouding. Maar vooral de bron is belangrijk. Eet zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen en je krijgt voornamelijk gezonde vetten binnen.  

6. Hou je aan je energiebehoefte

Ook al ben je ondertussen al allerlei gezonde interventies aan het toepassen, als je totale energie-inname te hoog blijft, kom je niet van je dad bod af. Start eerst met zo gezond mogelijk eten en begin dan met het optimaliseren van je calorie-inname. Hiervoor kan je heel goed een eetschema gebruiken. 

Met de eetschema’s van FitChef krijg je elke week heerlijke recepten toegestuurd waarbij de calorieën en macro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten) helemaal worden afgestemd op jouw persoonlijke behoefte. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat

7. Probeer intermittent fasting

Een handige manier om minder calorieën binnen te krijgen en je hormonen te boosten is intermittent fasting. Het is, in theorie, de ideale manier om af te vallen en je energie en testosteron te verhogen.

De valkuil zit hem in het feit dat je in je “eetperiode” het vasten niet mag compenseren met extra calorieën. Pas deze tip daarom pas toe wanneer je hele levensstijl al min of meer in balans is. 

Kom op mannen!