Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoe word je dunner?

Afvallen

Vind je jezelf te zwaar of heb je een te hoog BMI of vetpercentage? Dan wil je misschien dunner worden. Je kan natuurlijk helemaal zelf aan de slag gaan of even snel een crashdieet van het internet plukken, maar doe je daar wel goed aan? Als je wil afvallen zijn er veel valkuilen waar je niet in terecht wil komen. Zonder een goede strategie zal het namelijk erg moeilijk zijn om op lange termijn een gezond en slank lichaam te krijgen en te behouden. Ontdek hoe je op een gezonde en duurzame manier dunner kan worden.

'Ik wil dunner worden'

Ten eerste moet je voor jezelf bepalen wat jij verstaat onder dunner worden. De meeste mensen willen vooral veel vetmassa kwijt en hun spiermassa behouden. Als je je spiermassa behoudt, dan zul je er niet alleen gezonder uitzien, je armen en billen behouden ook hun stevigheid. En natuurlijk is het ook beter voor je kracht, fitheid en functionaliteit. 

Hoe wordt je dunner?

Dunner worden doe je door jezelf in een negatieve energiebalans te brengen. Als je minder calorieën opneemt dan je verbruikt zal je lichaam in de reserves moeten tasten. Afhankelijk van jouw voedings- en bewegingspatroon zal je vooral suikers, vetten of eiwitten verbranden. 

 • Het is natuurlijk optimaal als je vooral vetten kan verbranden, want die wil je kwijt. 
 • Suikers verbruiken helpt ook wel, maar het haalt de energievoorraad uit je lever en spieren slechts tijdelijk leeg. Je vetcellen worden er niet, althans niet rechtstreeks, dunner van. 
 • Eiwitten wil je niet gebruiken als energiebron, want dan verbrand je spiermassa. 

De vraag is natuurlijk hoe je dit proces kan sturen. Dat leggen we je zo uit! 

Snel dun worden: is dat verstandig?

Een van de belangrijkste factoren om af te vallen zonder je dierbare spiermassa te verliezen is om traag gewicht te verliezen. Snel dun worden is dus geen goed idee. 

Vergeet niet dat als je spiermassa verliest, je basismetabolisme zal vertragen en je op langere termijn veel meer moeite zal hebben met het verliezen van de laatste kilo’s en het behouden van je nieuwe streefgewicht

Snel dun worden heeft nog meer nadelen:

 • De kans is groot dat je te weinig eet waardoor je meerdere voedingsstoffen te kort komt. Hierdoor kan bijvoorbeeld je weerstand dalen en wordt je sneller ziek. 
 • Door te weinig calorieën in te nemen mis je ook de fysieke energie om veel te bewegen en te sporten, wat niet alleen belangrijk is voor het verbranden van calorieën en het behouden van je spiermassa, het is ook essentieel voor je gezondheid. 
 • Wat veel mensen vergeten is dat je het mentaal ook veel moeilijker zal hebben als je te weinig eet. Je hersenen zullen je allerlei signalen geven om toch te snacken en je motivatie en humeur zullen er een flinke dreun van krijgen. En zodra je mindset niet meer op scherp staat, kan je een positief eindresultaat wel vergeten. 

5 tips om dunner te worden

Hopelijk ben je overtuigd dat het belangrijk is om traag af te vallen en je spiermassa te behouden. Een duurzame manier van dunner worden waarbij je je gezond en vitaal voelt, is de enige manier om de eindstreep te halen. Ontdek 5 tips om duurzaam dunner te worden.

1. Creëer een klein calorietekort

Dunner worden staat of valt nog steeds met een negatieve energiebalans en dus een calorietekort. Maar om traag af te vallen wil je dit calorietekort niet te groot hebben. Een ideale start is een dagtotaal dat ongeveer 10% lager ligt dan de hoeveelheid om op gewicht te blijven.

Dat komt meestal overeen met een tekort van 300-500 kcal. Als je merkt dat je toch niet afvalt, kan je hier stap voor stap 200 kcal van aftrekken. 

2. Eet voldoende eiwitten

Om je spiermassa te behouden is het essentieel dat je voldoende eiwitten eet. Omdat je in een calorietekort verkeert zal je lichaam graag spieren opofferen. Spiermassa kost namelijk veel energie en was vroeger niet handig om te overleven als er niet voldoende eten voorradig was. 

Door veel eiwitten te eten kan je dit verlies aan spiermassa minimaliseren. Je geeft je lichaam meer dan voldoende bouwstenen en dus minder redenen om spieren af te breken. 

3. Eet wat je lekker vindt

Het is niet omdat je minder moet eten en veel eiwitten naar binnen moet werken, dat je enkel nog droge kip en broccoli kan eten. Integendeel, er zijn talloze gezonde, lekkere recepten die voldoen aan jouw energiebehoefte, al is dat soms even zoeken. 

Met een FitChef Premium account nemen we jou al dit zoek- en rekenwerk uit handen. Elke week krijg je lekkere, gezonde recepten op maat toegestuurd. En wat zo speciaal is, is dat jouw eetschema’s helemaal worden afgestemd op jouw energiebehoeftes. Zo ben je er dus zeker van dat je langzaam maar zeker afvalt. 

👉 Meld je hier aan voor onze eetschema’s om dunner te worden

4. Doe krachttraining

Voldoende eiwitten eten is belangrijk, maar als je nauwelijks beweegt, denkt je lichaam toch dat je die spiermassa niet meer nodig hebt. Krachttraining is daarom ideaal als je wil afvallen en biedt meerdere voordelen. 

 • Je behoudt (en eventueel vergroot) je spiermassa
 • Je verbrandt calorieën op korte termijn
 • Je behoudt je gewicht veel makkelijker op lange termijn
 • Je krijgt stevige armen en billen
 • Je behoudt je kracht en vitaliteit
 • Het geeft je een mentale boost

5. Beweeg nuchter

Je weet ondertussen wel hoe je je spiermassa moet behouden. Maar hoe kan je je lichaam extra stimuleren om vetmassa te verbranden? 

Met een calorietekort zal je sowieso vet verliezen, maar als je je lichaam wil omtoveren tot een vetverbrandingsmachine is nuchtere beweging ideaal! Als je nuchter beweegt zijn er namelijk nauwelijks koolhydraten om te gebruiken. Je lichaam heeft dus geen andere keus dan vetten te verbranden. 

De eerste keer dat je dit doet, voel je je misschien wat slap, dus begin met een korte wandeling. Maar na verloop van tijd wordt je lichaam juist heel goed en efficiënt in vetverbranding. Dit zal je merken omdat je veel meer energie krijgt en je vet als het ware wegsmelt. 

Denk eraan om dit rustig op te bouwen, maar als je je er goed bij voelt kan je op lange termijn sporten in de ochtend zelfs combineren met intermittent fasting