Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoe werkt afvallen met het eiwitdieet?

Afvallen

Wie wil afvallen heeft de keuze tussen honderden reclameslogans, onder het mom van diëten. Het eiwitdieet komt het dichtst in de buurt bij een gezond afvaldieet, als je het op een gezonde manier doet. Maar toch blijft het verre van optimaal en daarom laten we je zien hoe je wel verantwoord kan diëten.

Hoe werkt het eiwitdieet? 

Het eiwitdieet of proteïnedieet is een voedingspatroon waarbij je je energie voornamelijk haalt uit voedsel dat veel eiwitten bevat. Denk maar aan: 

  • Vis
  • Vlees en gevogelte
  • Zuivel
  • Eieren
  • Peulvruchten
  • Vleesvervangers
  • Pitten, noten en zaden

Er zijn ook veel bedrijven die een eiwit- of proteïnedieet aanbieden. Dat doen ze met eiwitshakes, repen of bijvoorbeeld gevriesdroogde maaltijden. Deze maaltijden zijn niet beter of gezonder dan normale voeding, maar hun “exclusieve eiwitdieet” is wel goed voor hun business. 
 
Bij de meeste eiwitdiëten is het de bedoeling dat je zo weinig mogelijk koolhydraten eet. Want die vervang je door eiwitten. En het aantal vetten blijft ook erg beperkt. 

Wat zijn de voordelen van een eiwitdieet schema? 

Afhankelijk van hoe jij het eiwitdieet of proteïnedieet vormgeeft, zullen er bepaalde voor- en nadelen doorwegen. Dit zijn meestal de voordelen: 

Je valt af

Het grootste voordeel is dat je meestal wel makkelijk afvalt. Omdat je minder koolhydraten en vetten eet, neem je minder energie op. Je lichaam zal daarom energie vrijmaken uit opgeslagen lichaamsvet. Eiwitten zijn voornamelijk bouwstenen en het risico om daar van aan te komen is verwaarloosbaar. 

Snel verzadigd

Eiwitten zijn bovendien erg verzadigend. Ze geven al snel een signaal aan je brein dat je mag stoppen met eten. 

Belangrijke bouwstenen

Eiwitten zijn belangrijk voor het behoud van je spiermassa. Zeker wanneer je afvalt, is dit een belangrijke factor. Daarnaast is het ook goed dat je eiwitten blijft eten omdat het bouwstenen zijn voor enzymen, hormonen en nog veel meer. Suikers daarentegen heb je niet echt nodig. Daarom is het gezonder dan een volledig crashdieet

Stabiele bloedsuikerspiegel

Door geen suikers meer te eten zul je schommelingen in je bloedsuikerspiegel vermijden. Hierdoor krijg je minder last van cravings en hou je je makkelijker aan je dieet. 

Wat zijn de nadelen van het eiwitdieet? 

Zoals bij elk dieet heeft het eiwitdieet enkele valkuilen: 

Afvallen is geen garantie

Ongeacht hoeveel eiwitten of koolhydraten je eet, als je totale aantal calorieën te hoog blijft, val je niet af. Dus gewoon heel veel eiwitten eten en weinig koolhydraten is geen garantie op gewichtsverlies. 

Geen natuurlijke gezonde voeding

Het grootste gevaar is dat mensen grijpen naar synthetische maaltijdvervangers. Dit is echt geen goede basis voor je eetpatroon. Een aanvullende shake, boven op een gezond voedingspatroon, kan wel. 

Voedingsgroepen verbieden is mentaal moeilijk

Indien je bepaalde zaken, zoals een boterham, niet meer mag eten, dan is dat mentaal moeilijk. Veel mensen diëten te extreem, totdat ze het niet meer volhouden en dan begint het jo-jo effect. 

Opletten voor voedingstekorten 

Door gezonde voedingsgroepen met koolhydraten, zoals fruit, te vermijden, kan je een tekort aan voedingsstoffen oplopen. Dat is natuurlijk erg ongezond. 

Geen optimale energie

Koolhydraten leveren je goede energie om te sporten, wat ook belangrijk is als je wil afvallen. Zonder enige vorm van koolhydraten zal je moeite hebben in de sportschool, wat het afvallen juist moeilijker maakt. 

Wat is dan wel het beste dieet om af te vallen? 

Een eiwitrijk dieet is een goede gedachtegang, maar een extreem eiwitdieet is niet nodig. Koolhydraten hoef je niet te verbannen, maar af te stemmen op je persoonlijke energiebehoefte. Deze behoefte kan je eenvoudig berekenen. Het gevolg is dat je, in tegenstelling tot bij een streng proteïnedieet, nog wel energie over hebt om te sporten en je geen gezonde voedingsgroepen hoeft te verbieden. Zolang je totale energiebehoefte is afgestemd op je verbruik, val je af! 

Wat nog beter is, is dat we bij FitChef eetschema’s hebben waarbij je gezonde recepten op maat krijgt toegestuurd. Zo blijf je gezonde, gevarieerde en lekkere maaltijden klaarmaken. En omdat je de optimale hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt val je af en voel je je super! 

👉 Ontdek hier de persoonlijke eetschema’s van FitChef