Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Het perfecte voedingsplan voor het endomorf lichaamstype

Afvallen

Heb jij een endomorf lichaamstype en ben je op zoek naar het ideale voedingsplan? Dan is het belangrijk dat je eetschema niet alleen rekening houdt met je gewicht en activiteitsniveau, maar ook met je lichaamstype. Ontdek op welke manier je je ideale voedingsplan kan samenstellen.

Wat is een endomorf lichaamstype? 

Je hebt een endomorf lichaamstype als je een stevig postuur hebt met veel lichaamsmassa. Als endomorf heb je brede heupen en veel massa rond de buikzone en de armen en benen, maar toch vaak smalle schouders. Een endormorf heeft een hoog vetpercentage, maar onder dat vet zitten meestal ook veel sterke spieren. 

Typische kenmerken van een endomorf zijn: 

  • Stevig postuur, maar vaak iets kleiner
  • Brede heupen en smalle schouders
  • Smalle enkels en polsen
  • Hoog vetpercentage, ook op de armen en benen
  • Moeilijk afvallen
  • Veel kracht van nature
  • Wordt snel sterker bij krachttraining 

Hoe ziet het ideale voedingsplan voor een endomorf eruit?  

Als je een endormorf bent hangt je ideale voedingsplan af van je doelstelling. 

Wil je aankomen in spiermassa, maar niet in vet, dan is het belangrijk dat je niet gaat overdrijven met je eventuele calorie-surplus. Start eerst met eten om op gewicht te blijven en kijk hoe je lichaam reageert op de krachttraining. 

Eten met een surplus is meestal zelfs niet nodig. Het is sowieso veel slimmer om eerst meer droog te trainen en dan eventueel later extra spiermassa op te bouwen. 

Omdat je als endomorf snel aankomt in vetmassa is het belangrijk dat je je echt aan je voedingssschema houdt als je wil afvallen. Een kleine snack die bij andere mensen nauwelijks effect zou hebben, zet zich bij jou meteen om in lichaamsvet. 

Daarom is het ook belangrijk dat je erg veel beweegt. Om af te vallen en je spiermassa te behouden kan je krachttraining doen. Trainingen op krachtuithouding zullen je meer helpen met je verbranding hoog te houden, dan trainingen op maximale kracht. 

Daarnaast is het zeker ook aan te raden om veel en lang conditietraining te doen om je verbruik en je metabolisme te verhogen. 

Wat zijn de ideale macro’s voor een endomorf? 

Als endomorf sla je koolhydraten sneller op als vet. Dus daar hoef je niet te veel van. Omdat je veel spiermassa hebt moet je wel veel eiwitten eten.

De ideale verhoudingen zijn 25% koolhydraten, 35% eiwitten en 40% vet.
40% vet klinkt misschien veel, maar dit is slechts een percentage van je totale caloriebehoefte en is in absolute zin wel gewoon wat je nodig hebt. 

Het is uiteraard wel belangrijk dat je totale energie-inname klopt. Die kan je berekenen met onze calculator, waarbij je ook je doelstelling kan ingeven. Maar of je nu wil afvallen of aankomen, omwille van je lichaamstype, kan je je totaal aantal kcal gerust met een extra paar honderd kcal verminderen. 

Met een FitChef premium abonnement krijg je wekelijks een perfect voedingsplan voor jouw lichaamstype. Je kan starten met de aanbevolen calorieën en macro’s of je past ze manueel aan, aan de hand van bovenstaande waarden voor een endomorf. 

👉 Ontdek hier het perfecte voedingsplan voor het endomorf lichaamstype

Je kan ook aangeven hoeveel maaltijden jij per dag wil eten en welke voedingsmiddelen je liever wel en niet wil eten. (bijvoorbeeld: gluten, lactose, vlees, paddestoelen)

Als endomorf mag je meerdere maaltijden per dag eten. Het belangrijkste blijft immers je dagtotaal. Maar experimenteren met minder maaltijden of zelfs intermittent fasting kan je ook helpen om je lagere energie-inname aan te houden en je hormonen te balanceren.