Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Wat moet je eten om af te vallen?

Afvallen

Bij afvallen denk je al gauw aan wat je niet meer “mag” eten. Natuurlijk kan je best een aantal zaken vermijden, maar laten we eens kijken naar wat je juist wel kan eten om af te vallen. Door inzicht te krijgen in welke voeding goed voor je is, en vooral waarom!, wordt afvallen een stuk makkelijker.

Het beste eten om af te vallen

Het beste eten om af te vallen is niet één bepaalde soort magische voeding, maar een gezond eetpatroon dat voldoet aan het volgende: 

Caloriearm

Om af te vallen moet je je niet beperken tot calorie-arme voedingsmiddelen. Je hebt namelijk ook energie nodig en dus calorieën. En die haal je bijvoorbeeld uit vis en vlees, waar een normale hoeveelheid calorieën inzit. Echte calorierijke zaken zoals mayonaise en pindakaas, daar kan je beter mee opletten. En van calorie-arme voedingsmiddelen zoals groenten kan je bijna zo veel eten als je maar wil. 

Wat telt is je totale energie-inname op het einde van de dag. En die kan je laten kloppen door een combinatie van semi-calorierijke en calorie-arme voedingsmiddelen. 

Verzadigend

Honger is niet altijd je beste vriend als je wil afvallen. Wie honger heeft, denkt de hele tijd aan eten en maakt het zichzelf echt niet makkelijk. Daarom moet je ervoor zorgen dat wat je eet ook erg verzadigend is. Verzadigende voeding is voeding met veel: 

  • Vezels, zoals groenten en fruit
  • Eiwitten, zoals vlees en vis
  • Gezonde voedingsstoffen
  • Volume (water)

Eiwitrijk

Eiwitrijke producten hebben we net al vermeld omdat ze goed verzadigen. Bovendien stabiliseren ze ook je bloedsuikerspiegel en zorgen ze voor een behoud van je spiermassa. Extra eiwitten kunnen aangewend worden voor energie, maar worden niet snel opgeslagen als lichaamsvet. 

Eiwitrijke producten zijn: 

  • Vlees
  • Vis
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Eieren
  • Yoghurt

Gezonde vetten

Gezonde vetten eet je het beste in beperkte mate. Ze bevatten natuurlijk heel wat calorieën, maar je hebt ze wel nodig! Ze zorgen namelijk voor een gezonde hormoonbalans. En het zijn je hormonen die het signaal geven om vet op te slaan of te verbranden en je spiermassa te behouden of op te offeren. 

Wat kan je beter niet eten om af te vallen

Hoewel we liever focussen op wat je wel allemaal kan eten, is het toch belangrijk om een paar voedingsmiddelen aan te duiden die je echt kunnen verhinderen om af te vallen. 

Suikers

Suikers bevatten voor de meeste mensen onnodig veel calorieën en ze zorgen voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je cravings en ga je nog meer eten. 

Alcohol

Alcohol is een vorm van suiker die je ook onnodige calorieën en cravings bezorgt. En het effect op je hersenen doet je meestal niet de meest verstandige keuzes maken. 

Gefrituurde voeding

Gefrituurde voeding is gewoon erg ongezond. Het bevat veel calorieën en geen goede voedingsstoffen. Weg ermee! 

Onnodig veel vet

Gezond vet met mate is belangrijk, maar te veel vet is niet extra gezond en zorgt voor te veel calorieën. Onnodig veel vet vind je niet alleen in gefrituurde voeding, maar ook in allerlei snacks, koeken en gebak. Maar ook wie gezond kookt moet opletten met vet. Om je vlees te bakken gebruik je het beste een eetlepel vet en zet je je pan op een laag vuurtje zodat het langzaam kan garen. 

Wil je er zeker van zijn dat je dagelijks de juiste hoeveelheid energie binnenkrijgt om succesvol af te vallen? Probeer dan eens een eetschema van FitChef. Deze eetschema’s worden helemaal op maat gemaakt. Bovendien kan je zelfs je persoonlijke dieetvoorkeuren aanduiden en je plan helemaal personaliseren. 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema’s op maat om af te vallen