Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is fructose een dikmaker?

Afvallen

Over fructose wordt vaak gezegd dat het een dikmaker is. Maar het is wel de voornaamste suiker in fruit, en dat is toch gezond? Ontdek wat er zo speciaal is aan fructose en in welke vorm je het beter wel en niet kan eten.

Wat is fructose?

Dit is een monosacharide, oftewel enkelvoudige suiker. In onze voeding komen 3 enkelvoudige suikers voor: glucose, fructose en galactose. Alle andere suikers en koolhydraten ontstaan door een combinatie van deze suikers. Een bekend voorbeeldje hiervan is lactose, dat een combinatie is van glucose en galactose. 

Waar zit fructose in?

Je vindt het voornamelijk in fruit. De meeste fruitsoorten bevatten zowel glucose als fructose. En ook in sommige groenten en notensoorten vind je een klein beetje fructose. Honing is een speciaal geval. Het is een natuurlijk product met erg veel fructose. 

Daarnaast is de voedingsindustrie er ook in geslaagd om fructose te winnen uit granen en maïs. Het basisproduct dat hieruit voortkomt, is glucose-fructosestroop. Deze suikerstroop vind je in haast alle bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes en gebak, ontbijtgranen, sauzen, en nog veel meer. 

Doe de test: neem eens 5 bewerkte voedingswaren uit je voorraadkast of koelkast. Wedden dat je een vorm van fructose-glucosestroop terugvindt? De uitdaging is om deze te herkennen in de ingrediëntenlijst. Er zijn namelijk nog allerlei andere soorten en benamingen mogelijk. 

Is fructose een dikmaker?

Fructose is een speciale suiker en het effect ervan kan je op verschillende manieren bekijken: de calorieën, de vertering en de werking op je brein. 

Calorieën in fructose

Een calorie is een calorie hoor je vaak zeggen. Dat klopt. Fructose is een enkelvoudige suiker en bevat net als glucose 4 kcal per gram. Wat dat betreft, is het geen speciale dikmaker. 

De vertering van fructose

Maar wat je lichaam met deze energie doet, is minstens even belangrijk. Gebruik je de energie om te bewegen, of om op te slaan voor later? 

Onze lichaamscellen werken zowel op glucose als op vetzuren. Alles wat we eten moet dus omgezet worden in glucose of vetzuren om in de cellen gebruikt te kunnen worden als energie. 

  • Eet je glucose of gezonde vetten? Dan kan je die meteen gebruiken voor energie. Eet je er te veel van, dan kom je natuurlijk wel aan. 
  • Eiwitten zijn vooral bouwstoffen. Ze kunnen worden omgezet in energie, maar dat is nogal lastig. Je zal ze dus niet meteen gebruiken om te rennen of om op te slaan als vet. 
  • Fructose is een speciale enkelvoudige suiker. Je lichaamscellen kunnen deze niet meteen gebruiken. Fructose gaat daarom altijd eerst naar de lever, waar het wordt omgezet in vetzuren. Het is bedoeld als energievoorraad voor de toekomst. 

Dus ja, biologisch gezien is fructose een beetje een dikmaker. Maar als je totale dieet en je totale aantal calorieën in overeenstemming is met je verbruik, dan is dit effect erg klein en zul je niet dikker worden van 3 stuks fruit per dag. 

Fructose en je brein

Fructose smaakt veel zoeter dan glucose en je lichaam heeft er geen verzadigingsknop voor. Eet jij koekjes met glucose-fructosestroop? Dan is dat een van de redenen waarom je zomaar het hele pak leegeet. Niet ideaal voor een afvaldieet dus. 

Wat dit betreft, is de manier waarop jij je fructose binnenkrijgt ook erg belangrijk. 

  • Fruit bevat naast fructose ook erg veel vitamines, mineralen en vezels en is wel gezond én verzadigend. Je wordt er niet dik van, tenzij je natuurlijk 3000 kcal aan fruit eet per dag. Maar dat was je niet van plan, toch? 
  • Vruchtensap en honing zijn natuurlijke voedingmiddelen met een hoge concentratie fructose. Deze voedingsmiddelen eet/drink je best met mate. 
  • Koekjes en allerlei andere voedingsmiddelen met glucose-fructosestroop bevatten een onnatuurlijke hoeveelheid fructose, waardoor je er in totaal veel te veel van binnenkrijgt. En deze komen in je lichaam zonder andere gezonde voedingsstoffen of kwalitatieve vezels, waardoor je je overeet en er makkelijker dikker van wordt. 

Samengevat: Fructose is enkel een dikmaker in de onnatuurlijke vorm. Over de fructose in de meest natuurlijke vorm zoals in vast fruit, groenten en noten hoef je je, uiteraard, geen zorgen te maken. 

Om er zeker van te zijn dat de hoeveelheid calorieën die jij binnenkrijgt, overeenkomt met wat je nodig hebt, kan je een gezond voedingsschema gebruiken. Op deze manier eet je meteen ook gezond, waardoor de energie die je opneemt makkelijker kan gebruikt worden om te sporten en minder snel wordt omgezet in vet. De eetschema’s van FitChef zijn hier ideaal voor! 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema’s op maat