Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Gewichtstoename in de overgang tegengaan: 6 tips

Afvallen

Tijdens de overgang veranderen je hormonen, waardoor je sneller spiermassa verliest en makkelijker aankomt. Een extra kilootje is geen ramp, maar het is wel belangrijk dat je je gewicht onder controle houdt, zodat je nog lang vitaal en gezond kan blijven. Ontdek 6 tips om een grote gewichtstoename in de overgang tegen te gaan.

1. Blijf bewegen

De overgang is niet altijd even aangenaam, waardoor je beweging misschien uit de weg gaat. Maar beweging is echt een van de allerbelangrijkste hulpmiddelen om je lichaam gezond te houden en je gewicht onder controle te houden. Probeer zoveel mogelijk te voet te doen en elke dag waarop je je goed voelt minstens 10.000 stappen te zetten. Of koop een elektrische fiets voor de iets grotere afstanden. Blijf zoveel mogelijk huishoudelijke taken zelf doen. Het houdt je fit en het geeft je veel voldoening. 

2. Doe krachtoefeningen

Je spiermassa is de belangrijkste factor in je energieverbruik. Hoe meer spiermassa je behoudt, hoe meer energie je verbruikt terwijl je beweegt en zelfs terwijl je rust!

Sluit je aan bij een lokaal sportgroepje waarbij je aangepaste begeleiding krijgt. Een groepsles is bovendien erg leuk om nieuwe sociale connecties aan te gaan. Denk je dat hier te oud voor bent? Mis! Je spieren kan je blijven trainen en sterker maken tot de dag dat je je laatste adem uitblaast. 

3. Kies je snacks bewust

Je wordt wat ouder en vindt dat je niet meer zo streng hoeft te zijn voor jezelf. Dat is prima, maar elke dag koekjes en cake is echt niet gezond, en je komt er nu nog makkelijker van aan dan vroeger. Wil je gewichtstoename in de overgang beperken, snack dan bewust en leg jezelf een paar regels op.

Snack bijvoorbeeld nooit in je eentje, maar enkel met bezoek. Of beperk je tot maximaal 1 portie. Snack misschien enkel in het weekend, of nog beter: snack gezond! Maar voel je nooit schuldig. Als je snackt, geniet er dan van. 

4. Eet meer eiwitten en minder koolhydraten

Als je ouder wordt, dan daalt je metabolisme sowieso, zelfs als je actief blijft. De koolhydraten uit groenten en fruit zijn voldoende om je gezond en vitaal te houden. Extra koolhydraatrijke producten zoals aardappelen en rijst hoef je niet bij elke maaltijd te nemen. Neem liever een extra portie vlees, vis of groenten. Zo blijf je sterk en hou je je gewicht onder controle. 

5. Stimuleer je hormonen met gezonde vetten

De gewichtstoename in de overgang heeft alles te maken met je hormonen. Om de hormonen die je nodig hebt aan te maken heeft je lichaam eiwitten en gezonde vetten nodig. Dus ook al wil je afvallen, een normale hoeveelheid gezonde vetten blijft belangrijk. Denk maar aan zalm, olijfolie, kokosolie, avocado, noten en ghee. Ongezonde vetten uit fastfood, gebak en koek heb je niet nodig. 

6. Gebruik een eetschema

Het is niet eenvoudig om gewichtstoename in de overgang op een gezonde manier tegen te gaan. Enerzijds wil je minder eten, anderzijds moet je nog wel voldoende blijven eten voor je spieren en je hormonen. Een eetschema kan je hierbij helpen. 

De eetschema’s van FitChef geven je elke week gezonde eetmenu’s op maat zodat jij precies de juiste hoeveelheid calorieën, suikers en eiwitten binnen krijgt om op een gezonde manier af te vallen of je gewicht te behouden. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat