Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoeveel kun je afvallen per week of per maand?

Afvallen

Als je wil afvallen is het belangrijk dat je het op een gezonde manier doet en dat je een strategie kiest die je kan volhouden. Wie ongeduldig is en daarom kiest voor een extreem dieet, komt vaak bedrogen uit. Je verliest veel spiermassa in plaats van vetmassa en je houdt het niet vol. Kies daarom voor een gezond dieet met een matig calorietekort. Op een gezonde manier kan je maandelijks tot 5 kg vet kwijtraken.

Afvallen en calorieën

Afvallen en hoeveel je kan afvallen hangt samen met je calorietekort. Als je minder energie inneemt dan je verbruikt, haalt je lichaam het tekort uit vetvoorraden. Zo raak je dus vet kwijt en word je slanker.

Eén kilo lichaamsvet staat gelijk aan ongeveer 7.700 kcal. Dat komt omdat het lichaamsvet slechts uit 72% tot 87% puur vet bestaat. De rest van deze massa zijn vloeistoffen en eiwitten. Dat betekent in theorie dus dat je met iedere 7.700 kcal die je níét eet of extra verbrandt, één kilogram lichter wordt.

Hoeveel afvallen per week is gezond? 

Als je ongeveer 2000 kcal per dag verbrandt en helemaal niets zou eten, raak je ongeveer 1,8 kilo vet per week kwijt. Dit is dus het theoretische maximum zonder extra beweging. Verbrand je meer door te sporten, dan gaat het tempo uiteraard omhoog.

Hoeveel je in de praktijk afvalt is afhankelijk van allerlei factoren zoals je startgewicht, spiermassa, voeding en energieverbruik. Maar gemiddeld genomen is een algemeen gewichtsverlies van 0,5 tot 1,5 kg per week gezond te noemen.

De allereerste week van je dieet verlies je het meeste gewicht omdat de voorraad glycogeen uit je spieren en lever niet meer wordt aangevuld. Dit glycogeen wordt samen met water opgeslagen, en indien je beide verliest tijdens de eerste dagen van je dieet kan de weegschaal zomaar even 4 kilogram minder aangeven. Maar dit is dus vooral een verlies aan lichaamsvocht, en geen vet.

Hoeveel kun je afvallen in een maand? 

Nadat je glycogeenvoorraden leeg zijn gemaakt en je lichaamsbalans zich herstelt, zal je tijdens de daaropvolgende weken en maand(en) je gewicht langzamer zien dalen. Maar bij een verstandig en gezond dieet bestaat elke daling wel uit vet en niet uit water of spiermassa.

Gemiddeld kan je rekenen op 2-5 kg per maand. Wees niet ongeduldig en vertrouw het proces. Zelfs als je maar 2 kg per maand afvalt moet je vooral dankbaar zijn dat je nog positieve resultaten boekt.

Hoeveel afvallen per jaar?

Op jaarbasis zal je niet meer dezelfde hoeveelheid afvallen als in de eerste maanden. Elke maand zal namelijk net iets moeilijker worden.

Maar het langetermijneffect heb je grotendeels zelf in handen. Door spiermassa op te bouwen en aan je conditie te werken stijgt je metabolisme en ben je in staat langer en intenser te sporten. Voor sommige mensen betekent dit juist dat het afvallen steeds beter gaat!

Uiteindelijk zal het proces alsnog bij iedereen vertragen. Terwijl je in de eerste maand misschien zomaar 5 kg verloor, zal je op jaarbasis tevreden mogen zijn met 15 tot 20 kg. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze in een klein jaar hun droomlichaam kunnen terugwinnen. Indien je echt veel overgewicht hebt, zal je er misschien twee jaar voor moeten uittrekken.

Wees vooral geduldig en denk niet alleen aan hoe snel je kan afvallen, maar ook aan hoe je je nieuwe gewicht kan behouden. En daarom is het nog belangrijker om te kiezen voor een gezonde langetermijnstrategie. 

Met de eetschema's van FitChef krijg je elke week eetmenu's op maat. Hierdoor ben je zeker van een licht calorietekort, waardoor je langzaam, maar zeker afvalt. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema's op maat om af te vallen