Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

8 tips om je ideale gewicht te bereiken!

Afvallen

Je ideale gewicht bereiken lijkt soms wel een droom die nooit zal uitkomen. Maar talloze mensen bewijzen dat het echt wel kan. Het is een kwestie van je vage hoop om te zetten in een diep verlangen en een praktisch plan. In plaats van diëten en afvallen te zien als een moeilijke proces waar je heel veel moed voor nodig hebt, kan je ook je mindset shiften en er een positieve en leuke ervaring van maken. Maar voor de fun begint moet je wel weten wat je ideale gewicht is en hoe je dit kunt berekenen.

Wat is mijn ideale gewicht? 

Iedereen heeft vast een verschillend ideaal gewicht in zijn of haar gedachten. Misschien wil je weer in je oude jeans passen, of je wil je zwangerschapskilo’s kwijt. Als man wil je misschien van die gênante manboobs af, of je gaat helemaal voor een “schredded sixpack”.

Hoewel iedereen een persoonlijke voorkeur heeft voor zijn of haar “droomlichaam”, kan je als startpunt ook je ideale gewicht berekenen. Het geeft je een leidraad voor je gezondheid en een concreet doel om na te streven.

Juiste gewicht bij lengte

Uiteraard is je ideale gewicht afhankelijk van je lengte. Hoe groter je bent, hoe meer je “mag” wegen om in verhouding te blijven. 

Je BMI kan je eenvoudigweg berekenen door je gewicht te delen door het kwadraat van je lengte in meters.

De formule voor je BMI is: kg / (m2)

Voor een man van 80 kg en 1.80 m is de berekening:

BMI = 80 / (1,8 x 1,8) = 24,7.

Ideale gewicht berekenen

Een BMI tussen 20 en 25 is ideaal. Zowel voor mannen als vrouwen. Een BMI van 22,5 zit hier precies middenin en zou dus “perfect” zijn. 

Om je ideale gewicht te berekenen draaien we daarom de formule om:

Ideale gewicht = 22,5 x (m2)

Voor een man of vrouw van 1.80 m wordt dit: 

G = 22,5 x (1,8 x 1,8) = 72,9 kg.

Ideale gewicht vrouw

De berekening voor het ideale gewicht in functie van het BMI is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Maar voor beide geslachten geldt er wel een andere norm in vetpercentage.

Een goed vetpercentage voor een vrouw is lager dan 25%. Als je veel sport of als je er strakker wil uitzien is ook een lager vetpercentage van 20 of zelfs 15% mogelijk.

Lager dan 15% is voor een vrouw niet aan te raden omdat dit je hormoonhuishouding zal verstoren. Vrouwelijke atleten met erg lage vetpercentages ondervinden bijvoorbeeld problemen met hun menstruatie.

Ideale gewicht man

Mannen zijn van nature gespierder en hebben geen billen of borsten. Daarom ligt een gezond vetpercentage bij een man lager. Een goed vetpercentage voor een man is 15% of lager.

Atleten en bodybuilders hebben vaak een vetpercentage van 10% of zelfs wel 6%. Maar ook bij mannen is een te laag vetpercentage de oorzaak van een disbalans in hormonen. Een zeer laag vetpercentage zal je testosteron laten dalen waardoor je spiermassa juist afneemt.

8 tips om je ideale gewicht te bereiken

Je ideale gewicht bereiken hoeft echt geen ellendige strijd te zijn. Maar zonder enige moeite en actie zal je er niet komen. Met een gezonde dosis positiviteit echter zal je merken dat afvallen echt niet zo lastig hoeft te zijn. Ontdek 8 tips om je ideale gewicht te bereiken.

1. Huur een coach

Indien je al verschillende strategieën hebt geprobeerd, maar je raakt er niet uit, neem dan een coach. Dit kan zowel een personal trainer als een voedingsdeskundige of psycholoog zijn. De juiste coach kan je motiveren en heeft de nodige ervaring om samen jouw persoonlijke blokkades en uitdagingen te overwinnen.

2. Investeer in je voeding

Gezonde voeding is een must. Indien je wil afvallen zal je hier de nodige aandacht aan moeten besteden. Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn, maar met een extra budget heb je wel een ruimere keuze aan gezonde lekkernijen.

Indien je het zonde vindt om geld uit te geven aan boodschappen dan heb je niet de juiste mindset. Het is belangrijk om jezelf en je gezondheid op de eerste plaats te zetten. Wie echt geen budget heeft, heeft die keuze natuurlijk niet. Maar zelfs een kleine verandering in je uitgavenpatroon kan al een verschil maken.

3. Haal plezier uit beweging

Om af te vallen zal je moeten bewegen. De sportschool is een optie, maar is absoluut geen must. Doe wat je graag doet! Dat kan hardlopen zijn, maar ook dansen, wandelen, surfen, spelen met je kinderen, fietsen, badminton, in de tuin werken, je plafond schilderen, roeien, yoga of paardrijden.

Je snapt het wel, de mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je maar beweegt en er plezier uithaalt. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij leuk vindt. Zolang je maar van die luie stoel komt.

4. Bereid je favoriete maaltijden

Als je favoriete voedsel een vette hamburger met friet is zal je deze tip niet letterlijk kunnen gebruiken. Maar wat is je favoriete gezonde voeding? Maak klaar wat je lekker vindt, er zijn duizenden recepten, dus waarom iets eten tegen je zin?

Indien je favoriete voeding echt niet zo gezond is, maak er dan een gezonde versie van. In plaats van pasta met bolognaisesaus kan je bijvoorbeeld courgette pasta met mager gehakt van maken. Misschien kan je er uiteindelijk juist wel meer van genieten!

5. Vier elke verandering 

Het kan wel even duren voordat je je ideale gewicht bereikt. Vier daarom elke positieve verandering die je opmerkt. Heb je meer energie? Wees daar dan dankbaar voor! Ziet je huid er stralender uit? Neem eens een nieuwe profielfoto. Voel je je niet langer opgeblazen? Schrijf je weer in voor de yogales. De weg naar je ideale gewicht zit vol andere zegeningen. Leer ze herkennen en je ideale gewicht wordt uiteindelijk slechts de kers op de taart.

6. Gebruik een eetschema

Ok, niet alles gaat zomaar vanzelf. Soms doe je hard je best en je voelt je goed, maar toch verandert er niets. In dat geval kan je beter een gestructureerde aanpak gebruiken zodat je zeker in de richting van je doel beweegt.

Een goed eetschema houdt niet alleen rekening met je persoonlijke energiebehoefte, maar ook met je persoonlijke voorkeuren zoals maaltijdfrequentie en eventuele allergieën of dingen die je niet lust. De eetschema’s van FitChef zijn hier helemaal op afgestemd en geven je net dat duwtje in de rug dat je misscchien nodig hebt.

👉 Aanmelden voor onze FitChef eetschema's

7. Visualiseer je succes 

Ken je dat gevoel dat je heel erg gemotiveerd bent en je absoluut je doel wil bereiken, maar na een paar dagen is die motivatie helemaal weg? Het is belangrijk dat je jezelf aan je doel en motivatie blijft herinneren. Dit kan je doen door je succes en je proces naar je ideale gewicht te visualiseren. 

Visualiseren kan je doen als een vorm van meditatie. Ga zitten met wat meditatiemuziek en bedenk, voel en ervaar hoe het zou zijn om je doel te behalen.

Je kan ook een visionboard maken. Dat is een groot stuk karton waarop je tekent of foto’s plakt van jouw dromen. Hang dit visionboard duidelijk in het zicht zodat je elke dag herinnerd wordt aan je doelen.

8. Maak boodschappen doen leuk

Plezier hebben in wat je doet is essentieel. Voor een gezonde levensstijl zal je vaak boodschappen moeten doen op zoek naar verse en gezonde ingrediënten. Maak boodschappen doen leuk door te winkelen in je favoriete supermarkt, of ga eens naar een versmarkt. Of bestel je boodschappen online, dat scheelt je een hoop 'kostbare' tijd.