Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Ik val niet meer af

Afvallen

Bijna de helft van de Nederlanders is op dit moment op dieet of denkt eraan om er mee te starten. Maar wat blijkt, is dat de helft van de Nederlanders ook nog steeds overgewicht heeft. Er zijn dus heel wat mensen die lijnen en niet afvallen. Bovendien zie je soms door het dieetbos de bomen niet meer. Daarom gaan we in dit artikel terug naar de basis zodat jij voor jezelf kan ontdekken hoe jij elk plateau kan doorbreken.

Waarom val ik niet af? 2 hoofdredenen:

Hoe je het ook wendt of keert, afvallen heeft nog steeds te maken met de balans tussen de calorieën die je verbruikt en de calorieën die je opneemt. Als er mensen zijn die lijnen en niet afvallen betekent dat, dat er met minstens één van deze twee factoren iets misgaat. 

Oorzaak 1: Je overschat beweging

Je neemt de trap in plaats van de lift en gaat met de fiets naar je werk. Bovendien ga je nog drie maal per week een uurtje extra naar de sportschool om calorieën te verbranden op de crosstrainer of tijdens een lesje bodypump. Je hebt de indruk dat je erg je best doet en tijdens de groepslessen gaat je hartslag flink tekeer. Wat kan er dan mis zijn? 

Wat wij tegenwoordig als een actieve levensstijl bestempelen is niets in vergelijking met vroeger. Zelfs al doe je je best, als je bovenstaand voorbeeld verder onder de loep zou nemen kom je misschien uit op een gemiddelde bewegingsduur van 1 uur per dag. 

Het lijkt dus alsof we “veel” bewegen en met een drukke agenda kan het ook vaak niet anders, maar voor ons oerlichaam is het peanuts. 

Oorzaak 2: Je onderschat je calorie-inname

Je bent gestopt met fastfood, je bent flink geminderd met de hoeveelheid alcohol die je drinkt en op het werk bestel je af en toe salades. Dat moet toch een effect hebben op de weegschaal? Soms wel, soms niet. 

Het probleem is van dezelfde aard als bij “oorzaak 1”. Ook al eet je wat minder en iets gezonder, we eten in het westen zo veel dat we niet meer voelen wat genoeg is. 

Vroeger was het normaal om niet driemaal op een dag te eten. De oermens moest soms dagen overleven op een absoluut minimum. Dat wil niet zeggen dat je jezelf moet uithongeren, maar we hebben echt niet zo veel nodig als je zou denken. 

Ik val niet meer af

De boodschap is duidelijk: als je niet afvalt moet je vaak helaas wat strenger zijn voor jezelf en echt alles op alles zetten. Maar wat als je bij het begin van je dieetplan wel afviel en nu niet meer? Hoe kan het dat je dan toch niet meer afvalt? Is je dieet dan plots stuk? 

De 2 hoofdredenen blijven dezelfde. Je moet je voeding aanpassen aan je verbruik. Waar echter veel mensen geen rekening mee houden is dat je verbruik (of metabolisme) verandert naarmate je kilo’s verliest. Door af te vallen verlies je lichaamsmassa en hierdoor daalt je rustmetabolisme. Dat betekent dat wanneer je 5 of 10 kg bent afgevallen en ook nog die laatste 3-5 kg kwijt wil, dat je je energie-inname moet aanpassen aan je “nieuwe” lichaam. 

De oplossing om blijvend af te vallen

Dit lijkt misschien allemaal ingewikkeld, maar bij FitChef bedachten we al de perfecte oplossing. Met een FitChef Premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat toegestuurd, helemaal aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoefte

Als jij dankzij onze heerlijke recepten na enkele weken een paar kilo bent afgevallen, dan vul je je nieuwe lichaamsgewicht in, in je persoonlijke profiel. Het volgende wekelijks schema wat je dan ontvangt is helemaal up-to-date met je nieuwe lijf! 

Op die manier maakt FitChef de weg naar succesvol afvallen simpel. Volg het schema, beweeg voldoende en weeg jezelf op regelmatige basis. Val je af? Prima! Val je nog steeds niet af? Geen probleem. In plaats van gefrustreerd te raken, kan je gestructureerd je eetschema of bewegingspatroon bijsturen. Met een eetschema van FitChef ben jij de kapitein over je gewicht en je gezondheid. 

Op die manier zul je stelselmatig blijven afvallen, totdat je zelf beslist dat jij tevreden bent over je gewicht. 

👉 Meld je hier aan voor voedingsschema's op maat

Gezond lijnen blijft belangrijk

De oplossing om blijvend af te vallen ligt dus duidelijk in een negatieve energiebalans. Het klopt 100% dat afvallen een kwestie is van een calorietekort, maar als je niet gezond dieet zal er in deze formule ongetwijfeld wat mislopen. 

Het belang van macro’s

Het eerste waar je op moet letten is dat je niet alleen het juiste aantal calorieën binnenkrijgt, maar ook het juiste aantal macro’s. 

  • Eiwitten. Voldoende eiwitten zorgen voor het behoud van je spiermassa. Indien je niet genoeg eiwitten eet, verlies je spiermassa en daalt je energieverbruik aanzienlijk! 
  • Vetten. Net genoeg vetten eten is belangrijk voor een goede hormoonbalans. Je hormonen zijn de seingevers die je lichaam vertellen om vet te verbranden, spieren op te bouwen en nog zoveel meer. 
  • Koolhydraten. Deze heb je nodig voor je energie en vooral om te sporten. Eet je te weinig, dan voel je je misschien slap en futloos. Eet je te veel koolhydraten, dan val je niet af of kom je zelfs aan.  

Ben je benieuwd naar hoeveel calorieën en ook naar hoeveel macro’s voor jou optimaal zijn? Bereken het in slechts 2 minuten met onze FitChef calculator. 

👉 Bereken hier je ideale hoeveelheid macro’s

Honger en cravings

Macro’s alleen zijn overigens ook niet voldoende. In de fitnesswereld circuleert er een gezegde: “as long as it fits your macro’s”. In theorie klopt dat. Als jij eet volgens je macro’s en je doet dit bijvoorbeeld door je ontbijt over te slaan en daarna de juiste hoeveelheid fastfood te eten, dan zou je in theorie wel afvallen. 

De praktijk laat echter zien dat dat meestal niet lukt. Als je ongezond lijnt, dan mag je maar heel weinig volume eten voor hetzelfde aantal calorieën. Daardoor krijg je meer honger en cravings en wordt het bijna onmogelijk je hier aan te houden. Hierdoor eet je waarschijnlijk toch nog te veel en zul je niet afvallen. 

En als je door al dat fastfood en een gebrek aan vitamines en mineralen je hormonen uit balans brengt dan wordt afvallen echt moeilijk. 

Gezond lijnen met de juiste hoeveelheid calorieën is dus wat je echt nodig hebt om succesvol af te vallen. 

Sporten, maar niet afvallen

Naast de juiste voeding is ook de juiste beweging belangrijk om een negatieve energiebalans te kunnen creëren.

Wat betreft afvallen heeft cardio zoals wandelen en fietsen vooral een effect op korte termijn en enkel en alleen als je je voeding afstemt op je verbruik. Anders kan je nog zo veel sporten als je wil en toch niet afvallen. Het probleem van cardio is dat zodra je er een weekje mee stopt, je het effect ook verliest. De enige oplossing hier is dus meer en/of intenser wandelen, fietsen of hardlopen. 

Krachttraining daarentegen is de beste investering om af te vallen op lange termijn. Op korte termijn verbrand je er eveneens calorieën mee, maar op lange termijn bouw je extra spiermassa op. Meer spiermassa betekent een hoger basisverbruik. Dat maakt afvallen en je gewicht eraf houden op lange termijn veel makkelijker dan bij cardio.