Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Waarom je krachttraining zou moeten doen om af te vallen

Afvallen

Om af te vallen wordt er meestal cardio, zoals wandelen, fietsen of hardlopen, aangeraden. Maar krachttraining kan evengoed werken en heeft zelfs enkele voordelen die cardio niet heeft. Ontdek waarom krachttraining om af te vallen ideaal is!

Val je af van krachttraining?

Afvallen doe je alleen als je in een energietekort verkeert. Dat bereik je door minder calorieën op te nemen en/of meer calorieën te verbranden. Meer calorieën verbranden kan met cardio of met kracht, maar ook met stofzuigen of shoppen. Ja, je kan dus afvallen met krachttraining. De vraag is natuurlijk welke bewegingsvorm het meest efficiënt is. 

Opmerking: De hoeveelheid calorieën die je met bewegen of sporten verbruikt is belangrijk, maar niet gigantisch. Dat betekent dat sporten echt wel helpt om af te vallen, maar je kan er geen ongezond, calorierijk dieet mee compenseren. Een gezond eetschema om af te vallen is dus nog steeds een must.  

Vet verbranden met krachttraining

Als je wil afvallen wil je vooral vet kwijt. Cardio zoals wandelen en fietsen verhoogt je hartslag licht, waardoor je in de vetverbrandingszone komt. Je lichaam verbrandt dan in verhouding meer vetten dan suikers en bovendien train je je metabolisme om in de toekomst makkelijker vetten te kunnen verbranden. 

Bij krachttraining verbrand je vooral snelle suikers. Maar als je in een negatieve energiebalans verkeert, dan zal je lichaam uiteindelijk ook vetten opofferen om om te zetten in energie. Dus die vetverbrandingszone is niet zo belangrijk. 

Krachttraining en duurzaam afvallen

Omdat je met krachttraining vooral suikers verbrandt, denken de meeste mensen dat cardio efficiënter is. Maar trainen met gewichten heeft veel (extra) voordelen om af te vallen: 

  • Je verbrandt ongeveer evenveel calorieën als met cardio.
  • Je verhoogt je insulinegevoeligheid. 
  • Op termijn verhoog je je basismetabolisme, waardoor je ook in rust meer calorieën zal verbruiken. Dit is een gigantisch voordeel! 
  • Je behoudt je spiermassa en dus je functionaliteit. 
  • Je valt af, maar behoudt wel een mooie lichaamsvorm. Dit is natuurlijk subjectief. 

Afvallen door krachttraining: 4 tips

Ben je overtuigd dat trainen met gewichten je op korte, en vooral op lange termijn, helpt om gewicht te verliezen en het er makkelijker af te houden? Gebruik dan deze 4 tips voor een maximaal resultaat.

  1. Focus op compound oefeningen: Dat zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen en gewrichten tegelijk aanspreekt. Zo train je meer spiermassa op dezelfde tijd en verhoog je je hartslag. 
  2. Doe weinig kleine buikspieroefeningen: Een paar buikspieroefeningen kunnen, maar grote compound oefeningen zoals squats en push-ups zijn gewoon beter. Als je buikspieroefeningen doet, doe dan geen crunches, maar bijvoorbeeld een plankoefening, waarbij je je hele lichaam gebruikt. 
  3. Train als een atleet: Er is geen specifieke “krachttraining om af te vallen”. Train als een atleet, verbeter je kracht en fitness in combinatie met een gezond eetschema. En het afvallen volgt automatisch. 
  4. Vermijd maximale kracht: Dit is het enige type dat iets minder efficiënt is om af te vallen. Bij maximale krachttraining til je je je maximale gewicht 1-5 maal op en vervolgens rust je erg lang. Je hoeft dit niet volledig te vermijden, maar focus liever op krachtuithouding en hypertrofie.