Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Kun je afvallen door meer te eten?

Afvallen

Om af te vallen raadt iedereen aan om minder te eten. En dat is logisch. Maar jezelf uithongeren tot je er energieloos bijloopt, is ook niet echt iets om naar uit te kijken. Is er geen gulden middenweg? Of kan je misschien zelfs meer eten en toch afvallen?

Afvallen en calorietekort

Om af te vallen moet je een calorietekort creëren. Meer eten zorgt meestal voor meer calorieën waardoor je dus op gewicht blijft of zelfs aankomt. Toch zijn er ook personal trainers of voedingsdeskundigen die zeggen dat je juist meer moet eten; hoe kan dat? Dit heeft alles te maken met hoe je lichaam precies werkt en de rol van je hormonen. 
 
Met een te groot energietekort kan je je hormonen zo uit balans brengen dat het afvallen toch lastig verloopt. Zit je in een heel groot tekort, dan kan het dus handig zijn om iets meer te eten, maar wel in een tekort te blijven.

Meer eten van de juiste voeding

Meer snelle suikers eten zal echter niet helpen. Vooral een beperkte hoeveelheid trage koolhydraten en gezonde vetten zal je hormonen weer in balans brengen en vetverbranding mogelijk maken. 
 
Je moet natuurlijk wel opletten dat je in een calorietekort blijft. Hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten optimaal zijn om af te vallen kan je hier berekenen: 

👉 Bereken hier je ideale hoeveelheid macro’s om af te vallen

Daarnaast is meer eten en vooral meer groenten eten belangrijk om meer voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen te krijgen. Want veel van deze voedingsstoffen hebben een belangrijke rol bij het verbranden van vetten. 

Meer eten met minder calorieën

Naast het verhaal van calorieën kan je ook meer eten zonder dat je meer calorieën eet. Hiermee bedoelen we dus dat je veel meer volume aan voeding probeert te eten. Dit kan je helpen om je gevoel van honger te onderdrukken zodat je kan afvallen zonder honger

Hiervoor focus je dus het beste op voedingsmiddelen met veel volume, water en vezels en relatief weinig calorieën. Denk hierbij aan: 

  • Alle groenten
  • Fruit
  • Soep
  • Magere zuivel
  • Dranken zonder calorieën

Een uitgebreidere lijst vind je in het blog over caloriearm eten.