Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

10 factoren die je metabolisme verhogen!

Afvallen

Als je wil afvallen zal je gezond moeten eten en veel bewegen. Door minder energie op te nemen dan je verbruikt val je namelijk af. Maar beweging is lang niet de enige factor die je energieverbruik of metabolisme bepaalt. Er zijn nog heel wat andere factoren die je stofwisseling verhogen en je helpen om af te vallen. Om dit te begrijpen bekijken we eerst wat het metabolisme precies is. En daarna onthullen we 10 tips om je metabolisme te verhogen.

Wat doet je metabolisme? 

Je metabolisme is hetzelfde als je stofwisseling. Je mag het niet verwarren met je spijsvertering. De vertering van je voeding vindt plaats in je mond, slokdarm, maag en darmen. Daar wordt voeding afgebroken tot kleine componenten. Je kan je spijsvertering wel zien als een onderdeel van je metabolisme.

Zodra de kleine voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen kan je lichaam deze gebruiken voor energie bij allerlei lichaamsprocessen. Denk maar aan ademhaling, spiercontracties, de bloedsomloop, het aanmaken van hormonen, het afvoeren van afvalstoffen, het herstellen van spieren, het laten groeien van haren, enzovoort. 

Alles wat er in je lichaam gebeurt kost energie. Het energieverbruik in rust of dus je rustmetabolisme kan gemeten worden aan de hand van de hoeveelheid zuurstof die je verbruikt. Dit is erg omslachtig en gelukkig zijn de berekeningen die je met de FitChef calculator kan doen al erg nauwkeurig. Op basis hiervan maken wij jouw voedingsschema. Het is de meest structurele aanpak om gewicht te verliezen.

👉 Bereken behoefte via onze calculator

Je metabolisme verhogen: 10 tips

Als je wil afvallen vraag je je vast af hoe je je metabolisme kan verhogen. Door je stofwisseling te verhogen zal je namelijk sneller afvallen of je kan je aan tafel net iets meer permitteren. Ontdek snel onze 10 tips! 

1. Beweeg

Laten we even met de meest logische factor beginnen: beweging. Elke vorm van beweging verhoogt je energieverbruik. Hoewel een intense training van een half uurtje je de longen uit het lijf kan rukken is het niet altijd de beste manier om calorieën te verbranden.

Door bijvoorbeeld een uurtje te stofzuigen en daarna een uurtje yoga te doen verbrand je vaak meer dan met 30 minuten hardlopen. Het belangrijkste is dat je doet wat je graag doet. Wat je graag doet zal je vaak en consistent doen en dat levert altijd de meeste winst op. 

2. Krachttraining en HIIT

Je kan dus zowel lang en rustig als kort en intens bewegen om calorieën te verbranden. Maar krachttraining en HIIT hebben toch nog een voordeel ten opzichte van de lange duurtrainingen. Je verbrandt er namelijk niet alleen calorieën mee op het moment zelf; je verbruikt ook meer energie daarna.

Na een HIIT-training profiteer je nog van Excess Post-Exercise Oxygen Consumption (EPOC), waarbij het lichaam nog een tijdje op hogere toeren zal draaien. En ook na een krachttraining heeft je lichaam extra energie nodig om te herstellen. Bovendien bouw je er spiermassa mee op. De hoeveelheid spiermassa is de belangrijkste factor die je metabolisme beïnvloedt!

3. Eet zeeproducten

Zeeproducten zoals vis en zeewier zijn een goede bron van jodium. Jodium is een belangrijk mineraal voor de optimale werking van je schildklier. Je schildklier kan je zien als de minister van energie. Het is niet de plaats waar de energie geproduceerd wordt, maar vanuit de schildkier wordt al dan niet het signaal gegeven om de energiecentrales van je lichaam op volle toeren te laten draaien.

4. Koffie en thee

Koffie en thee bevatten cafeïne (en theïne) wat je lichaam in de alertheidsmodus of fight or flight stand zet. Het stimuleert de aanmaak van adrenaline. Dit gaat op zijn beurt je hartslag en ademhaling verhogen en bloed naar je spieren pompen. Idealiter combineer je dit met een work-out; het gecombineerde effect is meer waard dan beide afzonderlijk.

5. Vermijd chronische stress

Koffie en thee zetten je in de korte termijn stress-stand. Dat is op zich een goede zaak als je voor een grote fysieke of mentale uitdaging staat. Ook cortisol geeft je elke ochtend een noodzakelijke energieboost om de dag te beginnen.

Maar bij chronische stress is cortisol continu verhoogd waardoor je insulinehuishouding verstoord wordt en je metabolisme vertraagt. Biologisch gezien is chronische stress vooral gerelateerd aan hongersnood, waarbij je lichaam in de spaarstand gaat om te overleven. Niet zo handig als je alsnog de hele tijd blijft snacken.

6. Slaap voldoende

Een slaaptekort werkt ongeveer hetzelfde als chronische stress. Slapen is belangrijk en zelfs essentieel voor je fysieke en mentale paraatheid. Om 5 uur opstaan voor een work-out klinkt dan wel stoer, maar op lange termijn doet het mogelijk meer kwaad dan goed. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je tot de middag in je bed moet blijven. Luister naar je lichaam en hou je aan ongeveer 8 uur slaap per nacht. En hoewel je van die 8 uur niet te veel moet afwijken, is het vooral de kwaliteit die telt.

7. Zoek de koude op

Je lichaam functioneert enkel optimaal bij een lichaamstemperatuur van 37 graden. Omdat wij warmbloedige wezens zijn is het de warmte die door je metabolisme geproduceerd wordt die de temperatuur voldoende hoog houdt. En warmte is kostbaar, kijk maar naar je energierekening.

Door de koude op te zoeken dwing je je lichaam om meer warmte te produceren en wordt je een echte energieverslinder! Dit kan je doen door je minder warm aan te kleden, een koude douche te nemen of af en toe in een ijsbad te springen. 

Ook een warmere omgeving zal je lichaam aan het werk zetten om je temperatuur constant te houden. Maar het effect is kleiner en je wordt er lui van. Dus koude is koning!

8. Kruid je eten

Door simpelweg je eten pittig te kruiden kan je je metabolisme voor even ietwat versnellen. Verwacht geen wonderen, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk! Hiervoor kan je peper gebruiken of groene en rode chilipepers. 

9. Eet eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk als je wil afvallen. Ze zorgen niet alleen voor het behoud van je spieren, het afbreken van eiwitten kost ook veel meer energie dan de afbraak van suikers en vetten. Uiteraard kan je je eiwitinname niet oneindig verhogen, maar zorg wel dat je minstens je aanbevolen hoeveelheid haalt.

10. Val traag af

Een crashdieet is op vele manieren een ramp voor je metabolisme. Door erg weinig calorieën te eten verlies je spiermassa, de belangrijkste factor in je metabolisme. Bovendien zal je lichaam dit ook als stress ervaren net als bij een hongersnood. En je las hierboven al dat dit een chronische stressreactie veroorzaakt dat afvallen moeilijker maakt. Val dus enkel geleidelijk af en blijf voldoende eten. Focus op voldoende eiwitten en op eindeloos veel groenten.