Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Op gewicht blijven na het afvallen? 7 tips!

Afvallen

Als je succesvol bent afgevallen heb je op een of andere manier je energiebalans omgekeerd door meer te bewegen en/of minder calorieën te eten. Zodra je je doel bereikt hebt, is het echter de vraag hoe je op je nieuwe gewicht kan blijven? Want zodra je weer naar je oude gewoontes terugkeert, zal je oude lichaamsgewicht ook terugkomen. Ontdek 7 tips hoe je langdurig op je droomgewicht kan blijven.

Hoe op gewicht te blijven?

Op gewicht blijven na het afvallen mag niet de enige doelstelling zijn. Het dieet dat je volgde om dit gewicht te bereiken was tijdelijk. De opofferingen die je moest doen heb je kunnen doorstaan omdat je een einddoel voor ogen had. Maar een strategie om levenslang op gewicht te blijven kan enkel succesvol zijn als deze voldoet aan de volgende zaken: 

  • Aangenaam en makkelijk: Je kan niet je hele leven het gevoel hebben op dieet te zijn of jezelf dingen te ontzeggen. Dat hou je niet vol. Het is belangrijk dat je een manier vindt die je als normaal en aangenaam ervaart. 
  • Gezond: Mocht je tijdens een tijdelijk dieet even wat omega-3 of een andere voedingsstof tekort komen, dan is dat niet ideaal, maar ook geen ramp. Op lange termijn is het natuurlijk essentieel dat je je lichaam voorziet van alle benodigde gezonde voedingsstoffen. 
  • Energie: Tijdens een dieet verkeer je in een calorietekort en daardoor voel je je niet altijd even vitaal. Op lange termijn is het natuurlijk wel de bedoeling dat je elke dag straalt en de energie hebt om alles te doen wat jou blij maakt. 

Op gewicht blijven na het afvallen makkelijk? 

Op gewicht blijven na het afvallen is niet per se makkelijk of moeilijk. Het hangt er vooral van af op welke manier jij je gewicht bent kwijtgeraakt en wat jouw nieuwe mindset is ten aanzien van je gezonde levensstijl.

Op gewicht blijven is fysiek gezien makkelijker dan het afvallen zelf omdat je niet meer in een calorietekort moet verkeren. Je hoeft dus niet meer even streng te zijn en kan je iets meer permitteren. 

Het moeilijke aan op gewicht blijven na het afvallen is dat je geen deadline meer voor ogen hebt en dat je een strategie moet hebben die je levenslang kan volhouden. Afvallen kan je doen met een “dieet”, op gewicht blijven is altijd een kwestie van een gezonde levensstijl. En dat vraagt vooral de juiste mindset. 

Op gewicht blijven na een koolhydraatarm dieet

Wat belangrijk is om te weten is dat je na een koolhydraatarm dieet in het begin altijd weer een beetje in gewicht zal aankomen, zodra je weer meer suikers eet. 

Dat hoeft echter geen ramp te zijn. De koolhydraten die je eet zullen zich namelijk samen met vocht opstapelen in de lever en de spieren. Je gewicht neemt dus wel toe, maar enkel in de vorm van vocht en spiervolume. In de spiegel zie je er dus zelfs plots atletischer uit. 

Dit proces duurt enkele dagen tot een week. Als je nadien blijft aankomen zullen deze koolhydraten echter ergens anders naartoe gaan: je vetcellen. Om dit te voorkomen is het essentieel dat je je hoeveelheid koolhydraten afstemt op je bewegingsactiviteit. 

Meet jezelf regelmatig en voeg stap voor stap een klein beetje koolhydraten toe, voornamelijk op trainingsdagen. Als je merkt dat je voldoende energie hebt voor goede trainingen hoef je niet meer koolhydraten te eten. En zodra je merkt dat je aankomt in vetpercentage, moet je weer op de rem gaan staan. 

Op gewicht blijven na een crashdieet

Op gewicht blijven na het afvallen met een crashdieet is bijna onmogelijk omdat je lichaam na een erg caloriearm dieet schreeuwt om eten en jij geen idee meer hebt hoe je normaal en gezond moet koken. De kans is dus erg groot dat je na deze strenge periode meteen weer aankomt. 

Om dit jojo-effect te voorkomen is het sterk aan te raden om een (tijdelijk) eetschema te gebruiken zodat je lichaam krijgt wat het nodig heeft en jij leert om gezond en lekker te eten.

👉 Meld je hier aan voor onze eetschema's

7 praktische tips om op gewicht te blijven

Elke situatie is anders, maar deze tips zijn handig voor iedereen die net gewicht is verloren en “op gewicht blijven” als nieuw doel heeft. 

1. Snack bewust

Je kan jezelf niet eeuwig alle snacks ontzeggen. En dat hoeft ook niet. Maar zonder nadenken dagelijks tientallen snacks naar binnen werken kan echt niet meer. Snack bewust door te kiezen op welke dag(en) jij jezelf wil belonen met wat lekkers. Dat kan bijvoorbeeld enkel in het weekend zijn of juist alleen in het gezelschap van vrienden. En als je dan wat snackt, geniet er dan van zonder schuldgevoel, zodat je daarna weer een tijdje zonder kan. 

2. Blijf bewegen

Heb je tijdelijk 10.000 stappen per dag gezet om af te vallen? Dan is er geen enkele reden om daarmee te stoppen. Voldoende beweging is essentieel om op gewicht te blijven, maar het helpt je ook om gezond en vitaal door het leven te gaan. Blijf dus bewegen en denk aan hoeveel beter jij je voelt, fysiek en mentaal, ten opzichte van de periode dat je nog een couchpotato was. 

3. Sport voor het plezier

Hetzelfde geldt eigenlijk voor sporten. Als je tijdelijk naar de sportschool ging om makkelijker af te vallen, dan denk je er misschien aan om er nu mee te stoppen. Als je voldoende beweegt hoef je niet per se te blijven sporten, maar het is natuurlijk wel aan te raden.

Je zult het echter enkel volhouden als je een sport vindt die je leuk vindt. Probeer meerdere sporten uit totdat je iets vindt waarbij je je echt goed voelt. En dat kan alles zijn: zwemmen, paardrijden, golf, hardlopen, skeeleren, surfen, badminton, squash of ballet. Niet twijfelen of aarzelen uit angst. Gewoon proberen en doen! 

4. Geniet van een gezonde levensstijl

Genieten, genieten, genieten. Een gezonde levensstijl mag niet aanvoelen als een kwelling, maar als een geschenk. Dat geldt zowel voor beweging, sport als gezonde voeding. Maak heerlijke salades met verschillende nieuwe smaken. Probeer eens suikervrije desserts waar je vrienden nog jaren over spreken. Zoek een romantische en gezonde brunchlocatie om samen met je partner te genieten van het leven.

Je zult merken dat je meer kan genieten van een gezonde levensstijl, dan van ongelimiteerd fastfood eten. Een gezond lichaam geeft je meer fysieke en mentale vrijheid. 

5. Verhoog je basismetabolisme

Als je je basismetabolisme (BMR) verhoogt, is het veel makkelijker om op gewicht te blijven na het afvallen. De beste manier om je basismetabolisme te verhogen is het doen van krachttraining. Je hoeveelheid spiermassa is namelijk de belangrijkste factor in je energieverbruik. Het nadeel is dat het verhogen van je spiermassa een tijdje kan duren. Maar het voordeel is dat zodra je een paar kilo extra spieren hebt, je je plots veel meer kan permitteren zonder weer aan te komen. 

6. Stel een dieetgrens op 

Hopelijk hoeft het niet zo ver te komen. Maar het is wel aan te raden om bijvoorbeeld maandelijks even op de weegschaal te staan en te kijken of je nieuwe levensstijl houdbaar is. Mocht je toch over een bepaalde grens zijn gegaan zul je wat moeten bijsturen. Probeer op een gezonde manier je levensstijl aan te passen zonder te vervallen in een nieuw crashdieet en een jojo-effect. 

7. Gebruik een gezond voedingsschema

Een gezond voedingsschema geeft jouw lichaam exact wat het nodig heeft. Niet alleen wat betreft calorieën en macronutriënten, maar ook vezels, vitamines en mineralen. 

Een voedingsschema hoef je niet altijd exact te volgen als je op gewicht wil blijven. Je kan het gebruiken als leidraad voor een gezonde levensstijl. En als je er af en toe van afwijkt omwille van onvoorziene omstandigheden of sociale events, dan is dat absoluut geen probleem. 

De eetschema’s van FitChef zijn hier ideaal voor. Elke week krijg je gezonde recepten op maat toegestuurd, aangepast aan jouw persoonlijke situatie en doelstelling. Zo krijg je controle over je gewicht en leer je om lekker en gezond te eten als onderdeel van een gezonde levensstijl.

👉 Meld je hier aan voor onze eetschema's