Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is pittig eten gezond? En helpt het bij afvallen?

Afvallen

We kiezen meestal of we pittig willen eten afhankelijk van onze persoonlijke voorkeur. Sommige mensen houden ervan, andere niet. Maar is het eigenlijk gezond? Van pittig eten kan je mond even in brand gaan staan, maar je zou er ook extra calorieën mee verbranden. Redenen genoeg dus om op zoek te gaan naar de pittige waarheid.

Wat verstaan we onder pittig eten? 

Pittige eten is voeding die bepaalde receptoren in je mond, keel en maag prikkelen. Dit geeft een gevoel van oververhitting wat soms erg branderig kan zijn. 

Dit prikkelende gevoel wordt veroorzaakt door het stofje capsaïcine. Dit is een afweerstofje dat planten gebruiken om zich te verdedigen tegen dieren en schimmels. 

De meest bekende voorbeelden van pittig eten zijn alle soorten pepers (bijv. chilipepers en jalapeño pepers), peperkorrels, gember en mierikswortel. 

Is pittig eten gezond? 6 voordelen

Hoewel het stofje capsaïcine als doel heeft om vijanden af te weren, is pikant eten toch erg gezond voor de mens.

1. Gezonde voedingsstoffen

Pepers zitten vol vitamines en mineralen, die erg goed voor je zijn. Pepers bevatten relatief gezien zelfs meer vitamine C dan sinaasappels! Al zul je er waarschijnlijk niet evenveel van eten. Er zit ook calcium en kalium in, wat belangrijk is voor je spierwerking en je botten. En pepers bevatten ook ijzer, mangaan en allerlei antioxidanten zoals caroteen. 

2. Verlaagt de bloeddruk

Het stofje capsaïcine prikkelt de endotheelcellen in de bloedvaten en zou zo de bloeddruk stabiliseren. Sommige onderzoeken tonen aan dat regelmatig pittig eten een hoge bloeddruk op lange termijn kan verlagen.

3. Pittig eten gaat ontstekingen tegen

Alweer zorgt het stofje capsaïcine voor het werkzame effect. Het remt bestaande ontstekingen af en voorkomt tegelijkertijd het ontstaan van nieuwe ontstekingen.

4. Anti-bacterieel

Pittig eten zou de vorming van slechte bacteriën in de darmen tegengaan. Geen wonder dat men in Azië zoveel chilipepers gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. 

5. Pittig eten kan helpen tegen hoofdpijn

Capsaïcine werkt ook pijnstillend. Receptoren in de hersenen die dit stofje registreren zorgen voor de vrijlating van endorfines, een pijnstillend feelgoodhormoon dat ook vrijkomt bij o.a. sporten. 

6. Stress verlagend

Naast endorfine wordt ook de aanmaak van serotonine gestimuleerd. Serotonine is een van je belangrijkste gelukshormonen. Het pijnstillende effect samen met dit extra gelukshormoon zorgt ervoor dat jij je helemaal zen voelt. 

Helpt pittig eten bij het afvallen? 

Om gewicht te verliezen moet je meer calorieën verbruiken dan je opneemt. Het grootste effect bereik je natuurlijk met echt gezond eten en veel meer bewegen. Maar pittig eten kan je wel een duwtje in de rug geven. 

Hoger metabolisme

Het stofje capsaïcine versnelt tijdelijk je metabolisme waardoor je dus iets meer calorieën verbrandt. Sommige bronnen spreken van een effect van 8%, anderen beweren dat je metabolisme zelfs 20% kan verhogen gedurende een half uurtje. Hoe dan ook, het effect is er, maar het is vrij klein en geen excuus om niet gezond te hoeven eten. 

Wil je je metabolisme echt verhogen? Dan kan je beter koffie of thee drinken, wat de aanmaak van adrenaline stimuleert. Het zorgt voor de vrijmaking van vetten en is daarom de ideale drank voor vlak voor het sporten. 

En ga vooral veel bewegen en doe eens krachttraining. Door spieren te kweken verhoog je je metabolisme niet tijdelijk, maar permanent. Hierdoor stijgt je basisverbruik zelfs wanneer je slaapt, waardoor het totale effect veel groter is. Maar blijf vooral veel pepers eten; ze zijn gezond en alle beetjes helpen.