Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Kan je plaatselijk vet verbranden?

Afvallen

Plaatselijk vet verbranden lijkt de ideale manier om je droomfiguur te realiseren. Je wil misschien wat vet kwijt op je bovenbenen, maar niet op je billen. Of je wil slankere armen, maar weer niet afvallen bij je borsten. Is dat mogelijk? In zekere zin wel, maar het is niet zo eenvoudig.

Wat is plaatselijk vet verbranden? 

Met plaatselijk vet verbranden bedoelen we dat je specifieke oefeningen gaat doen om op een bepaalde plaats, naar verhouding, meer vet te verliezen dan op andere plaatsen in je lichaam. 

Als je bijvoorbeeld heel veel squats doet en je valt evenveel af op je benen als op je armen, dan val je niet echt plaatselijk af. Als je door al die squats heel veel vet verliest op je benen en nauwelijks vet verbrandt op je armen, dan heb je wel plaatselijk vet verloren. 

Plaatselijk vet verbranden voor beginners

Voor “beginners” (lees: mensen met erg veel overgewicht) is er slecht nieuws. Als je veel overgewicht hebt, dan is plaatselijk vet verbranden bijna onmogelijk. Om enigszins gewicht te verliezen zul je langere tijd in een calorietekort moeten verkeren. En als je gewicht verliest, dan verlies je vetmassa over heel je lichaam. Ongeacht of je nu veel buik-, arm- of beenoefeningen doet. 

  • Mannen met veel overgewicht hebben voornamelijk een appelfiguur. Als zij afvallen, zullen ze overal gewicht verliezen en vooral veel onderhuids buikvet kwijtraken. 
  • Vrouwen met veel overgewicht hebben voornamelijk een peerfiguur. Als zij afvallen, raken ze ook overal gewicht kwijt en meer bij de buik en het bovenlichaam, dan het onderlichaam. 

Als je veel overgewicht hebt, is plaatselijk vet verbranden dus niet relevant. Focus je voor de eerste kilo’s gewoon op globaal gewichtsverlies. Maar hoe zit het dan met de “gevorderden”? 

Bestaat plaatselijke vetverbranding? 

Er is in het verleden al veel onderzoek gedaan naar plaatselijke vetverbranding. Maar omdat de meeste onderzoeken te kort waren of de proefpersonen te weinig gewicht verloren kon het effect nooit worden aangetoond. 

Toch is er nu ook onderzoek dat aantoont dat plaatselijk vet verbranden mogelijk is. In een studie waarbij een deel van de proefpersonen oefeningen deed voor het onderlichaam en de andere groep oefeningen voor het bovenlichaam kwam er wel een duidelijk verschil in vetverbranding tevoorschijn. 

Hoe werkt plaatselijke vetverbranding? 

De exacte mechanismes hierachter zijn nog niet 100% duidelijk, maar het is wel aangetoond dat je meer vet verbrandt in de regio’s waar je spieren actief zijn. Dit lijkt een resultaat te zijn van een hogere lichaamstemperatuur en meer bloeddoorstroming op die plaats, waardoor er meer vetverbrandingshormonen terechtkomen. 

4 tips voor lokale vetverbranding

Plaatselijk vet verbranden bestaat dus en als je niet obees bent kan je dit aan den lijve ondervinden. Met deze 4 tips creëer jij je droomlichaam. 

1. Zorg voor een calorietekort

Of je nu 20 kilo wil afvallen of slechts een beetje aan je armen, je zult sowieso een calorietekort nodig hebben. Om niets aan het toeval over te laten kun je het beste een eetschema op maat gebruiken om af te vallen. 

Met een FitChef Premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat, helemaal aangepast aan jouw energiebehoefte en persoonlijke voorkeuren. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat

2. Train met hoge intensiteit

Om de temperatuur voldoende te laten stijgen en meer bloed en de juiste hormonen naar een specifieke plaats te brengen moet je intens trainen. Het beste train je met gewichten hoger dan 70% van je 1RM. Daardoor kan het zijn dat je aankomt in spiermassa. Maar dit hangt ook af van je trainingsverleden en je dieet

3. Doe extra cardio

De krachttraining zorgt voor het vrijkomen van vetten. Extra cardio achteraf zorgt ervoor dat die vetten ook daadwerkelijk verbrand worden. Het beste doe je cardio met het lichaamsdeel waar je veel vet wil verbranden. Zijn dat je benen? Ga dan fietsen. Zijn het meer je armen? Ga dan roeien of zwemmen. 

4. Zorg voor een hormoonbalans

Niet alleen de juiste oefeningen maken plaatselijk vet verbranden mogelijk. Uiteindelijk zijn het vooral je hormonen die de verdeling van je lichaamsvet bepalen. Meer cortisol zou bijvoorbeeld meer buikvet veroorzaken.

De werking van al deze hormonen is erg complex. Maar over het algemeen geldt dat een gezonde levensstijl je hormonen weer in een optimale balans brengt. Minder stress, meer slapen en gezond eten zijn allemaal belangrijk voor een ideale lichaamssamenstelling.