Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Een slanke taille krijgen: tips & tricks

Afvallen

Een slanke taille wordt vaak als “mooier” gezien, maar wat nog belangrijker is, is dat het ook goed is voor je gezondheid. Volgens de WHO (World Health Organization) verhoogt een WHR (Waist Hip Ratio) boven de 1 de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ontdek in dit blog hoe je een slankere taille krijgt, samen met een betere gezondheid.

Hoe krijg je een slanke taille?

Een slanke taille krijgen is meestal hoofdzakelijk een kwestie van afvallen, ook al zie je er niet echt te dik uit. Dat komt omdat het lichaam nu eenmaal graag vet opslaat rond de buikzone. 

  • Mannen met te veel vet slaan het meeste vet op rond de buik en in verhouding slechts weinig op de heupen. Daarom spreekt men van een appelfiguur. 
  • Vrouwen met een te hoog vetpercentage slaan het extra vet vooral op rond de heupen en de buik. Daarom spreken we bij hen van een peerfiguur. 

Het is dus niet ongewoon om slanke benen en armen te hebben, maar toch te veel vet rond je taille. Het is simpelweg de voornaamste vetopslagplaats van je lichaam. Het goede nieuws is dat je met een gezond dieet deze vetopslagplaats ook weer leeg kan halen. 

Hoe snel krijg je een slanke taille?

Hoe snel je een slankere taille kan krijgen hangt dus volledig af van je huidige gewicht. Gemiddeld kan je met een gezond dieet 5 kg vet verliezen per maand. Indien je dus niet veel overgewicht hebt over je hele lichaam, maar enkel te veel vet rond je taille, dan kan je in 1 of 2 maanden tijd een superstrakke taille creëren. 

Een slanke taille in een week?

In een week tijd is het helaas onmogelijk om echte resultaten te behalen. Je lichaam kan fysiologisch gezien niet zo veel vet verbranden in slechts zeven dagen. 

Echter is het toch mogelijk dat je wel resultaat in de spiegel ziet op korte termijn, maar dat heeft een andere reden. Als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel en een opgezette buik, dan kan je je door gezonde voeding in een week tijd veel lichter voelen. En omdat je darmen tot rust komen ziet je taille er in één week veel slanker uit. 

Voeding voor een slanke taille

Voor een slanke taille zul je dus minder calorieën moeten eten om een beetje af te vallen. En om een opgeblazen gevoel te vermijden en je te doen stralen van energie is het belangrijk dat je dit zo gezond mogelijk doet. 

Zoals altijd is een gezond voedingspatroon daarom de enige manier om op lange termijn resultaat te behalen waarbij je je fysiek en mentaal beter voelt. 

FitChef heeft dit absoluut begrepen en biedt voedingsschema’s aan op maat, die helemaal zijn aangepast aan jouw energiebehoefte. Met simpele en gezonde gerechten voel je je na enkele dagen al veel beter en omdat de eetschema’s zo makkelijk te volgen zijn hou je deze gezonde levensstijl zonder al te veel problemen lang vol om voldoende af te vallen en een slanke taille te krijgen. 

👉 Meld je hier aan voor onze gezonde eetschema’s

4 tips om een slankere taille te krijgen

Gezonde voeding is duidelijk doorslaggevend voor het verkrijgen van een slankere taille. Maar wat kan je nog meer doen? 

1. Beweeg meer

Naast gezonde voeding is natuurlijk beweging cruciaal voor een negatieve energiebalans. Ga voor jezelf eens even na hoeveel uren per dag je zit of ligt en hoeveel uren per dag je actief bent. Drie maal per week een uurtje sporten is prima voor je conditie. Maar het is voor je energiebalans nog veel belangrijker om dagelijks voldoende beweging te hebben. 

Probeer zoveel mogelijk de auto te laten staan en wandel of fiets overal naartoe. Ga in de vroege ochtend of na het avondeten nog even wandelen. Tijdens het wandelen kan je even je gedachten op een rijtje zetten of een vriend(in) opbellen. Of betrek je partner erbij en maak er quality time van. 

2. Train je core 

Je core en dus je buikspieren hoef je echt niet te trainen om vet te verbranden rond je taille. Daarvoor kan je beter gezond eten en meer wandelen. Maar door krachtoefeningen te doen voor je core, maak je je buikspieren wel sterker en krijgen ze een hogere “tonus” of spierspanning. 

Hierdoor spant je buik automatisch aan in plaats van er te relaxed bij te hangen en creëer je dus vooral een positief visueel effect. Bovendien is het ook goed om je lage rug te beschermen en blessures te voorkomen. 

3. Train je billen of schouders 

Er zijn natuurlijk ook mensen die helemaal geen hoog vetpercentage hebben en ook niet veel vet rond de taille, maar toch vinden ze van zichzelf dat ze geen slanke taille hebben. 

Zij hebben op zich natuurlijk wel een slanke taille, maar misschien geen zandloperfiguur. Om het visuele effect van een zandloperfiguur met slanke taille te creëren kan je daarom je billen (vooral voor vrouwen) of je schouders (vooral voor mannen) trainen. Door meer spiermassa te creëren in je billen of schouders zal je taille in verhouding slanker lijken. 

4. Ontstress

Te veel stress is erg schadelijk voor je fysieke en mentale welzijn. Stress maakt afvallen moeilijk omdat je in stresssituaties moeilijker vetten verbrandt en een hogere drang hebt naar suikers. Maar er is nog meer. 

Door overmatige stress raken je hormonen ontregeld en produceer je overmatig veel cortisol waardoor je zelfs cortisolresistent kan worden. Omdat vooral de lichaamscellen in de buikzone veel cortisolreceptoren bevatten zal dit een effect hebben op je vetverbranding. Op lange termijn wordt het nog moeilijker om af te vallen rond de buikzone en lijkt het haast onmogelijk om een slanke taille te krijgen, ondanks al je gezonde voeding. 

Rustig ademhalen en ontstressen is de boodschap. Je hoeft niet per se te mediteren. Doe wat jou persoonlijk tot rust brengt. Dat kunnen allerlei activiteiten zijn: een boek lezen, een wandeling maken, koken, een vriendin opbellen, bloemschikken, tekenen of je hond aaien.

Ontstressen voor een slanke taille is allesbehalve vergezocht, maar het werkt natuurlijk alleen in combinatie met de juiste voeding en beweging. Bovendien levert het nog veel meer voordelen op voor je fysieke en mentale gezondheid en energie.