Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is snel vermageren in korte tijd verstandig?

Afvallen

Als je wil vermageren wil je natuurlijk snel resultaat. Hoe meer kilo’s je per week verliest, hoe beter zou je denken. En de marketingbureaus spelen hier graag op in. Een slagzin zoals “Verlies 10 kilo in 2 weken” klinkt erg aanlokkelijk. En zo worden er allerlei diëten en shakes gepromoot om zo snel mogelijk te vermageren. Maar hoe snel kan je fysiologisch gezien eigenlijk gewicht verliezen? En is snel vermageren wel een goede keuze?

Hoe snel kan je vermageren?

Wat sommige reclames je beloven is wel degelijk mogelijk. Je kan 10 kg aan gewicht verliezen in twee weken tijd. Maar dit is helaas niet allemaal vetmassa. 

De eerste weken van een dieet zal je door minder calorieën en minder suikers te eten de glycogeenvoorraad in je spieren opmaken. Samen met het glycogeen, verdwijnt er ook heel wat vocht uit je spieren en je lichaam. En dat zie je duidelijk terug op de weegschaal, ongeacht of je ook vet bent verloren. 

Waar je waarschijnlijk naar streeft, is het verbranden van vet. En dit gaat niet zomaar één, twee, drie. 

Een kilo vet levert 9000 kcal. Een gemiddelde vrouw heeft per dag 2000 kcal nodig. Stel dat je door gezonde voeding en meer beweging en sport in een calorietekort komt van 900 kcal per dag, dan heb je nog steeds 10 dagen nodig om 1 kilogram vet te verliezen. Dit komt overeen met 3 kilogram puur vet per maand. 

Door meer te bewegen en te sporten en je voeding te optimaliseren kan jouw uiteindelijke gewichtsverlies dus ergens tussen de 2 en 5 kg vet per maand zijn. 

Is snel vermageren in korte tijd verstandig?

Omdat je nu weet dat je maximaal zo’n 5 kg vet per maand kan verliezen, begrijp je ook dat het niet verstandig is om te streven naar meer gewichtsverlies op de weegschaal. Sterker nog, snel vermageren heeft enkele grote nadelen!

Je verliest spiermassa

De grootste valkuil is dat je spiermassa verliest. Omdat je in een te groot calorietekort verkeert, offert je lichaam spiermassa op om energie vrij te maken. Minder spiermassa betekent dat je basismetabolisme daalt. Hierdoor zal je gewichtsverlies en het behouden van je slankere lijn op langere termijn veel moeilijker worden. En zo kom je op lange termijn in een negatieve spiraal terecht! 

Je spiermassa is natuurlijk ook belangrijk voor je dagelijkse functioneren en je fitheid. Bovendien geven veel mensen eerder de voorkeur aan een atletischer lichaam dan een mager uiterlijk, maar dat is iets subjectiefs. 

Je wordt skinny fat

Dit is eigenlijk niets meer dan het langetermijngevolg van het verlies aan spiermassa. Indien je echt veel spiermassa verliest, zul je in termen van “lichaamsvolume” niet dik zijn.

Door het verlies van spiermassa zal elke extra calorie in de toekomst echter worden opgeslagen als vet. Het gevolg is dat je er met kledij best slank uitziet, maar dat je toch een erg slappe buik en armen hebt. Dat komt dus omdat je lichaamssamenstelling in verhouding erg weinig spieren bevat en veel vet. 

Je hoort dan wel eens mensen zeggen dat ze niet per se willen vermageren, maar dat ze een steviger of strakker lichaam willen. Hiervoor is krachttraining, om verloren spiermassa weer terug te winnen, de beste oplossing. Het behouden van je spiermassa bij de start van je dieet is echter veel makkelijker dan het weer opbouwen van je spieren. 

Je hebt meer honger

Vermageren zonder honger is echt mogelijk. Door voldoende eiwitten, groenten en vezels te eten valt dat hongergevoel best mee. Maar als je in een te groot calorietekort komt omdat je snel wil vermageren zal je honger ongetwijfeld toenemen. 

Dat maakt snel vermageren fysiek en mentaal veel zwaarder. De kans is groot dat je hierdoor je dieet niet lang kan volhouden en weer volop begint te eten. Dit is de start van een jojodieet. 

Je voelt je minder energiek

Veel mensen denken dat je moet afzien om te vermageren. Net als honger lijden hoort een tekort aan energie niet per se bij een dieet.

Hoewel je om te vermageren in een calorietekort zal moeten verkeren, hoeft dit niet te betekenen dat je je minder energiek voelt. Omdat je gezonder eet en je je spijsvertering minder belast voel je je juist veel vitaler!

Maar dit gaat niet op als het calorietekort te groot wordt. Van te snel vermageren wordt je dus niet meteen vrolijk, door een gebrek aan energie kan je je down en zelfs depressief voelen. En het doel van vermageren is uiteindelijk toch om je juist beter in je vel te voelen? 

Gezond vermageren

Te snel vermageren is dus niet zo verstandig. Maar hoe voorkom je dan de bovenstaande valkuilen en hoe kan je gezond vermageren? Met FitChef! 

👉 Meld je hier aan voor gezonde weekmenu's

Bij FitChef willen we voorkomen dat jij onnodig spiermassa of energie verliest, maar we willen wel dat je een optimaal resultaat behaalt. Dankzij onze voedingsschema’s zijn je maaltijden precies afgestemd op je persoonlijke energiebehoefte waardoor snel gewicht verliezen geoptimaliseerd wordt, zonder in te boeten op je gezondheid.