Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Snel vet verbranden met deze 7 praktische tips!

Afvallen

Vet verbranden en gewicht verliezen kost helaas veel tijd. Vet is een efficiënte energiebron en er is heel wat nodig om zomaar even 5 kg puur lichaamsvet te verbranden. Maar dat wil niet zeggen dat je je vetverbranding geen boost kan geven. Integendeel, door onze passieve levensstijl en onze onnatuurlijke eetgewoonten staan we nog heel ver af van ons potentieel. Het goede nieuws is dan ook dat met de juiste inzichten en praktische tips je je vetverbranding heel wat kan versnellen. En zo stoom je je lichaam op tijd klaar voor je volgende strandvakantie.

Wat zorgt voor vetverbranding?

Snel vet verbranden kan alleen als we de vetverbrandingsmachines in ons lichaam optimaliseren. Deze fabriekjes heten mitochondriën en ze zijn in elke lichaamscel te vinden. Om snel vet te verbranden kunnen we 2 zaken doen: méér mitochondriën aanmaken én de bestaande mitochondriën zo efficiënt mogelijk benutten. 

Meer mitochondriën aanmaken doe je door je lichaam uit te dagen en dus te bewegen. Maar het is niet omdat je veel mitochondriën hebt dat je ze gebruikt om veel vetten te verbranden als je gaat sporten. 

Om snel vet te verbranden is het namelijk belangrijk dat je beweegt op de juiste intensiteit. Voor vetverbranding is namelijk altijd zuurstof nodig. Indien je erg intensief sport zal je lichaam overschakelen op anaerobe verbranding van suikers

Hoe snel kun je vet verbanden?

We verbranden op elk uur van de dag een beetje vet, zelfs in onze slaap. Maar de hoeveelheid in rust is vrij laag. 

Op een hele dag verbrand je als volwassen vrouw gemiddeld 2000 kcal, dat zijn nog geen 100 kcal per uur. Voor een man zijn dat gemiddeld ongeveer 2500 kcal per dag. Met een goede sportsessie kan je dit flink ophogen.

Vet verbranden met fietsen

Stel dat je een uurtje lekker gaat fietsen, dan kan je op een normaal tempo ongeveer 600 kcal verbranden.

Een kilo vet bevat 9000 kcal. Hiervoor zal je dus zo'n 15 uur voor moeten fietsen. Indien je vanaf nu elke zondag 3-4 uurtjes gaat fietsen val je dus elke maand één kilo af. Op deze manier ben je op een jaar tijd toch mooi 12 kg lichter.

Indien je dergelijke training echter combineert met onze andere tips, dan kan je absoluut nog meer resultaat verwachten.

Vetverbranding stimuleren met training en voeding 

Snel vet verbranden doe je door 3 belangrijke factoren te combineren: krachttraining, cardio en voeding. 

Snel vet verbranden met cardio

Met de juiste cardio spreek je rechtstreeks je vetreserves aan. En je kan kiezen welke sport jij het leukste vindt. Je kan vet verbranden door te wandelen, vet verbranden door te fietsen, roeien, skeeleren enzovoort. 

Bovendien is het erg toegankelijk. Zelfs als je niet erg fit bent, lukt het meestal toch om twee uurtjes te fietsen. Je hoeft dus echt geen topsporter te zijn of je helemaal in het zweet te werken in de sportschool.

Snel vet verbranden met krachttraining

Hoewel je procentueel gezien net iets meer vetten verbrandt met cardio dan met krachttraining is het verschil gering. Met krachttraining zal je iets meer suikers aanspreken, maar een groot probleem is dat niet. Uiteindelijk is vooral het totale aantal verbrande kcal van belang, en dat is een goede krachttraining gelijkwaardig aan een cardiotraining.

En krachttraining heeft een aantal unieke voordelen die cardio niet heeft: het stimuleert de spiersynthese en zorgt voor het behoud en de opbouw van spieren. En je spiermassa behouden is superbelangrijk. Het is het meest energieverslindende systeem van je lichaam. 

Krachttraining blijft daarom een erg belangrijke investering die ervoor zorgt dat je op langere termijn evenveel vetten kan blijven verbranden. De twee trainingsvormen vullen elkaar dus mooi aan.

Snel vet verbranden met voeding

Snel vet verbranden is alleen mogelijk als je een gezond voedingspatroon hebt. De vetverbranding in de mitochondriën verloopt met erg ingewikkelde processen. In deze processen zijn onder andere de B-vitamines en magnesium erg belangrijk. Enkel met een algeheel gezond voedingspatroon geef je je vetfabriekjes wat ze nodig hebben om efficiënt vetten te verbranden.

Daarnaast is uiteraard een licht calorietekort nodig zodat je lichaam gedwongen wordt om de vetreserves aan te spreken. Indien je wil weten hoeveel calorieën jij nodig hebt om af te vallen kan je dat heel gemakkelijk berekenen met onze calculator.

👉 Bereken je persoonlijke energiebehoefte via onze calculator

Wat is de beste manier om snel vet te verbranden? 

Snel en vetverbranding gaan eigenlijk niet goed samen. Vetverbranding is een langzaam en traag proces. Suikers daarentegen zorgen wel voor snelle krachtige energie

Daarom zal je keuze afhangen van de hoeveelheid tijd die je ter beschikking hebt.

  • Je bent beperkt in tijd. Indien je niet veel tijd hebt, heeft het geen zin om tweemaal per week 30 minuten te wandelen. In dat geval kan je je beter focussen op algemene kcal verbranding (vetten en suikers). Doe een stevige HIIT training of til zware gewichten zonder te lange pauzes. Dat je daarna 2 dagen stijf bent is geen probleem omdat je toch niet snel weer wil sporten. Je denkt dus beter in kcal dan in vetten. 
  • Genoeg tijd? Indien je meer tijd hebt kan je echt je vetverbranding verhogen. Kies in dat geval voor lange rustige duurtrainingen zoals fietsen en wandelen. Hoe meer duurtraining je doet, hoe meer je verbrandt, zo simpel is het.

7 tips om snel vet te verbranden

Wil je echt snel vet verbanden? Combineer alle tips hieronder en blijft consequent. Je zult versteld zijn van de resultaten die je in een relatief korte periode kunt bereiken.

1. Optimaliseer je trainingsvolume

Indien je niet gebonden bent aan tijd en je bent echt gemotiveerd, dan is trainingsvolume je beste vriend. Stel dat je 10 uur per week tijd hebt om te sporten dan mag je elke minuut ervan gebruiken. Het menselijk lichaam houdt van bewegen, al is het in het begin misschien even wennen. 

Om veel trainingsvolume aan te kunnen doe je het best zoveel mogelijk trainingen op een rustig tempo zodat je de dag erna niet stijf bent. Echter, om ook je spiermassa te behouden kan je een deel van je trainingen besteden aan krachttraining. Bouw dit rustig op, zeker als je je benen traint, zodat je de volgende dag weer kan wandelen of fietsen.

2. Train op hartslag

Als je je cardiotrainingen wil optimaliseren kan je gebruik maken van een hartslagmeter. Voor een goede vetverbranding train je ongeveer op een intensiteit tussen de 60 en 70 procent van je maximale hartslag.

3. Beweeg nuchter

Zelfs als je op je fiets zit met een lage hartslag zal je lichaam nog altijd suikers verbranden indien deze voorradig zijn. Als jij net een croissant met jam hebt gegeten en je neemt een sportdrank mee op de fiets is er geen reden om vetten te verbranden. Indien je echter nuchter aan je training begint, heeft je lichaam weinig keuze en zal het overschakelen op vetten. 

4. Drink koffie

Wat wel ideaal én lekker is, is het drinken van 1 of 2 koffies in de ochtend. De cafeïne zorgt voor de vrijmaking van energie en vetten. Als je vervolgens op de fiets stapt zal je lichaam automatisch deze vetten kiezen als brandstof.

5. Doe lange trainingen

Hoe meer je beweegt, hoe meer je verbrandt. Je zou eer echter voor kunnen kiezen om je trainingen te spreiden of om eenmaal per week een hele lange training te doen. 

Het is belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen, maar als het in je agenda past zijn lange trainingen erg zinvol. De algehele vetverbranding in je lichaam werkt als een dieselmotor. De vetverbranding draait na 20-30 minuten op volle toeren. Dat wil zeggen dat je vanaf 20-30 minuten procentueel nog meer vetten verbrandt en minder suikers.

6. Omarm de koude

Een wandeling op een koude ochtend stimuleert de vetverbranding nog meer. Je lichaam zal namelijk niet alleen vet verbranden voor je beweging, maar ook om je warm te houden. Een koude douche heeft hetzelfde effect, maar het is wel van korte duur. 

7. Verlaag je koolhydraten

Je koolhydraten verlagen heeft 2 grote voordelen. Ten eerste kan je zo je kcal verlagen en toch nog voldoende belangrijke eiwitten en gezonde vetten innemen. Ten tweede zorgt het voor een stabiele bloedsuikerspiegel. En het is pas wanneer je bloedsuikerspiegel stabiel is en je insulineniveau laag, dat je lichaam vetten zal vrijmaken.