Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Sportief afvallen: 5 tips

Afvallen

Beweging speelt een erg belangrijke rol als je wil afvallen. Als je van nature niet zo sportief bent zie je er misschien tegenop om naar de sportschool te gaan. Daarom geven we je graag enkele tips om sportief afvallen makkelijker, leuker en vooral effectiever te maken.

1. Sport minder en beweeg meer

Sportief afvallen of het effect van sport op afvallen is niet heel groot. Of dat goed of slecht nieuws is, dat mag je zelf kiezen.

Het goede nieuws is dat de hoeveelheid energie die je verbrandt door je normale dagelijkse beweging vaak veel groter is dan je calorieverbruik tijdens een uurtje sporten. Dit energieverbruik van al je dagelijkse activiteiten, zonder het effect van slapen, eten en sporten heet NEAT (Non-exercise activity thermogenesis). 

Wil je niet sporten? Focus dan op een actieve levensstijl en vul je to-do lijstje aan met activiteiten zoals: tuinieren, koken, schilderen, stofzuigen, enzovoort. 

2. Doe wat je graag doet

Ben je wel van plan om extra te sporten om af te vallen, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je naar de sportschool moet. Krachttraining om af te vallen heeft veel voordelen, maar het is niet de enige manier om af te vallen.

Het aantal uren dat je sport of in beweging bent is veel belangrijker dan welk type sport je precies doet. Vind je het leuk om te skeeleren, paardrijden, volleyballen of paaldansen? Ga dat dan vooral doen! 

3. Stel jezelf een sportief doel

Ook al is afvallen je hoofddoel, laat het niet je enige focus zijn. Stel dat je jezelf inschrijft in een loopclubje, focus dan op het hardlopen zelf en niet op het afvallen. Stel jezelf als doel om een bepaalde afstand of tijd te kunnen lopen. Zo ben je mentaal niet voortdurend met je gewicht bezig, maar focus je op iets leuks. En omdat je je lichaam stimuleert om beter te worden in sport, gebeurt het afvallen automatisch, als bijzaak. Tenminste, als je ook op je voeding let. 

4. Train als een atleet

Je training afstemmen op een optimale vetverbranding is weinig zinvol. Rechtstreekse vetverbranding is slechts een klein onderdeel van het afvallen. Je spieren aan het werk zetten en ze sterker, sneller en fitter maken helpt minstens evenveel. Een echte atleet traint met de focus op een bepaalde prestatie. En je lichaam zal er alles aan doen zich zo te vormen dat jij optimaal kan presteren. Dus wil je een atletisch lichaam? Train dan ook als een atleet. 

5. Sportief afvallen betekent sportief eten

Hetzelfde geldt voor voeding. Focus niet alleen op afvallen, maar eet gezond en voorzie je lichaam van de nodige energie en bouwstoffen om optimaal te presteren. Vergeet dus al die strenge diëten waarbij je je slap gaat voelen. Zorg voor een gezond voedingsschema waardoor je je juist goed en energiek gaat voelen. Hoe val je dan af? Door een licht calorietekort en een optimale verdeling van je macro’s. 

Wil jij gezond eten met een optimale verdeling van je macro’s? Probeer dan eens de eetschema’s van FitChef. Elke week krijg je een eetschema op maat, helemaal aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoefte. Alle receptjes zijn bovendien erg makkelijk te bereiden en superlekker! 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat om af te vallen