Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Een strak lichaam krijgen, hoe lang duurt dat?

Afvallen

Een strakker lichaam krijgen staat bij veel mensen ergens bovenaan op het verlanglijstje. Maar als je net zo veel energie en vooral tijd moet opofferen als een topsporter of supermodel, dan zie je het misschien niet zitten om hieraan te beginnen. Laat de moed niet zakken! Met enkele praktische tips kan je op relatief korte tijd al een zichtbaar resultaat behalen.

Snel vet verliezen

Een strak lichaam heeft vooral te maken met je vetpercentage. Als je te veel vet hebt, zul je er nooit strak uitzien. Vet verbranden is dus essentieel. 

Een kilo vet bevat 9000 kcal. Door meer te bewegen en gezonder te eten zou je een tekort van 450 kcal per dag kunnen creëren. Dat betekent dat je 20 dagen nodig hebt om 1 kilogram puur vet te verbranden. 

Door nog extra te sporten en je voeding te optimaliseren kan jouw uiteindelijke gewichtsverlies ongeveer 2 tot 5 kg vet per maand zijn. Is dat voldoende voor een strak lichaam? Dat hangt ervanaf… 

Strak lichaam in 30 dagen

Wie echt obees is en 25 kilogram moet afvallen om op een gezond gewicht te komen, zal zeker een half jaar geduld moeten hebben. Je kan wel 5 kg vet verliezen in een maand, maar het verschil zal je nog niet zo goed zien omdat het in verhouding niet zo veel is. 

Indien je niet veel overgewicht hebt, maar slechts een klein beetje te veel vet, dan kan je door 5 kilo vet te verliezen op 30 dagen tijd, wel al zichtbare resultaten krijgen. 

En wie weet kan het nog iets sneller gaan, als je onze slimme tips opvolgt. 

7 tips voor een strakker lichaam

Een strakker lichaam heeft vooral te maken met voeding. Maar ook een slimme trainingsaanpak is belangrijk. Daarom geven we je voor beide enkele strategische tips. 

1. Val traag af

Vet verbranden is belangrijk. Maar als je te snel gewicht verliest, verlies je ook spiermassa. En spiermassa helpt juist om er strakker uit te zien. Traag afvallen is dus de boodschap. Hierbij is het belangrijk dat je wel in een calorietekort zit, maar niet te veel. Meestal is 10% of 400-500 kcal onder je onderhoudsniveau ideaal. 

2. Hou een voedingsdagboek bij

Om een meer objectief overzicht te krijgen van wat je eet, is een voedingsdagboek ideaal. Dat kan je zowel op papier doen als digitaal. Foto’s werken ook uitstekend. Het belangrijkste is dat je ALLES noteert of bijhoudt wat je in je mond stopt. Op die manier word je je erg bewust van wat en hoeveel je eet.

Je hebt ook een basis om mee te starten en zo kan je je persoonlijk code kraken om af te vallen. Val je bijvoorbeeld niet af met je huidige dieet? Kijk dan in je dagboek welke kleine aanpassing je kan doorvoeren en test dit gedurende twee weken. 

3. Gebruik een voedingsschema

Een voedingsdagboek laat je zien wat je nu al eet. Maar als je niet weet wat je precies moet eten voor een strak lichaam, dan zit je alsnog met je handen in je haren. Een voedingsschema is in dat geval de ideale oplossing.

De voedingsschema’s van FitChef inspireren jou wekelijks met heerlijke en makkelijk te bereiden recepten. Elk recept dat je krijgt toegestuurd is helemaal gepersonaliseerd op basis van jouw persoonlijke energiebehoefte en de optimale verhouding van macro’s.

Zo verbrand je optimaal vet, terwijl je toch nog maximaal je spiermassa behoudt. Deze combinatie is de sleutel tot een strak lichaam.

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse voedingsschema’s op maat

4. Drink voldoende

Meer water drinken helpt je een beetje om minder te eten en makkelijker af te vallen. Maar dat is niet alles. Door jezelf goed te hydrateren komen je spieren ook voller te staan. Zeker als je voldoende elektrolyten (zout) erbij neemt en de juiste hoeveelheid koolhydraten eet. 

Bovendien is het ook goed voor je stralende huid en je energieniveau. 

5. Eet minder op rustdagen

Door je eetschema aan te passen aan je activiteitsniveau van de dag kan je je vetverbranding enorm stimuleren. Je energiebehoefte op een rustdag is namelijk veel lager dan op een trainingsdag. 

Op rustdagen heb je zeker nog voldoende eiwitten nodig om spieren op te bouwen of te onderhouden. En ook een basishoeveelheid vetten mag je niet vergeten. Maar de inname van koolhydraten en suikers kan je flink terugschroeven. Om te weten wat de ideale verhoudingen zijn gebruik je het beste een voedingsschema. 

6. Doe krachttraining

Als je enkel focust op afvallen en het verbranden van vet, dan kan het zijn dat je lichaamsgewicht in orde is, maar dat je er toch niet echt strak uitziet. Dat heeft natuurlijk alles te maken met je spiermassa.

Denk hierbij maar aan iemand die “skinny fat” is. Dit zijn personen die er in kleding vrij dun uitzien, maar toch niet stevig zijn. De beperkte lichaamsmassa die zij hebben, is namelijk bijna uitsluitend vet en geen spieren.

Meer spiermassa zorgt voor een strakker uiterlijk, al duurt het wel relatief lang om spiermassa op te bouwen. 

7. Doe coretraining

Krachttraining is niet alleen belangrijk voor de spiermassa of het volume aan spieren, maar ook voor de spiertonus. Dat wil zeggen dat spieren die getraind zijn, ook in rust meer gespannen zijn, waardoor je er strakker uitziet. 

Doe daarom krachttraining voor heel je lichaam en vooral die lichaamsdelen die je strakker wil hebben. 

En ook je core en rug is erg belangrijk. Niet omdat je er meer van vermagert, maar omdat je houding ervan verbetert. En een goede trotse rechte lichaamshouding doet je er instant strakker uitzien, zonder dat er iets verandert aan je lichaamssamenstelling. En deze verandering kan je al zien na enkele trainingssessies!