Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

6 voordelen van vet eten om af te vallen

Afvallen

Je hoort het wel eens vaker voorbijkomen dat je vetten niet mag schrappen als je wil afvallen. Dit klinkt natuurlijk tegenstrijdig, want jij wil juist lichaamsvet verliezen. Ontdek 6 manieren waarop vet eten je kan helpen om af te vallen en hoe je dit het beste aanpakt.

1. Vetten zijn verzadigend

Het eerste voordeel is misschien wel het meest belangrijkste. Vetten bevatten per gram meer calorieën dan eiwitten en koolhydraten. Maar vet eten is wel erg verzadigend. Beleg jij een boterham met guacamole of pindakaas in plaats van jam, dan raak je sneller verzadigd, waardoor je dus eerder stopt met eten. Hierdoor heb je op het einde van je maaltijd, en het einde van je dag, alsnog minder calorieën binnen. 

Het omgekeerde geldt voor lightproducten. Zij bevatten minder calorieën, maar zijn niet echt verzadigend, waardoor je er veel te veel van eet en aankomt.

2. Vetten stabiliseren je bloedsuikerspiegel

Een gelijkaardig effect heeft te maken met je bloedsuikerspiegel. Van suiker is geweten dat het je bloedsuikerspiegel op en neer doet gaan, waardoor je last krijgt van energieschommelingen en “cravings”, en daardoor meer gaat eten. 

Vetten houden je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je niet “hangry” (een samenvoeging van hungry en angry) wordt. Hierdoor voel je je beter in je vel en je maakt makkelijker gezonde keuzes. 

3. Gezonde vetten zijn ontstekingsremmend

Gezonde vetten zoals de omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend. Minder ontstekingen in je lichaam helpt allerlei ontstekingsziektes zoals reuma voorkomen, maar is ook goed voor je gewicht

Ontstekingen in je lichaam zorgen er namelijk voor dat je lichaam niet “wil” afvallen, omdat er bij het afbreken van vetcellen ook schadelijke stoffen kunnen vrijkomen, en dat is te belastend voor je immuunsysteem. Door de ontstekingen weg te nemen ondersteun je dit proces. Hierbij is het wel essentieel dat je gezonde vetten eet! 

4. Eiwitten komen vaak samen met vetten

Indien je vetten zou vermijden, zou je ook meer moeite hebben met het eten van voldoende eiwitten. Want vetten en eiwitten zitten vaak samen verpakt. Denk maar aan noten en vette vis zoals zalm.

En eiwitten zijn nog belangrijker bij het afvallen dan vetten! Ze zijn ook verzadigend, zorgen voor het behoud van je spiermassa en zijn belangrijk bij talloze andere lichaamsprocessen.  

5. Vetten zijn belangrijk voor de opbouw van hormonen

Afvallen heeft natuurlijk te maken met je energiebalans. Maar het zijn je hormonen die bepalen wat er met die energie gebeurt. Stresshormonen zorgen voor meer vetopslag aan de buik, geslachtshormonen zoals testosteron zorgen voor spieropbouw. Voldoende vet eten is een voorwaarde voor het aanmaken van deze hormonen en een gezonde hormoonbalans. 

6. Vet verbranden door vet eten

Als je enkel suikers eet, verleert je lichaam om vetten te verbranden. En door de continue insuline afgave is je lichaam niet in staat om vetten te verbranden. Insuline wordt namelijk afgegeven bij het eten van koolhydraten en is een opslaghormoon. Gelukkig kan je je lichaam weer leren om vetten te verbranden door minder koolhydraten te eten, te vasten, nuchter te bewegen en voldoende vet te eten. 

Te veel vet eten

Hoewel er dus meerdere redenen zijn waarom je absoluut vet moet blijven eten, betekent dit niet dat je ongelimiteerd vet kan eten. Te veel vet eten is niet zinvol voor bovenstaande voordelen en zorgt simpelweg voor een overschot aan calorieën waardoor je wel aankomt. 

Om voldoende vetten te eten, maar niet te veel, gebruik je best een eetschema. FitChef levert eetschema’s op maat, waarbij de hoeveelheid calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten wordt afgestemd op jouw persoonlijke behoefte en doelstelling. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat