Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Kan je vet omzetten in spieren?

Afvallen

Als je er slank en atletisch wil uitzien, wil je twee dingen veranderen aan je lichaam: minder vet en meer spiermassa. En als je alle voor- en na foto’s op social media bekijkt, dan lijkt het wel of al die mensen hun vet hebben omgezet in spiermassa; een ideale situatie. Maar kan je vet eigenlijk wel omzetten in spieren? En hoe pak je dit dan aan in je trainingsschema?

Buikvet omzetten in spieren?

Buikvet of elke andere soort vet omzetten in spieren is niet mogelijk. Vetcellen en spiercellen zijn totaal anders opgebouwd. 
Vetcellen bevatten bijvoorbeeld geen stikstof, het atoom dat aanwezig is in aminozuren. Vergelijk het een beetje met je auto. Je kan van je rubberen banden geen aandrijfas maken. Banden bestaan uit rubber en voor de aandrijfas heb je ijzer nodig. 

Kun je gelijktijdig vet verbranden en spieren opbouwen?

Het is niet omdat vetcellen niet rechtstreeks kunnen worden omgezet in spiercellen, dat deze processen niet tegelijk kunnen plaatsvinden. Toch is ook dit niet helemaal vanzelfsprekend. Om dit te begrijpen moeten we even kijken naar hoe en wanneer deze twee processen plaatsvinden.

Hoe verbrand je vetmassa? 

Vetmassa verbranden is een catabolisch proces. Dat wil zeggen dat je lichaam ervoor kiest om weefsel af te breken. Aangezien het lichaam vanuit een evolutionair perspectief het liefst weefsel wil opbouwen om te overleven, zal weefselafbraak alleen plaatsvinden als er een calorietekort is. 

Overtollig vet verbranden of afvallen doet zich dus voor in tijden van schaarste wanneer je minder calorieën inneemt dan je verbruikt. In deze situatie zal het lichaam ook spiermassa willen verbranden. Dat komt omdat spiermassa opbouwen en onderhouden veel energie kost. En als die energie niet beschikbaar is, is het efficiënter om met minder spiermassa door het leven te gaan. 

Hoe bouw je spierweefsel op? 

Spierweefsel opbouwen is een anabolisch proces, dat wil zeggen dat je lichaam ervoor kiest om lichaamsweefsel op te bouwen. 

De aanmaak van spiermassa zal enkel gebeuren bij een calorieoverschot, dus wanneer je meer calorieën eet dan je verbruikt.

Maar in dit geval is het wel belangrijk dat je de juiste calorieën inneemt, aangezien je specifiek aminozuren en dus eiwitten nodig hebt. Als je alleen enorm veel suikers en vetten inneemt met een calorieoverschot, kan je alsnog geen spiermassa opbouwen.

Indien je wil weten hoeveel calorieën en eiwitten jij nodig hebt om spiermassa op te bouwen kan je de FitChef calculator gebruiken. Deze berekent in 1 minuut je totale energiebehoefte, rekeninghoudend met je basismetabolisme, activiteitenniveau en doelstelling.

👉 Bereken hier je persoonlijke energiebehoefte

In tijden van overvloed zal het lichaam dus nieuw weefsel aanmaken, maar niet alleen spiermassa. Het lichaam zal ook extra vetweefsel willen aanmaken als reservevoorraad voor later. 

Hoe kan je optimaal vet verbranden en spieren opbouwen?

Vet omzetten in spieren is niet mogelijk en nu lijkt het ook nog alsof je altijd ófwel aankomt in spiermassa en vetmassa óf beide verliest. Hoe kan je dan ooit een atletisch lichaam krijgen? 

Het klopt dat je beide processen niet 100% kan scheiden, maar je kan ze wel optimaal op elkaar afstemmen. 

  • De kunst bij het afvallen is om veel eiwitten te blijven eten, traag af te vallen en om krachttraining te doen. Op deze manier zal je in verhouding bijna geen extra spiermassa verliezen. 
  • De kunst van het spieren opbouwen is om geduldig te zijn en langzaam aan te komen. Een licht calorieoverschot met voldoende eiwitten is meer dan voldoende. Een te groot calorieoverschot leidt enkel tot meer vet. En ook hier is krachttraining essentieel, het geeft het signaal aan het lichaam dat er behoefte is aan spiermassa. 

Vet verbranden en spieren opbouwen voor beginners en gevorderden

Elk lichaam werkt volgens dezelfde principes, maar afhankelijk van je beginsituatie zal je resultaat toch anders zijn. Laten we dit even toelichten. 

Atleten

Beeld je even een atleet of gevorderde sporter in met een mooi gespierd lichaam. Het onderhouden van deze spiermassa vraagt erg veel en precies werk in de sportschool en in de keuken. Elke dag moet hij of zij voldoende calorieën opnemen om al deze spiermassa te onderhouden. 

Zodra deze persoon toch nog extra vet wil verliezen en begint te diëten zal hij of zij ook wat spiermassa verliezen. Zowel vet omzetten in spieren als tegelijk vet verbranden en spiermassa opbouwen is op dit niveau praktisch onmogelijk. 

Beginners en mensen met overgewicht

Beginners en mensen met overgewicht hebben meer “geluk”. Voor hen is de weg naar een atletisch lichaam nog ver weg, maar de eerste weken boeken ze in verhouding wel veel meer resultaat. 

Beeld je een man in met slanke armen, maar veel buikvet. Indien deze persoon voor de eerste maal naar de sportschool gaat, 3 maal per week krachttraining doet en zijn voeding optimaliseert, zal hij dankzij de training en de eiwitten spiermassa opbouwen. En omdat hij niet te veel suikers en vetten inneemt en veel beweegt kan hij toch nog vetten verbranden tegelijkertijd. 

Kan je vet omzetten in spieren? Conclusie

Nee, vet omzetten in spieren is, althans rechtstreeks, onmogelijk. Maar deze processen vinden wel tegelijk of alternerend plaats waardoor het soms zo lijkt. 
Dat wil zeggen dat je afhankelijk van je beginsituatie wel tegelijk vet kan verbranden en spiermassa opbouwen. Dus het resultaat blijft wel hetzelfde en dat is wat telt.