Wanneer ben je te dik?
AfvallenHet klinkt als een gekke vraag. Onze maatschappij legt echter zo’n focus op slank zijn dat het wel belangrijk is om te weten wat het verschil is tussen wanneer je echt te dik bent of wanneer je gewoon niet voldoet aan het schoonheidsideaal. Door de jaren heen zijn we bovendien met z’n allen helaas gemiddeld een heel pak zwaarder geworden zodat de sociale norm over een normaal aanvaardbaar gewicht overgewicht vaak onbewust mee verhoogd. Hoog tijd dus om duidelijkheid te scheppen in deze zware kwestie.
Vanaf wanneer ben je te dik?
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je te dik bent als je gezondheid er fysiek onder lijdt. Te dik zijn zou niets te maken mogen hebben met het schoonheidsideaal. Natuurlijk kan je er als gevolg ook mentaal onder lijden. Maar aangezien je mentaal ook ontevreden kan zijn als je een normaal gewicht hebt is dit een lastige standaard.
Overgewicht zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Obesitas is ook gerelateerd aan slaap-apneu, sommige kankers, ostoartritis en een hogere bloeddruk. Deze gezondheidsklachten zijn vaak nog maar het begin van een hele cascade aan ongemakken. Wanneer je te dik bent kan je fysiek ook gewoon minder. Je bent sneller moe en bent vaak belemmerd in je acties.
Hoe weet je of je te dik bent?
Om te weten of je te dik bent is het belangrijk om te gaan meten. Als je echt 150kg weegt is dit waarschijnlijk overbodig. Maar veel mensen zijn gewoon wat “chubby” en meer uitgezakt en weten niet of ze nu echt te dik zijn voor hun gezondheid. Een meting doen kan op verschillende manieren.
BMI
De BMI of body mass index kan gebruikt worden als eerste indicator. Een BMI boven 25 geeft aan dat je te zwaar bent voor je lengte. En een BMI vanaf 30 duidt op obesitas.
Indien je niet sport en weet dat je nauwelijks spieren hebt is de BMI een goede maatstaf. Maar omdat spieren veel wegen is deze index voor gespierde mensen geen goede meting. Indien je dus sterk en gespierd bent, maar je hebt ook veel vet, dan kan je beter een van onderstaande metingen gebruiken.
Vetpercentage
Je vetpercentage meten geeft een duidelijker beeld van waaruit je lichaam is opgebouwd. Het maakt een onderscheid tussen je droge spiermassa en je vetmassa. Een vetpercentage van 15% of hoger bij mannen en 25% of hoger bij vrouwen duidt op overgewicht.
Buikomtrek
Je buikomtrek meten is ook erg handig. Indien je niet meteen een speciale weegschaal bij de hand hebt om je vetpercentage te meten kan je eenvoudig kijken of je te dik bent met een lintmeter. Een bijkomend voordeel is dat er enigszins rekening wordt gehouden met de verdeling van je vet. Het buikvet is namelijk slechter voor je dan het lichaamsvet rond je armen. Een persoon met een appelfiguur heeft dus een erg ongezonde vetverdeling.
Voor de meting deel je je buikomtrek door je heupomtrek. Een verhouding boven 1 verhoogt je kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De WHO raadt een ratio van 0,9 of lager aan voor mannen, en 0,85 of lager voor vrouwen.
Help, ik ben te dik. Wat nu?
Indien je tot de conclusie bent gekomen dat je “te dik” bent is eerst belangrijk om naar de oorzaak te kijken. Wanneer je te dik bent omdat je bijvoorbeeld een schildklierprobleem hebt of 2 zwangerschappen achter de rug hebt, mag je jezelf, een beetje credit geven.
Maar overgewicht is voor niemand gezond. Dus het blijft altijd belangrijk om je gewicht zo goed mogelijk te managen. In grote lijnen kan je dit 4-stappenplan volgen:
1. Gezondheid eerst
Indien je verdikt bent door een ziekte en eventueel bijhorende medicatie, zorg er dan eerst voor dat je weer gezond wordt. Uiteraard gaat gezondheid en een normaal gewicht vaak hand in hand, maar laat je gewicht niet de focus zijn. Willen vermageren als je lichaam hormonaal uit balans is heeft geen zin. Je gezondheid gaat dus altijd eerst, natuurlijk hoort daar ook al gezonde voeding en beweging bij, maar zonder verdere druk.
2. Werk aan je mentale kracht.
Afvallen is niet altijd makkelijk. Veel mensen zijn ontevreden over hun gewicht en vechten er tegen. Hierdoor wijzen ze zichzelf af en wordt afvallen een nog grotere mentale strijd. Aanvaard wie je bent. Je leven is gelopen zoals het is gelopen. Omarm elke dag positief als een nieuwe kans naar een gezonder en fitter lichaam. Een goede coach kan wonderen doen.
3. Eet gezond
Ok, nadat je genoeg bomen hebt geknuffeld is het wel tijd voor actie! Een gezond voedingspatroon is de enige weg naar een gezond en slank lichaam. Vergeet alle valse korte termijn oplossingen en ga voluit voor een gezond eetpatroon voor de rest van je leven. Gezond eten is niet complex. Eet zo onbewerkt mogelijk, eet voldoende eiwitten, massa’s groenten en een beetje fruit.
4. Eet volgens je behoefte
Als je gezond eet zal je automatisch richting een normaal gewicht bewegen. Maar ondanks alle moeite kan het soms toch zijn dat je nog steeds overgewicht hebt en je streefgewicht niet haalbaar lijkt. Extra calorieën sluipen namelijk erg makkelijk tot op je bord. Je zal dus naast gezond eten ook wat op je hoeveelheid moeten letten. Met een paar slimme acties hoef je echter nooit honger te lijden!
Als je echt gemotiveerd bent en planmatig aan de slag wil, dan is een FitChef Premium precies wat je zoekt. Op basis van je activiteitsniveau en je doelstelling wordt je persoonlijke caloriebehoefte berekend.
Aan de hand hiervan krijg je elke week gezonde eetschema’s op maat toegestuurd zodat jij lekker en gevarieerd kan blijven eten en stap voor stap je streefgewicht zal bereiken.