Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Wanneer ben je zwaarlijvig?

Afvallen

Zwaarlijvigheid meten we meestal aan de hand van de BMI. Een BMI hoger dan 25 duidt op overgewicht en vanaf 30 spreken we over zwaarlijvigheid. Maar ook de buikomtrek is een interessante maatstaf om zwaarlijvigheid vast te stellen.

Wat is zwaarlijvigheid?

Zwaarlijvig zijn of zwaar overgewicht hebben is een aandoening die op zich simpelweg betekent dat je te veel vet opstapelt in je lichaam. Maar deze aandoening is op haar beurt weer gerelateerd aan allerlei andere ziektebeelden zoals: 

  • diabetes type 2
  • hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol, hartslagaderafwijkingen, trombose, …)
  • metabool syndroom
  • reumatische aandoeningen (jicht & artrose)
  • slaapapneu
  • vervetting van de lever
  • menstruatiestoornissen en/of onvruchtbaarheid bij vrouwen.

 
Een gezond gewicht bereiken hoef je dus zeker niet enkel voor de looks te doen, maar vooral voor je eigen gezondheid en welzijn. 

Wanneer ben je zwaarlijvig?

Zwaarlijvigheid kan je berekenen aan de hand van je BMI of taille-omtrek. 

BMI bij zwaarlijvigheid

Zodra je BMI hoger is dan 25 spreken we van overgewicht. Bij een BMI vanaf 30 spreken we van zwaarlijvigheid of obesitas. Dit onderscheid wordt gemaakt omdat de gezondheidsrisico’s bij een BMI van 30 aanzienlijk stijgen. 

Je BMI berekenen doe je door je gewicht (in kg) te delen door het kwadraat van je lengte (in m).

Voorbeeld: Een man van 1,80 en 98 kg heeft een BMI van 98/(1,8*1,8) = 30,2 en is dus nipt zwaarlijvig. 

Let wel op! Vanaf 81 kg heeft deze persoon al overgewicht. 98 kg duidt op obesitas.  

Tailleomtrek bij zwaarlijvigheid

De tailleomtrek is de omtrek van de buik, gemeten ter hoogte van de navel, na het op een ontspannen manier “volledig” uitademen. Je zet dus geen extra druk. De tailleomtrek is erg interessant omdat vooral het buikvet sterk in verband staat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 

Iemand is zwaarlijvig of heeft abdominale obesitas bij een tailleomtrek van:

  • meer dan 88 cm bij vrouwen 
  • meer dan 102 cm bij mannen

Hoe vaak komt zwaarlijvigheid voor? 

Overgewicht en obesitas komt steeds meer voor in onze Westerse maatschappij. In de leeftijdscategorie van 35 tot 59 jaar heeft ruim 28% van de vrouwen overgewicht en 49% van de mannen. Zwaarlijvigheid of obesitas komt voor bij 13% van de vrouwen en 14% van de mannen. 

Oorzaken van zwaarlijvigheid

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van zwaarlijvigheid. Erfelijke aanleg, schildklierproblemen en medicatie kunnen allemaal een rol spelen. Maar de meest voorkomende oorzaak is een combinatie van te veel (ongezond) eten en te weinig bewegen

Veel bewegen en sporten is erg belangrijk voor een goed gewicht, maar door onze drukken levensstijl hebben we hier niet altijd de tijd voor. 

Voeding speelt de grootste rol. Met een beetje organisatie kan je ervoor zorgen om 3 maal per dag een gezonde maaltijd te nemen en zo je gezondheid en je gewicht optimaliseren. 

De beste voeding om af te vallen moet niet alleen gezond zijn, maar moet ook worden afgestemd op jouw persoonlijk energieverbruik. Een eetschema kan je hierbij helpen. 

Met een FitChef premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat die volledig worden afgestemd op jouw persoonlijke energiebehoefte en dieetvoorkeuren. Zo kan je op een makkelijke en efficiënte manier komaf maken met zwaarlijvigheid.
 
👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema’s op maat