Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zeer ernstig overgewicht? Deze tips helpen je!

Afvallen

Afvallen is een kwestie van een negatieve energiebalans. Dat is niet anders voor iemand met heel ernstig overgewicht, dan voor iemand die graag wat kilo's lichter wil zijn. Maar toch zijn er een aantal verschillende richtlijnen en strategische tips voor iemand die echt meer dan een beetje te zwaar is. Ontdek de beste tips om succesvol af te vallen.

Wanneer heb je zeer ernstig overgewicht?

Ernstig overgewicht kan je makkelijk vaststellen aan de hand van de BMI. Een BMI hoger dan 30 duidt zowel voor mannen als voor vrouwen op obesitas. In deze situatie heb je een veel hoger risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Maar mogelijk is je lage fitheid, immobiliteit en de sociale impact minstens even erg.

Aangezien ernstig overgewicht zo duidelijk vast te stellen is, heb je voldoende aan de BMI. Maar voor een objectievere maatstaf kan je toch ook je vetpercentage meten. Wie weet ben je gespierder dan je denkt.  

Afhankelijk van de leeftijd duidt een vetpercentage hoger dan 25 bij mannen en hoger dan 40 bij vrouwen op ernstig overgewicht. Voor een tabel per leeftijd kan je het blog over een gezond vetpercentage raadplegen. 

Afvallen met zwaar overgewicht

Als je heel ernstig overgewicht hebt gelden nog steeds dezelfde natuurwetten om af te vallen: gezond eten en meer bewegen

Maar toch zijn er voor beide peilers belangrijke strategische verschillen met iemand die slechts een kilootje of vijf te veel weegt. 

  • Voor je voeding zal een tijdelijk dieet niet volstaan. Je zult echt moeten overschakelen op een gezonde levensstijl. Een langetermijnstrategie is de enige manier om succesvol 20 kilo of meer te verliezen. Je bent er namelijk makkelijk een jaartje mee zoet.
  • Wat betreft beweging geldt normaal gezien dat elke vorm van beweging goed is om af te vallen. Maar met ernstig overgewicht ben je niet zo mobiel en dus veel beperkter in je mogelijkheden. Ook hier heb je een langetermijnvisie nodig. Misschien droom je wel van rotsklimmen, maar ben je momenteel enkel in staat om op een loopband te wandelen. 

Hardlopen met ernstig overgewicht?

Hardlopen met ernstig overgewicht is een absolute no-go! De kans dat je een blessure oploopt bij hardlopen is voor mensen met een normaal gewicht al aanzienlijk. Met ernstig overgewicht neem je een onnodig hoog risico omdat je je gewrichten erg zwaar belast. 

Hardlopen is bovendien ook niet superieur om af te vallen. Als je ernstig overgewicht hebt, zal je door stevig te wandelen je hartslag al voldoende hoog krijgen. En omdat je dat veel langer kan volhouden dan hardlopen, zul je er zelfs meer resultaat mee behalen. 

7 tips om af te vallen met ernstig overgewicht

Het belangrijkste als je ernstig overgewicht hebt, is dus een langetermijnstrategie. Maar welke andere tips kan je gebruiken om succesvol veel gewicht te verliezen

1. Start met waarom

Voordat je begint met afvallen dien je jezelf 2 belangrijke vragen te stellen:

Waarom ben ik te zwaar?

Als je echt zeer ernstig overgewicht hebt, is daar vaak ook een andere reden voor dan te veel eten. Indien je kampt met stress, eenzaamheid, onzekerheid, dan is het belangrijk dat je je daar bewust van wordt en dat je ook de oorzaak van je zwaarlijvigheid aanpakt. 

Waarom wil je afvallen?

Je denkt misschien dat je gezonder wil zijn en “er beter wil uitzien”. Maar wat is de echte, diepe reden dat je wil afvallen?

Waarom wil je er beter uitzien? Omdat je gezien wil worden en je geliefd wil voelen? Of waarom wil je gezonder zijn? Misschien wel omdat je (later) met je kleinkinderen wil kunnen spelen. Als je de echte reden vindt, zal je motivatie veel groter zijn! 

2. Zet 10.000 stappen per dag

Indien je zeer ernstig overgewicht hebt is sporten niet vanzelfsprekend. En bewegingsvormen zoals hardlopen zijn gewoonweg te risicovol ivm blessures. Wandelen daarentegen kan bijna iedereen en je hebt er niets voor nodig. Een doel van 10.000 stappen per dag helpt je op een gezonde manier gewicht verliezen, stap voor stap. 

3. Ga zwemmen

Een mooie aanvulling op wandelen is zwemmen. In het zwembad heb je minder last van je overgewicht en het is veel minder belastend voor je gewrichten. Bovendien train je er je hele lichaam mee en verbrand je enorm veel calorieën. Indien je niet van zwemmen houdt, kan je ook aquagym of aquazumba proberen. 

4. Ontdek roeien 

Hou je het liever droog, start dan met roeien. Bij roeien wordt je lichaam gedragen, omdat je op een stoeltje zit. Maar je hebt wel een extra voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld fietsen, omdat je je onder- en bovenlichaam traint. Het is een erg complete oefening die zowel effect heeft op je conditie als op je kracht. 

5. Doe krachttraining

Uiteraard is niet alleen een goede conditietraining belangrijk, maar ook krachttraining. Om op lange termijn succesvol gewicht te blijven verliezen is het belangrijk om je spiermassa te behouden en te laten groeien. Hoe meer spieren, hoe hoger je basismetabolisme, waardoor je veel makkelijker vet verbrandt. 

Bovendien zijn krachtoefeningen die je correct uitvoert erg veilig en je versterkt er niet alleen je spieren mee, maar ook je gewrichten en botten. Indien je dat wenst kan je er zelfs voor kiezen om bepaalde lichaamsdelen in de verf te zetten door ze extra te trainen. 

6. Ga niet op dieet 

Je voedingspatroon zal een grotere impact hebben dan je actieve levensstijl. Maar met tijdelijke crashdiëten schiet je niets op. Wat je nodig hebt, is een nieuw, gezond eetpatroon dat de basis kan vormen voor de rest van je leven. 

Bij FitChef nemen we zeer ernstig overgewicht, zeer ernstig. Daarom doen we niet aan snelle crashdiëten, maar ondersteunen we jou in een gezonde levensstijl. Elke week krijg je gezonde eetschema’s toegestuurd die helemaal zijn afgestemd op jouw persoonlijke energiebehoefte.

Zo leer je stap voor stap gezond, gevarieerd, en vooral lekker te eten. En omdat de hoeveelheid calorieën gepersonaliseerd zijn, zal je gewicht verliezen zonder streng te diëten. 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema's om af te vallen

7. Neem een personal trainer

Op papier lijkt alles soms makkelijk. Maar zodra je aan de slag gaat kom je ongetwijfeld nog tientallen kleine en grote uitdagingen tegen. Aarzel niet om hulp te vragen van een personal trainer of voedingsdeskundige die ervaring heeft met mensen met zeer ernstig overgewicht. De hulp van een professional kan je hele proces veel makkelijker en aangenamer maken.