Gezonde en makkelijke herfstrecepten (inclusief compleet dagmenu)
DagmenuDe herfst betekent zin in comfort food. Maar hoe blijf je ook in het najaar gezond eten, zonder elke dag uitgebreid te moeten koken? In deze blog vind je een compleet dagmenu met gezonde en makkelijke herfstrecepten. Denk aan pompoen, appel, peer en paddenstoelen; seizoensfavorieten die niet alleen veel smaak geven, maar ook boordevol voedingsstoffen zitten.
Voorbeeld dagmenu (minder dan 1500 kcal): gezonde herfstrecepten
Ontbijt: Perzik-pompoen smoothiebowl
Pompoen mag natuurlijk niet ontbreken in de herfst. En door er je dag mee te beginnen, krijg je ook meteen al lekker wat groenten binnen. Deze smoothiebowl is zacht, zoet en verrassend lekker.
Ingrediënten:
- 125 gram perziken
- 75 gram pompoenstukjes
- 125 ml halfvolle melk
- 1 cm gember
- 1 theelepel honing
- ½ limoen
Bereiding:
- Doe de perzik, pompoen, melk, gember, honing en het sap van een halve limoen in een blender. Voeg naar wens nog water toe.
- Mix tot een gladde smoothie en schenk de smoothie in een bowl.
Lunch: Crackers met geitenkaas & peer
Zoet en zout in één hap? Peer en geitenkaas is dé herfstcombi. Nog lekkerder met wat walnoten en tijm.
Ingrediënten:
- 1 peer
- 2 schijfjes verse geitenkaas
- 2 crackers, volkoren
- 2 theelepels honing
Bereiding:
- Snijd de peer in partjes.
- Verdeel de geitenkaas over de crackers. Leg de partjes peer erop en druppel de honing erover.
Diner: Spinazierijst met portobello’s
Een verwarmend gerecht hoeft helemaal niet zwaar te zijn en je hoeft er ook geen uren voor in de keuken te staan. Dit vegetarische herfstrecept maak je al in 20 minuten.
Ingrediënten:
- 70 gram zilvervliesrijst
- 1 rode ui
- 2 portobello's
- 1 eetlepel olijfolie
- ¼ blokje groentebouillon
- ½ theelepel mosterd
- 100 gram spinazie
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de ui in parten en de portobello’s in brede repen.
- Verwarm de olie in een hapjespan en bak de ui en portobello 1 minuut. Voeg 100 ml water en het verkruimelde bouillontablet toe en laat de bouillon in 5-8 minuten inkoken. Breng op smaak met mosterd.
- Giet de rijst af. Roer de spinazie hand voor hand door de warme rijst en laat zo de spinazie slinken. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de spinazierijst met de portobello’s.
Snack: Cottage cheese kwark met gebakken appel
Appel en kaneel; wie houdt er niet van? Lekker als toetje of als snack tussendoor.
Ingrediënten:
- 1 appel
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 1 snufje kaneel
- 200 gram magere kwark
- 150 gram cottage cheese
Bereiding:
- Snijd de appel in kleine partjes.
- Verwarm de olie in een koekenpan en bak de appelpartjes met honing en kaneel 6 minuten op middelhoog vuur.
- Meng ondertussen de kwark met cottage cheese in een kommetje.
- Laat de appelpartjes even afkoelen en schep ze over de cottage cheese kwark.
Een weekmenu vol makkelijke herfstrecepten
Gezond eten in de herfst hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Met een paar seizoensfavorieten en slimme combinaties zet je in weinig tijd iets voedzaams en lekkers op tafel. Dit dagmenu laat zien hoe makkelijk het is om structuur in je dag te brengen, zonder saaie of tijdrovende maaltijden.
Bovendien: door te koken met wat het seizoen te bieden heeft, eet je niet alleen verser, maar vaak ook voordeliger. Minder voedselverspilling, meer variatie én meer smaak.
Plan je herfstgerechten met FitChef
Met ongeveer 1380 kcal en 66 gram eiwit is dit dagmenu perfect voor wie op een verantwoorde manier gezond wil eten, zonder honger of tekorten.
Wat je hierboven ziet, is slechts één voorbeeld. Wil je vaker dit soort makkelijke en gezonde herfstrecepten op tafel zetten? Met FitChef stel je eenvoudig je persoonlijke weekmenu samen; volledig afgestemd op jouw doelen, voorkeuren en eetmomenten.