Vegetarisch eten: voorbeeld dagmenu met vegetarische gerechten
DagmenuBen je op zoek naar inspiratie voor lekker en gezond vegetarisch eten? In dit blog vind je een compleet voorbeeld dagmenu boordevol makkelijke en simpele vegetarische gerechten. Ideaal als je gezonder wilt leven, wilt afvallen of gewoon bewuster wilt eten zonder vlees of vis. Met dit dagmenu zie je hoe gevarieerd, makkelijk én lekker vegetarisch eten kan zijn, zelfs op drukke dagen!
Voorbeeld vegetarisch dagmenu:
Ontbijt: Yoghurt bowl met aardbeienpuree
Ingrediënten:
- 100 gram aardbeien
- 10 gram pure chocolade (75% cacao)
- 15 gram gemengde noten
- 200 ml Griekse yoghurt
- 10 gram pompoenpitten
Bereiding:
- Laat de aardbeien ontdooien in een schaaltje en prak ze tot een puree.
- Hak de chocolade en de noten grof.
- Schep de yoghurt in een kom.
- Voeg de aardbeienpuree toe en verdeel de chocolade, noten en pompoenpitten erover.
Lunch: Wrap met geitenkaas, biet & appel
Ingrediënten:
- 75 gram linzen
- 1 appel
- 1 mini rode biet
- 1 tortilla wrap
- 1 schijfje verse geitenkaas
- 1 handje gemengde sla
Bereiding:
- Spoel de linzen in een vergiet af met koud water en laat ze uitlekken.
- Snijd de appel in reepjes en de biet in dunne plakjes.
- Besmeer de wrap met de geitenkaas. Verdeel hier de sla over en vervolgens de plakjes biet, appel en linzen. Breng op smaak met peper en zout.
- Rol de wrap op. Snijd doormidden en serveer op een bord.
Diner: Rijst met sajoerboontjes & sticky tempeh
Ingrediënten:
- 70 gram zilvervliesrijst
- 200 gram sperziebonen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 ½ eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel ketjap manis
- ½ theelepel sambal
- 50 ml kokosmelk
- 90 gram tempeh, ketjap
- 1 theelepel honing
Bereiding:
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg de sperziebonen toe aan een pan met ruim water en kook in ongeveer 6 minuten gaar.
- Snipper de ui en snijd het teentje knoflook fijn.
- Verwarm de helft van de olie in een wokpan. Fruit hierin de ui 2 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak een minuutje mee.
- Voeg ketjap, sambal en kokosmelk toe aan de pan. Breng aan de kook tot de saus iets inkookt. Roer dan de afgegoten sperziebonen erdoor en verwarm een minuutje mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm ondertussen de andere helft van de olie in een koekenpan en bak de tempehblokjes in 3-4 minuten goudbruin. Roer de honing door de tempeh en bak nog kort door. Zet het vuur uit.
- Serveer de rijst met de sajoerboontjes en sticky tempeh.
Snack: Ananas met tropische ricotta
Ingrediënten:
- 125 gram ananasstukjes (diepvries)
- 50 gram ricotta
- ½ limoen
- 1 eetlepel geraspte kokos
Bereiding:
- Laat de ananas ontdooien in een vergiet.
- Meng de ricotta met limoensap, kokosrasp, peper en zout naar smaak.
- Serveer de ananas met de ricotta.
Waarom vegetarisch eten helpt bij afvallen
Vegetarische recepten zijn vaak lichter en bevatten meer vezels dan maaltijden met vlees. Denk aan gerechten met peulvruchten, groenten, noten en volkoren granen. Ze geven je langdurig een verzadigd gevoel, terwijl je toch minder calorieën binnenkrijgt. Ideaal dus als je wilt afvallen.
Makkelijke vegetarische recepten voor elke dag
Geen zin om uren in de keuken te staan? Dat hoeft ook helemaal niet. Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ons vegetarisch weekmenu bestaat uit simpele gerechten die vaak binnen 20 minuten op tafel staan. Perfect voor drukke dagen!
Denk aan:
-
Makkelijke vegetarische recepten met volkoren pasta en veel groenten
-
Gezonde vegetarische recepten op basis van linzen, bonen of kikkererwten
-
Vegetarische gerechten die je makkelijk kunt voorbereiden of meenemen
Vegetarisch weekmenu op maat
Iedereen eet anders. Daarom stel je bij FitChef zelf je voorkeuren in.
Lunch je bijvoorbeeld liever met brood? Hou je meer van hartige tussendoortjes? Of wil je juist een dag helemaal geen snacks?
Geen probleem. Het weekmenu wordt automatisch aangepast aan jouw voorkeuren en doelen. Zo blijft het haalbaar, persoonlijk en vooral: lekker.