Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Waar val je het eerst af?

Afvallen

Veel mensen zouden graag ergens op hun lichaam wat strakker zijn en besluiten daarom af te vallen. Maar is dat wel altijd een goed idee? Soms val je namelijk niet af op de plaats waar jij dat zou willen. Hoe zit dat dan? Waar val je het eerst af en kan je dit proces enigszins sturen?

Onzichtbaar vetverlies

Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen. En dat zie je dus niet aan de buitenkant. Het is dus niet het buikvet dat je kan vastpakken, want dat is onderhuids vet.  

Dat je eerst visceraal vet verliest, is goed nieuws, want visceraal vet is sterker gecorreleerd met metabole ziekten dan onderhuids vet. Gezondheid eerst dus! En omdat je binnen in je buikholte vet verliest kan je buikvolume en omtrek toch ook verkleinen. Maar het onderhuids vet op je buik, dat blijft helaas nog even.  

Waar val je het eerst af en waar het laatst? 

Het patroon van afvallen is verschillend voor vrouwen en mannen. 

Vrouwen

Vrouwen stapelen voornamelijk makkelijk vet op rond de heupen en billen. Als zij aankomen, komen ze daar het eerste aan. En daar verdwijnt het vet ook als laatste. Het vet dat het makkelijkste verdwijnt, is datgene op de ledematen zoals de armen en benen. 

Mannen

Mannen die afvallen vallen ook eerst af aan de armen en benen. En vallen ook sneller af aan de bovenbenen en de heupen dan vrouwen. Het vet dat bij mannen als laatste verdwijnt, is het zichtbare onderhuidse buikvet. 

De rol van je hormonen

Hiermee is het verhaal echter nog niet afgelopen. Je hormonen spelen namelijk ook nog een rol. Je hormoonbalans bepaalt voor een gedeelte de vetverdeling in je lichaam. Hier bestaan hele studies over en wisselwerking is erg ingewikkeld. Enkele voorbeeldjes: 

  • Het bekendste voorbeeld is cortisol. Door veel langdurige stress en een te hoog cortisol kan je meer vetopslag krijgen rond de buik. 
  • Meer vet net onder je schouderbladen zou duiden op een hoog gehalte aan insuline. 

Je hormonen in balans brengen is altijd een goede zaak voor je gezondheid. Maar verwacht geen wonderen wat betreft de vetverdeling. Want er is nog een belangrijkere factor in het spel: je genen. 

De rol van je genen

Je zou kunnen denken dat je hormonen alle vetverdeling bepalen, maar dat lijkt niet het geval. De typische appelvorm bij mannen en peervorm bij vrouwen is minstens voor 50% genetisch bepaald en dus niet enkel hormonaal. 
Binnen hetzelfde geslacht lijkt de vetverdeling zelfs voor 70% genetisch bepaald te zijn en slechts 30% hormonaal. En over je genetische code kunnen we kort zijn: die kan je niet meer beïnvloeden. 

Kan je plaatselijk afvallen? 

Toch heb je ook zelf enige invloed op waar je het eerst afvalt. Je kan dit proces namelijk toch nog enigszins sturen door het principe van spotreductie. 

Spotreductie betekent dat je oefeningen doet voor een bepaalde spiergroep, om op die plaats vet te verliezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bodyweight squats, omdat je vet op je benen wil verliezen of push-ups omdat je vet op je armen kwijt wil. 

Veel trainers zeggen dat dit niet kan, maar onderzoek laat zien dat er wel een, heel klein, effect mogelijk is. Dit zou verklaard kunnen worden door meer bloedcirculatie en warmte in de regio die je traint en een verdeling van energie. Maar het effect is dus niet groot en voor de meeste mensen niet de moeite waard. 

Samengevat: waar val je het eerst af?

Eerst val je af aan je ledematen. Mannen vallen het laatst af op de buik, vrouwen rond de heupen. Je kan dit proces deels sturen door je hormoonbalans te herstellen en specifiek te trainen.