Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Wat is een goed alternatief voor brood? Onze top 8!

Gezondheid

Niet iedereen is zo happig op brood. Maar als je brood wil vervangen, dan zal je wel even creatief te werk moeten gaan. Gelukkig zijn er veel gezonde alternatieven die minstens even goed smaken en makkelijk te bereiden zijn.

Waarom zou je geen of minder brood eten?

De meeste mensen eten vrij veel brood en daar is niets mis mee. Vooral volkorenbrood bevat veel gezonde voedingsstoffen omdat de hele tarwekorrel wordt gebruikt. Je hoeft dus echt niet op zoek naar een alternatief voor brood omdat het zo ongezond is. Brood bevat onder andere vitamines zoals vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6 en vitamine B11 en ook mineralen zoals jodium en ijzer. Bovendien bevat brood ook erg veel vezels wat goed is voor je darmen.

Maar brood is gemaakt van tarwe en bevat dus gluten. Hier zijn sommige mensen intolerant of allergisch voor. Op lange termijn kan dit ontstekingen in de darm en zelfs een lekkende darm veroorzaken. Dit kan op zijn beurt dan weer leiden tot andere gezondheidsaandoeningen zoals auto-immuunziektes. 

Brood bevat bovendien erg veel koolhydraten en relatief weinig eiwitten of vetten. Koolhydraten geven je veel goede energie, maar als je weinig beweegt, dan kan je er beter niet te veel van eten. Anders worden die overbodige koolhydraten omgezet in onderhuids vet.

Tot slot kan het zijn dat je gewoon even wat zin hebt in meer variatie op je bord. "Verandering van spijs doet eten", zegt men. En een gevarieerd voedingspatroon geeft je een meer evenwichtige inname van alle goede voedingsstoffen. 

8 keer een gezond alternatief voor brood

Indien je geen brood wil eten omdat je het niet goed kan verdragen of omdat je even wat anders wil, dan kan je je laten inspireren door deze tips: 

1. Rijstcrackers

Het voordeel van rijstcrackers is dat ze geen gluten bevatten en dat je nog steeds hetzelfde beleg kan gebruiken als bij brood. Rijstcrackers gaan zowel prima samen met hartig als met zoet beleg. En vergeet ook je groenten niet! 

2. Couscous

Een salade op basis van couscous is een leuk alternatief voor brood. Je kan zelf kiezen welke verhouding van couscous en groenten je wil. En je kan er ook makkelijk een bron van eiwitten aan toevoegen. Couscous is wel gemaakt van tarwe en bevat nog steeds gluten. 

3. Kikkererwten

Ben je op zoek naar een alternatief voor brood dat ook veel vezels bevat en liefst ook meer eiwitten? Dan zijn peulvruchten zoals kikkererwten een goede basis voor een gezonde salade. En natuurlijk zijn ook de andere peulvruchten zoals linzen en bonen uitermate geschikt. 

4. Pasta

Ben je even uitgekeken op brood, maak dan eens een lekkere pastasalade. Warme pasta bij het diner is heerlijk, maar ook koude pasta als lunch is superlekker. Normale pasta is eveneens gemaakt van tarwe en bevat dus gluten. Wie liever gluten vermijdt kan pasta kiezen op basis van rijst, maïs of peulvruchten. 

5. Wraps

Wraps zijn een erg makkelijke manier om je broodmaaltijd een nieuwe lay-out te geven. Alles wat je vroeger op je brood deed, gooi je nu tussen je wrap. Bovendien is het een makkelijke manier om meer groenten aan je maaltijd toe te voegen. Indien je je groente-inname wil maximaliseren kan je zelfs wraps kopen op basis van groenten zoals rode bieten of wortels. 

6. Omelet

Ben je op zoek naar een eiwitrijk alternatief voor brood? Maak dan eens een omelet met veel groenten. Een omelet is het lekkerst als je deze vers kan maken, maar je kan deze ook opwarmen of gewoon koud eten. Wil je toch nog koolhydraten eten? Strooi er dan wat krenten of stukjes dadel overheen; heerlijk!

7. Pannenkoeken

Zijn koolhydraten geen probleem of zelfs een vereiste omdat je een grote inspanning gaat leveren? Maak dan eens pannenkoeken. Het is heus niet zo moeilijk en ze vallen bij iedereen in de smaak. Indien je een recept wil zonder tarwe kan je havermoutpannenkoeken maken. 

8. Havermout

Havermout is erg veelzijdig en een goed koolhydraatrijk alternatief voor brood. Naast pannenkoeken zijn de meest bekende recepten havermoutpap en overnight oats. Groenten lijken er misschien wat minder goed bij te passen, maar probeer het zeker eens te combineren met julienne gesneden wortel (en dan met rozijnen en kaneel!) of roer er geraspte courgette doorheen. Vers fruit, zoals een handjevol bessen, doet het altijd goed bij je havermout!

Lunch zonder brood

Op zoek naar leuke receptjes voor een lunch zonder brood? Laat je inspireren door de lekkere en makkelijk te bereiden recepten van FitChef. 

Ontbijt zonder brood

Ook in de ochtend zijn er enorm veel alternatieven voor brood. Wat dacht je van de volgende: