Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is een banaan gezond of een dikmaker?

Gezondheid

Bananen zijn een van de meest gegeten fruitsoorten. Ze zijn lekker en superhandig om mee te nemen en te “schillen”. Bovendien zijn bananen erg veelzijdig. Je kan ze zo eten, op brood met jam, of verwerken in een smoothie, door de yoghurt, havermout of pannenkoeken. Bananen zijn het krachtvoer bij uitstek voor elke duursporter. Maar hoe gezond zijn bananen en word je niet dik van al die suikers?

Wat zit er allemaal in een banaan? 

Bananen bevatten net als vele andere fruitsoorten tal van gezonde vitamines, mineralen en vezels. Ze zijn onder andere rijk aan: 

  • Kalium en magnesium: belangrijk voor het ontspannen van je bloedvaten en een gezonde bloeddruk. Kalium ondersteunt het versturen van elektrische signalen in het lichaam en doet spieren samentrekken.
  • Calcium: belangrijk voor het aanspannen van bloedvaten en spieren. En belangrijk voor sterke botten. 
  • Vitamine B6: draagt bij aan je energieniveau en aan een goede nachtrust. 
  • Tryptofaan: een stofje dat mede zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Een gezonde aanmaak van serotonine is op zijn beurt noodzakelijk voor de productie van melatonine, het slaaphormoon. 
  • Vezels: deze zorgen voor een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. 
  • Anti-oxidanten: onder andere vitamine E, vitamine C en enkele specifieke dopamines en catechines. Anti-oxidanten helpen schade door vrije radicalen te verminderen waardoor je minder snel veroudert en het risico op allerlei ziektes verkleint. 

Hoeveel kcal zitten er in een banaan?

Een gemiddelde banaan van 118 gram bevat ongeveer 105 kcal. Is dat veel? Een gemiddelde volwassen vrouw zou ongeveer zo’n 2000 kcal per dag moeten opnemen. Een banaan per dag draagt dus ongeveer bij aan 5% van je dagelijkse energiebehoefte, wat niet heel veel is. 

Kan een banaan een dikmaker zijn? Bananen op zich zijn geen dikmakers. Of je al dan niet aankomt, hangt af van het feit of je tijdens de hele dag meer energie opneemt dan je verbruikt. En een banaan van 105 kcal met tal van goede voedingsstoffen en vezels levert dus geen zinloze calorieën, maar draagt bij aan een gezond voedingspatroon. 
 
Wil je weten hoeveel kcal jij per dag mag eten? Bereken het in twee minuten met de FitChef Calculator.

En wil je er zeker van zijn dat je portie banaan nog binnen jouw energiebehoefte past? Meld je dan aan voor een FitChef Premium abonnement. Hierbij krijg je wekelijks eetschema’s op maat, helemaal aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoefte. Zo kan je zorgeloos genieten van heerlijke recepten, en toch al je doelstellingen bereiken. 

👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema’s op maat

Koolhydraten in bananen

Hoewel afvallen bijna uitsluitend bepaald wordt door je energiebalans, speelt ook de verdeling van je macro’s een rol. Hier geldt eigenlijk dezelfde regel als bij het totale aantal kcal. Als het aantal koolhydraten uit een banaan past in je totale behoefte aan koolhydraten is er geen enkel probleem.

Zijn je macro’s uit balans en eet je in verhouding te veel koolhydraten en te weinig eiwitten en vetten, dan zal je veel moeite hebben met een stabiele bloedsuikerspiegel, het onderhouden van je spiermassa en de aanmaak van de juiste hormonen. 

In een gemiddelde banaan zit ongeveer 22% koolhydraten, waarvan 12-14 % suikers. Deze suikers bestaan ongeveer uit 4,9% vrije fructose, 5% vrije glucose en 2,4% sacharose. 

De hoeveelheid vrije fructose is vrij hoog ten opzichte van abrikozen of perziken, maar lager dan bij druiven, appels of peren. 

Een teveel aan fructose is niet goed voor je. Het belast de lever en wordt makkelijk omgezet in vetten. Maar zolang je je houdt aan 2-3 porties fruit per dag is er echt geen enkel probleem. En dan hoef je absoluut je hoofd niet te breken over welk fruit je het beste kan eten. Fructose wordt enkel een probleem als je overdreven veel fruit eet of bewerkte voedingsmiddelen koopt die vol zitten met deze suikers. 

Conclusie: Is een banaan gezond?

We kunnen absoluut concluderen dat een banaan gezond is. Deze fruitsoort zit boordevol goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Met de aanwezige calorieën of koolhydraten is absoluut niets mis als je ze inpast in je totale energiebehoefte. Een banaan past in elk gezond eetschema. Zowel voor wie gezond wil blijven en veel wil sporten als voor personen die willen afvallen of aankomen

Recepten met banaan

Ben je overtuigd van de gezondheidsvoordelen van bananen? Laat je dan inspireren door deze heerlijke recepten: