Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is een broodje gezond eigenlijk echt gezond?

Gezondheid

Een broodje gezond is al jaren de go-to-lunch van menig Nederlander. Het is lekker, makkelijk en je kan het op iedere hoek van de straat krijgen. Maar is het ook echt zo gezond als de naam doet vermoeden, of weten we inmiddels wel beter?

Wat zit er op een broodje gezond?

Er bestaat geen standaard universeel broodje gezond. Meestal bestaat de basis uit een stuk vers stokbrood, een pistolet of bolletje. En deze wordt dan rijkelijk belegd met ham, kaas, een gekookt eitje en allerlei rauwkost. Mayonaise is de meest gebruikte saus, maar er zijn ook liefhebbers van honingmosterdsaus, yoghurtsaus of knoflooksaus. 

Is een broodje gezond nu echt gezond?

Over het algemeen is zo’n broodje relatief gezond. Maar om een zinnige uitspraak te doen moeten we dit eens van naderbij bekijken. 

Calorieën

Een gemiddeld broodje gezond bevat zo’n 400-600 kcal. Dat is op zich vrij normaal als je daarmee voldoende gegeten hebt. Bovendien zitten er ook nog heel wat groenten bij die voor een goede verzadiging zorgen. 
Wat telt is of het aantal calorieën is aangepast aan jouw persoonlijke behoefte. Om te weten hoeveel calorieën jij dagelijks nodig hebt, kan je onze calculator gebruiken. 

De verhouding macro’s

Niet alleen calorieën, maar ook de verhouding van de drie macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) in je maaltijden is belangrijk. Het brood zorgt natuurlijk voor koolhydraten. Eiwitten vind je in een plakje ham of een gekookt eitje. En de mayo zorgt voor een beetje vetten. 

De precieze verhouding is natuurlijk verschillend per broodje, maar gemiddeld genomen is een broodje gezond wel vrij evenwichtig verdeeld. Al is het vaak een uitdaging om aan voldoende eiwitten te komen. Een extra plak ham of een eitje kan hierbij helpen. 

Brood

Of brood gezond is, daar kan je over discussiëren. Er zitten veel gezonde voedingsstoffen in, maar ook gluten. Een broodje gezond wordt in ieder geval gemaakt met vers brood, en valt niet onder de categorie van de bagels of donuts.  

Gezonde voedingsstoffen

Zowel brood, ham, kaas en eitjes bevatten tal van gezonde voedingsstoffen. En als je daar ook nog eens rauwkost bij doet, dan krijg je heel wat vitamines, mineralen en vezels binnen. Ja, zo kan een broodje gezond echt wel bijdragen aan een gezond eetpatroon. 

De saus

Een saus kan een maaltijd maken of kraken. Bij een broodje gezond wordt vaak mayonaise geserveerd. Deze is helaas meestal gemaakt met plantaardige oliën vol omega 6 vetzuren. In een kleine hoeveelheid is dit geen erg, maar een betere optie is om mayonaise op basis van olijfolie te gebruiken of een andere natuurlijke saus te voorzien zoals een yoghurtdressing, of een honingmosterdsausje. 

Het ultieme broodje gezond maken

Een broodje gezond is dus op zichzelf vrij gezond. Wil jij het ultieme gezonde broodje maken, kies dan voor: 

  • Volkoren brood
  • Zelfgemaakte mayo
  • Een extra eitje
  • Extra rauwkost op je bord 

Laat je eventueel inspireren door de volgende recepten: