Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Caloriearme lunch: 5 tips

Gezondheid

Wil je afvallen en ben je op zoek naar een caloriearme lunch? Dan moet je wel even nadenken. Weinig calorieën eten is niet zo moeilijk, maar je wil wel verzadigd zijn en alle voedingsstoffen binnenkrijgen die je nodig hebt. Hoe pak je dat op een slimme manier aan?

Wat is een caloriearme lunch?

Wat voor de een, een caloriearme lunch is, is voor de ander calorierijk. Het hangt namelijk helemaal af van je dagelijkse energiebehoefte. Voor een gemiddeld persoon met een energiebehoefte van 2000 kcal per dag is een lunch van ongeveer 600 kcal normaal. Caloriearm zou dan bijvoorbeeld 400 kcal zijn. 

Ben je benieuwd naar hoeveel calorieën ideaal zijn voor jouw lichaam? Via de FitChef Calculator bereken je het in twee minuten. En met het FitChef Premium membership krijg je elke week eetschema’s op maat. Zo ben je zeker dat elke maaltijd is afgestemd op jouw energiebehoefte en doelstellingen. 

👉 Bereken hier je energiebehoefte

Waarom een caloriearme lunch?

Natuurlijk denk je bij een caloriearme lunch meteen aan afvallen. Maar dat hoeft echt niet de enige reden te zijn. Een caloriearme lunch kan je ook helpen om een betere focus te behouden tijdens de dag. Door geen al te zware maaltijd te nemen voorkom je het bekende namiddagdipje. 

Gezonde caloriearme lunch

Gezond en caloriearm, dan denken wij aan drie dingen: groenten, groenten en groenten. Hoe meer groenten je eet, hoe meer vitamines en mineralen je binnenkrijgt. En ook veel vezels die je een verzadigd gevoel geven. Ben je een grote eter? Met groenten kan je je haast niet overeten wat calorieën betreft. 

Natuurlijk heb je ook dagelijks voldoende eiwitten nodig, dus die mogen bij de lunch niet ontbreken. Wissel af tussen plantaardige en dierlijke eiwitbronnen om zo veel mogelijk variatie in je dieet te krijgen. 

Gezonde vetten zijn ook belangrijk, maar die zijn wel calorierijk. Dus daar hoef je niet op te focussen omdat je meestal bij het diner wel voldoende vetten inneemt.

Lekkere caloriearme lunch

Vind je groenten saai en smakeloos? Dan moet je wat creatiever te werk gaan. Kies eens niet voor sla en komkommer, maar probeer eens wat nieuws. Je kan je groenten ook anders bereiden zoals grillen. Daar heb je wel iets meer tijd voor nodig. 

En het zijn vaak de kleine details die je lunch maken of kraken. Denk maar aan een handjevol bessen of geroosterde pijnboompitjes in je salade of een snufje chilli-flakes in je soep. 

Caloriearme lunchrecepten maken: 5 tips

Benieuwd hoe je zelf caloriearme recepten kan maken? Ga dan eens creatief aan de slag met deze 5 tips. 

1. Maak wraps

Door je groenten in een wrap te rollen heb je ineens een hip gerecht met een goede bite. Wraps bevatten natuurlijk wel wat koolhydraten, maar als je ze vult met groenten en een eiwitbron, dan kom je heus niet aan te veel calorieën. Ook een heerlijk sausje is niet verboden. Probeer bijvoorbeeld eens een caloriearme dressing op basis van yoghurt en mosterd. 

2. Eet voldoende eiwitten

Hoe belangrijk die groenten ook zijn, vergeet je eiwitten niet. Eiwitten bevatten calorieën, maar zijn essentieel voor je spieren en ze zijn erg verzadigend. Ze zullen je dus helpen je honger te stillen tot de volgende maaltijd. Ideaal als je wil afvallen zonder honger

3. Kies mager broodbeleg

Brood wordt vaak als een van de boosdoeners gezien. En inderdaad, als je ‘s middags 8 boterhammen eet met kaas en chocopasta, dan krijg je veel te veel calorieën binnen en veel te weinig voedingsstoffen. Maar je kan ook een gezonde broodmaaltijd maken. Beleg je boterham met mager broodbeleg en een heleboel groenten en je zult versteld staan hoe weinig calorieën dit oplevert. 

4. Meet je vetten af

Zoals eerder gezegd zijn gezonde vetten belangrijk, maar ze bevatten wel veel calorieën. Gebruik je vetstof om bijvoorbeeld wat kip te bakken? Meet die dan af. Een theelepel olijfolie draagt bij aan je gezondheid en het geeft een verzadigend gevoel.

Vier eetlepels olijfolie daarentegen zorgen vooral voor een overdaad aan calorieën waar je uren sport voor nodig hebt om die er weer af te krijgen. 

5. Vervang je koolhydraten

Veel groenten, eiwitten en een klein beetje gezonde vetten zijn dus ideaal voor een caloriearme lunch. Mag je dan geen koolhydraten eten? Jawel, kijk maar naar het voorbeeldje van het brood. Maar toch zul je voorzichtig moeten zijn, anders neem je te snel te veel calorieën op.

Een leuke manier om dit op te lossen is om groenten te gebruiken als rijst of pasta. Denk maar aan bloemkoolrijst of courgettispaghetti. Echt eens proberen!