Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Cellulitis wegkrijgen. 7 tips

Gezondheid

Elk lichaam is een wonder der natuur. Iedere vrouw (én man) zou zichzelf graag moeten zien en tevreden moeten zijn met haar of zijn huidige lichaam. Maar we zijn allemaal mensen en stiekem maken we ons toch druk over kleine dingetjes zoals cellulitis. Het mooie van cellulitis proberen wegkrijgen is dat het samengaat met een gezonde levensstijl en dat kan alleen maar winst opleveren. Ontdek hoe je cellulitis kan verminderen met 7 praktische tips.

Wat is cellulitis? 

Cellulitis wordt eigenlijk vaak verward met cellulite. Laten we even het verschil tussen beide toelichten: 

Cellulitis huidziekten

Cellulitis eindigt op -is, wat duidt op een ontsteking. In dit geval een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De symptomen hiervan zijn extreem rode en gezwollen huid, pijn en hoge koorts. Dit wordt meestal behandeld met antibiotica.

Sinaasappelhuid

In de volksmond wordt de term cellulitis echter gebruikt voor cellulite of sinaasappelhuid. Daarom gebruiken wij in dit artikel zowel de term cellulitis als cellulite. 

Hoe ontstaat cellulitis?

Sinaasappelhuid ontstaat doordat afvalstoffen zich ophopen in de diepere lagen van de huid. Dit doet zich meestal voor op de plaatsen waar de doorbloeding het minst goed verloopt: de buik, benen en billen. Als gevolg hiervan gaat het bindweefsel verkleven en ontstaat er een onregelmatig patroon. 

De risicofactoren voor cellulitis hebben dan ook vooral te maken met een verhoogde opname van afvalstoffen en het niet afvoeren ervan. De grootste risicofactoren zijn:

  • Leeftijd: Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je aanmaakt. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en gevoeliger voor cellulitis. 
  • Huidskleur: Mensen met donkere huidtypes hebben er iets meer last van.
  • Geslacht: Vooral vrouwen hebben er last van. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het hogere vetpercentage en het verschil in hormonen.
  • Hormonale veranderingen: De anticonceptiepil nemen of zwanger worden heeft een effect op je hormonen en dus ook op je vochthuishouding. Dit kan cellulitis meer zichtbaar maken. 
  • Levensstijl: Ongezonde voeding en roken zorgt voor meer afvalstoffen. Te weinig bewegen zorgt voor een te lage bloedcirculatie waardoor afvalstoffen niet (goed) afgevoerd kunnen worden. 
  • Erfelijkheid: Helaas kan het ook doorgegeven worden in de familie. 

Kun je cellulitis wegkrijgen? 7 tips

Of je cellulitis helemaal kan wegkrijgen hangt er vooral vanaf hoe lang het al aanwezig is. Maar het verminderen kan zeker. Om je sinaasappelhuid zo veel mogelijk weg te werken zul je moeten focussen op minder afvalstoffen opnemen en meer afvalstoffen afvoeren. 

1. Vermijd fastfood

Slechte vetten en te veel suikers zijn niet goed voor je gezondheid en ook niet voor je huid. Alle ongezonde voeding en vooral gefrituurde fastfood, alcohol en snelle suikers bombarderen je lichaam met afvalstoffen. En die afvalstoffen zullen zich ergens moeten opstapelen. Je kan vast raden waar. 

2. Eet meer anti-oxidanten

Andersom zal gezonde voeding juist afvalstoffen afbreken! De welbekende anti-oxidanten rekenen af met vrije radicalen en minimaliseren zo weefselschade.

Groenten en fruit met veel vitamine C gaan daarbovenop zelfs de afbraak van collageen tegen. 

Niet alleen vitamines en mineralen, maar ook ander stofjes zoals polyfenolen en bioflavonoïden hebben een anti-oxiderende werking. Deze vind je in bijna alle groenten en fruit.

3. Eet biologische voeding

Nu je toch zo goed bezig bent kan je net zo goed kiezen voor biologische voeding. Voeding die flink bespoten is bevat namelijk ook veel belastende afvalstoffen. En aangezien we ongewild al zo veel slechte stoffen in ons lichaam krijgen (door bijvoorbeeld de vervuilde lucht), is dit een makkelijke manier om de balans wat te herstellen. 

4. Eet meer gezonde vetten

Cellulite is dan wel een ophoping van afvalstoffen in je onderhuids vetweefsel. Dat wil niet zeggen dat vetten de boosdoener zijn. Integendeel. Gezonde vetten zijn erg belangrijk voor je hormoonbalans, het remmen van ontstekingen en hydrateren van je lichaamscellen. 

Wil je echt van die sinaasappelhuid af? Dan zul je dus supergezond moeten eten. Gelukkig hoeft dit niet zo moeilijk te zijn. Met een FitChef premium abonnement krijg je elke week gezonde eetschema’s op maat. Zo kan je gezond en lekker eten en tegelijk nog een kilootje extra kwijtraken als je dat wenst. 

👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema's op maat

5. Drink voldoende water

Je hoeft echt geen 3 liter water te drinken als je geen dorst hebt. Maar probeer toch om ongeveer 1,5 liter water per dag te drinken, afhankelijk van je dorstgevoel. Dit is belangrijk voor je lymfesysteem en de hydratatie van je huid. Opgelet met cafeïnehoudende drankjes. Te veel cafeïne zou cellulitis in de hand kunnen werken. 

6. Cellulitis work-out

Gezonde voeding is essentieel tegen een sinaasappelhuid! Maar hoe kan het dan dat sommige mensen gezond eten, zelfs slank zijn en toch last hebben van cellulitis? Te weinig beweging is meestal de oorzaak. 
 
Door elke dag voldoende te bewegen en minstens 10.000 stappen per dag te zetten zorg je voor een veel betere bloeddoorstroming en het afvoeren van afvalstoffen. Doe vooral wat je leuk vindt en shake that orange away. 

7. Boek een behandeling

Zonder veranderingen in je levensstijl is een behandeling bij een schoonheidsspecialist weggegooid geld. Maar zij kunnen wel prima aanvullende behandelingen doen zoals een bindweefselmassage, microneedling en cryobehandelingen.

En ze kunnen je ook een aantal crèmes adviseren met bijvoorbeeld vitamine A-zuren om je bindweefsel te versterken. Deze crèmes doen geen wonderen, maar extra smeren en hydrateren kan nooit kwaad!