Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zijn diepvries groenten of groenten uit blik net zo gezond als verse groenten?

Gezondheid

Elke dag voldoende groenten eten is belangrijk voor de inname van vitamines, mineralen, vezels en ook water. Verse groenten lijken logischerwijs de beste keuze. Het probleem is dat je ze niet heel lang kan bewaren en dat niet alle groenten het hele jaar door vers beschikbaar zijn. Diepvries groenten of groenten uit blik bieden dan een prima alternatief. Maar zijn ze net zo gezond?

Zijn diepvries groenten gezond?

Het invriezen van groenten is een prima bewaartechniek voor het behouden van voedingsstoffen. Diepvries groenten zijn gezond en behouden alle koolhydraten, vetten, eiwitten en het grootste deel van de vitamines en mineralen. 

Er gaat inderdaad een klein deel van de vitamines verloren. Dit is vooral het geval bij de wateroplosbare vitamines. Maar let op! Ook bij verse groenten gaan deze vitamines verloren, door ze te bewaren, te snijden of te schillen. Het voordeel van diepvriesgroenten is dat zodra ze ingevroren zijn, het vitaminegehalte vrij constant blijft. 

En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten. 

Diepvries groenten zijn dus een prima alternatief voor verse groenten! En mochten deze “verse” groenten al vrij lang in de koelcel of in je koelkast liggen, dan kan de voedingswaarde van diepvries groenten zelfs hoger zijn. 

Voordelen groenten uit de diepvries

Over de voedingswaarde moet je je dus geen zorgen maken, integendeel. En er zijn zelfs nog extra voordelen van groenten uit de diepvries. 

  • Omdat je ze goed kan bewaren, kan je een grote voorraad inslaan en heb je altijd groenten in huis. 
  • Omdat ze goed kan bewaren zal je ook niet zo veel voedsel verspillen en dus ook geld besparen. 
  • Je kan je porties beter afmeten. Ook al koop je 1 kg peultjes, je kan perfect afmeten wat je nodig hebt voor je recept. Dit is praktisch en gaat ook weer verspilling tegen. 

Zijn groenten uit blik gezond?

Voor groenten uit blik geldt min of meer hetzelfde verhaal. De macro- en micronutriënten blijven erg goed bewaard. 
Voeding uit blik wordt wel verhit. Dit heeft echter enkel een klein negatief effect op de wateroplosbare vitamines (vitamines B en C).

Maar verhitting heeft ook een positief effect op het aantal antioxidanten. Bij tomaten en maïs bijvoorbeeld stijgt het aantal antioxidanten door verhitting. 

Aan groenten in blik wordt vaak ook suiker of zout toegevoegd voor de structuur en de houdbaarheid. Deze hoeveelheid is echter vrij klein. 

Een groter probleem is de aanwezigheid van BPA aan de binnenzijde van het blik. BPA is een hormoonverstorende stof die vanuit het blik in je voeding kan lekken. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het effect best significant is. Om deze reden kan je het gebruik van voeding uit blik toch beter beperken. 

Zijn groenten uit pot gezond?

Net als bij groenten uit blik worden bij groenten uit een pot bijna alle voedingsstoffen bewaard. 
De groenten uit een glazen pot worden meestal verhit en vacuüm gemaakt met een wecktechniek. 

Het voordeel is dat een glazen pot een heel erg veilige bewaarmethode is. Glas is veilig en lekt geen schadelijke stoffen. Het is natuurlijk wel iets zwaarder en als je het laat vallen breekt het. Maar deze kleine praktische beslommering valt in het niets bij de voordelen voor je gezondheid! 

Conclusie: Zijn diepvries groenten of groenten uit blik net zo gezond als verse groenten?

Diepvriesgroenten en groenten uit een glazen pot zijn net zo gezond en soms zelfs gezonder dan verse groenten! Groenten uit blik zijn helaas net iets minder gezond omdat de verpakking BPA bevat.

Om aan je dagelijkse portie van 250 gram groenten te komen kan je dus prima variëren tussen verse groenten, diepvriesgroenten en groenten uit een glazen pot. En als er geen andere optie is, dan kan het sporadisch gebruik van blik geen kwaad.